Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Fujinon XF80MM F2.8 R LM OIS WR MACRO. Perfect tot in de kleinste details.

Veel Fujifilm gebruikers kunnen eindelijk hun hart ophalen. Fujifilm kondigt na eerder uitstel en na twee jaar op de roadmap te hebben gestaan nu eindelijk het langverwachte Fujinon XF80mm F2.8 R LM OIS WR Macro objectief aan.

Dit nieuwe Macro objectief is het eerste objectief van Fujifilm met een vergrotingsfactor van 1:1. Dat betekent dat onderwerpen die gefotografeerd of gefilmd worden met dit objectief net zo groot worden vastgelegd als dat zij ook daadwerkelijk zijn.

Doordat dit objectief een brandpuntsafstand kent van 80mm (beeldhoek gelijkend aan een 122mm objectief bij 35mm digitaal) kan een fotograaf voldoende afstand houden tot het te fotograferen onderwerp. Dat is belangrijk voor die fotografen die met behulp van dit objectief graag insecten of andere kleine objecten willen gaan fotograferen of filmen.

Afbeelding: © Fujifilm  |   Mateusz Pieseak

Bovendien kan met dit macro objectief ook eenvoudig uit de hand worden gefotografeerd doordat het is voorzien van een uitstekende en vernieuwde optische beeldstabilisatie (OIS) met anti ‘shift-shake’* functionaliteit.

Op ‘shift’ gebaseerde trillingen doen zich voor als de camera parallel aan de beeldsensorscène wordt bewogen. Met name bij macrofotografie kunnen dergelijke trillingen zichtbaar zijn. Doordat het beeldstabilisatiesysteem in dit nieuwe FUJINON XF80mm objectief shiftbewegingen kan opvangen kan er ook eenvoudiger zonder statief worden gefotografeerd. Hierdoor kunnen natuurlijke trillingen worden verminderd en dat stelt de fotograaf in staat om flexibeler te reageren op bewegingen van het onderwerp. Hierdoor wordt meer zekerheid verkregen dat macrofoto’s er haarscherp uit zullen zien.

Mocht het weer je als fotograaf niet meezitten, dan is ook dat geen probleem, want de Fujinon XF80mm F2.8 R LM OIS WR Macro is stof en weerbestendig, zodat dit objectief ook bij een regenbui gewoon blijft doorwerken. Tegelijkertijd kun je dit objectief ook bij vorst blijven gebruiken, want hij is zo ontworpen, dat je hem tot -10o Celcius kunt blijven gebruiken en doordat het voorste lenselement is voorzien van een fluorine coating wordt water en vuil afgestoten.

Afbeelding: © Fujifilm.

Het XF80mm F2.8 R LM OIS WR Macro objectief biedt een dubbele functionaliteit, want naast het fotograferen van kleine objecten is dit objectief ook uitermate geschikt voor portretwerk. Dat komt doordat onderwerpen van dichtbij kunnen worden gefotografeerd waardoor de fotograaf een enorm mooie scherptediepte kan behouden.

Van deze “XF80mm F2.8 R LM OIS WR” kunnen prachtige opnames worden verwacht doordat het zelfs de allerkleinste details haarscherp in beeld kan brengen. In combinatie met een camera die beschikt over een X-TRANSTM CMOS sensor uit de Fujifilm X-Serie komen kleuren pas écht tot leven. De mooiste kleuren zoals je die alleen van Fujifilm kunt verwachten.

De optische constructie van dit objectief bestaat uit 16 lenselementen die geplaatst zijn in 12 groepen. Het kent één asferische lens, één Super ED lens, en drie ED lenzen. Daarnaast kent dit objectief een zwevend scherpstelsysteem** waardoor de fotograaf er van verzekerd kan zijn dat dit objectief de beste optische prestaties levert die je van een Fujinon XF objectief mag verwachten.

De “XF80mm F2.8 R LM OIS WR” is niet alleen stil dankzij zijn lineaire motor, maar vooral ook snel in het verkrijgen van de juiste scherpte. Doordat het objectief voor een groot gedeelte uit metaal is vervaardigd, is het niet alleen robuust, maar voelt het daardoor ook luxueus aan. Uiteraard is dit objectief ook voorzien van een eenvoudig bedienbare scherpstelring met een zogenoemde ‘lange slag’en een diafragmaring waarmee het diafragma kan worden ingesteld.

Naar verwachting zal het Fujinon XF80mm F2.8 R LM OIS WR Macro objectief medio november 2017 verkrijgbaar zijn bij de fotovakhandel en overige verkooppunten. Goedkoop wordt hij niet, want als fotograaf moet je er maar liefst €1299,00 voor neerleggen. Je krijgt daarvoor dan gelukkig wel de beste optische prestaties voor die je van een dergelijk objectief ook mag verwachten.

Afbeelding: © Fujifilm  |  Shinichi Eguchi

* beeldbewegingen die worden veroorzaakt door verticale en horizontale bewegingen van de sensor ten opzichte van het te fotograferen onderwerp. Wanneer de vergrotingsfactor toeneemt, zoals bij een macro objectief, zijn dergelijke trillingen vaak beter zichtbaar.

** Dit scherpstelsysteem reduceert aberratie doordat twee scherpstelgroepen met een grotere accuratesse kunnen worden bewogen.

Belangrijke kenmerken

Hoog oplossende vermogen en een prachtige bokeh

Dit objectief kent een optische constructie van 16 lenselementen die geplaatst zijn in 12 groepen, inclusief één asferische lens, één Super ED lens en drie ED lenzen. Hierdoor wordt aberratie tot het uiterste minimum beperkt. Sferische aberratie wordt onderdrukt door het asferische lenselement waardoor dit objectief in staat is beelