Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Kaizen in meervoud; nieuwe firmware, een vernieuwde roadmap én ‘Fujifilm X RAW Studio’

Fujifilm gaat binnenkort een flink aantal camera’s wederom kosteloos voorzien van nieuwe firmware*, waarmee hun functionaliteit nog verder wordt uitgebreid. Dergelijke grootschalige updates waarbij verbeteringen worden aangebracht in mogelijkheden worden door Fujifilm ‘Kaizen’ updates genoemd. Met deze updates wordt de levensduur van de camera’s verlengd door het implementeren van nieuwe mogelijkheden. Deze keer gaat het om updates voor de Fujifilm X-Pro2, X-T2, X100F de X-T20. Ook de Fujifilm GFX 50s zal van een nieuwe firmware update worden voorzien.

* Functionaliteit en beschikbaarheid kunnen per cameratype onderling anders zijn.

Verbeterde ondersteuning voor (studio)flitsers

Zo staat er voor de Fujifilm X-Pro2, X-T2 en de X-100F een verbetering te wachten die betrekking heeft op het gebruik van studioflitsers. (Studio)flitsers die gebruik maken van een radioverbinding kunnen via de tranceiver van de fabrikant van deze flitsers dan rechtstreeks vanaf de camera worden aangestuurd en gebruik maken van TTL én High Speed Sync (HSS).

Afbeelding: © Fujifilm

Volledig vernieuwd autofocus algoritme

Voor de Fujifilm X-T2 en X-Pro2 worden bovendien verbeteringen toegevoegd met betrekking tot het autofocusalgoritme, waardoor bewegende onderwerpen nog beter door de camera kunnen worden gevolgd. Hiervoor heeft Fujifilm het autofocusalgortime voor deze camera’s volledig opnieuw ontworpen. Dit heeft geresulteerd in het gegeven dat autofocustracking met behulp van continu focus (focushendel op stand ‘C’) aanzienlijk accurater en sneller is geworden. Zo kan de camera nu twee keer zo vaak een autofocusmeting uitvoeren op onderwerpen die bovendien ook nog eens de helft kleiner kunnen zijn.

Afbeelding: © Fujifilm

4K Video en Tethered fotografie voor de Fujifilm X-PRO2

Fotografen die werken met een Fujifilm X-Pro2 worden deze keer extra verwend.
Hun camera’s krijgen namelijk nu ook de beschikking om er ook mee te kunnen gaan filmen in 4K videoresolutie, waarbij ook gebruik gemaakt kan worden van de ingebouwde filmsimulaties. Audio kan daarbij worden opgenomen via de camera zelf, of doormiddel van een externe microfoon. 4K video opnames kunnen voor wat betreft de X-Pro2 niet worden opgenomen via een externe recorder die wordt aangesloten op de HDMI poort.

X-Pro2 gebruikers krijgen bovendien de beschikking om hun X-Pro2 nu ook te gebruiken voor tethered opnames. Dat kan draadloos, maar uiteraard ook via de op de camera aanwezige USB2.0 aansluiting. Handig voor die fotografen die het resultaat van hun opnames graag rechtstreeks willen tonen op een laptop of op een groot beeldscherm.

Als fotograaf en gebruiker van een Fujifilm X-Pro2 kun je daarbij gebruik maken van de Fujifilm Tether plugin voor Adobe Lightroom, of je kunt gebruik maken van de gratis Fujifilm X Acquire software.

Opslaan en inladen van camera instellingen

Na deze firmware update kunnen fotografen die werken met een Fujifilm X-T2, X-Pro2, X100F of de Fujifilm GFX 50S hun camera instellingen opslaan. Dat kan door gebruik te maken van de gratis ‘Fujifilm X Acquire’ software, waarmee je ook tethered kunt fotograferen. Zo kun je als fotograaf bijvoorbeeld heel snel de instellingen tussen twee gelijke camera’s van elkaar overnemen en uitwisselen. Hiermee wordt aan een grote vraag van veel fotografen voldaan.

Afbeelding: © Fujifilm

Verbeterde ‘Touchscreen’ mogelijkheden (X-T20 versie 1.10)

Gebruikers van een Fujifilm X-T20 krijgen na de firmware update voor hun camera straks de mogelijkheid om het aanraakgevoelige scherm te bedienen terwijl zij door de zoeker kijken. Afhankelijk van de manier waarop deze functie wordt ingesteld wordt het mogelijk om het touchscreen in zijn geheel te gebruiken; om alleen de linker- of juist de rechterhelft van het scherm te gebruiken, of in zijn geheel uit te schakelen.

Afbeelding: © Fujifilm

Fujifilm X-RAW Studio

Helemaal nieuw is “Fujifilm X-RAW studio”. Met behulp van deze software kunnen fotografen die werken met een Fujifilm camera uit de X-Serie** of die werken met de Fujifilm GFX 50S heel eenvoudig hun RAW bestanden converteren door hun camera via een USB kabel aan te sluiten aan hun computer (MacOS en Windows).

Fotografen kunnen daarbij exceptionele beeldkwaliteit verwachten doordat het ‘X RAW STUDIO’ systeem gebruik maakt van de zeer krachtige X Processor Pro beeldprocessor die in de camera schuil gaat in plaats van dat er gebruik wordt gemaakt van de CPU in de computer.

Doordat RAW bestanden in camera’s met meer megapixels en hun steeds groter wordende dynamische bereik, daardoor alsmaar grotere RAW bestanden produceren wordt het verwerken van deze bestanden op de computer vaak steeds tijdrovender.

Met behulp van ‘X RAW STUDIO’ in combinatie met de in de camera ingebouwde “X-Processor pro” beeldverwerkingsprocessor wordt het in een batch verwerken van RAW bestanden stukken efficiënter uitgevoerd. “FUJIFILM X RAW STUDIO” kan vanaf november gratis via de website van FUJIFILM worden gedownload.

** De volgende camera’s zullen geschikt gemaakt worden voor gebruik met “FUJIFILM X RAW STUDIO”:

  • Fujifilm GFX 50S: Eind november 2017 (Ver. 2.00)  |  Fujifilm X RAW Studio software (Mac eind november 2017 / Windows eind januari 2018)
  • FujifilmX-T2: Eind november 2017 (Ver. 3.00)  |  Fujifilm X RAW Studio software (Mac eind november 2017 / Windows eind januari 2018)
  • Fujifilm X-PRO2: Eind december 2017 (Ver. 4.00)  |  Fujifilm X RAW Studio software (Mac eind november 2017 / Windows eind januari 2018)
  • Fujifilm X100F:   Eind december 2017 (Ver. 2.00)  |  Fujifilm X RAW Studio software (Mac eind november 2017 / Windows eind januari 2018)

Afbeelding: © Fujifilm

Vernieuwde roadmap voor Fujifilm X-Serie objectieven

Naast alle updates op software gebied heeft Fujifilm ook bekend gemaakt wat er in de pijplijn zit voor wat betreft nieuwe objectieven die we in 2018 mogen verwachten. In deze nieuwe Fujinon XF objectieven roadmap vinden we meer specificaties omtrent het al eerder aangekondigde groothoek- en teleobjectief.

Op deze vernieuwde roadmap laat FUJIFILM zien dat dit de “XF8-16mm F2.8 R LM WR” ultra-groothoekobjectief en de “XF200mm F2 R LM OIS WR” zullen zijn

Specificaties

XF8-16mm F2.8 R LM WR – Ultra groothoek zoomobjectief

De “XF8-16mm F2.8 R LM WR” ultra groothoekobjectief is een weerbestendig zoom objectief met een brandpuntsafstand dat gelijk staat aan een beeldhoek van 12mm tot 24mm in vergelijk met camera’s die beschikken over een digitale 35mm sensor.

Door zijn grote diafragma van F2.8 mag dit objectief met recht lichtsterk worden genoemd. Hierdoor is dit objectief ideaal om te gebruiken bij het fotograferen van landschappen, architectuur, of als objectief voor astrofotografie..

XF200mm F2 R LM OIS WR – Tele objectief met vaste brandpuntsafstand

De “XF200mm F2 R LM OIS WR” is een weerbestendig teleobjectief met optische beeldstabilisatie, die wanneer geplaatst wordt op een camera uit de FUJIFILM X-Serie een beeldhoek geeft die overeenkomt met een teleobjectief van 305mm voor camera’s die beschikken over een zogenoemde full frame sensor.

Door zijn enorm grote maximale diafragma van F2.0 zal dit objectief het ideale werkpaard zijn voor fotografen die met hun FUJIFILM camera uit de X-Serie graag sportevenementen verslaan, of voor diegenen die opnames in de natuur maken van bijvoorbeeld vogels, of dieren in het wild.

De “XF200mm F2 R LM OIS WR” kan ook gebruikt worden in combinatie met de reeds beschikbare FUJINON teleconverters, de “XF1.4X TC WR” en de “XF2.0X TC WR”. Hierdoor ontstaat er een lichtsterk super teleobjectief met een vaste brandpuntsafstand van 280mm. In combinatie met de 1.4x teleconverter geeft dit objectief dan eenzelfde beeldhoek als een 427mm objectief dat geschikt is voor een zogenoemde ‘35mm Full Frame’ sensor.

Wordt de “XF200mm F2 R LM OIS WR” gebruikt in combinatie met de 2.0x teleconverter, dan wordt het bereik van dit objectief zelfs verlengd tot 400mm. De beeldhoek die daarbij dan verkregen wordt in combinatie met een FUJIFILM camera uit de X-Serie komt daarbij dan overeen met een 610mm objectief dat geschikt is voor camera’s die beschikken over een zogenoemde ‘35mm Full Frame’ sensor.

Afbeelding: © Fujifilm

Het totaal aantal FUJINON objectieven voor de FUJIFILM X-Serie zal met de komst van het ultra groothoek zoomobjectief en dit teleobjectief met vaste brandpuntsafstand uitkomen op in totaal 29 objectieven, die tezamen een bereik zullen hebben van ultragroothoek tot super-tele. Helaas heeft Fujifilm moeten besluiten om de introductie van de “MK serie” voor de FUJIFILM X Mount uit te stellen tot 2018.

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

error: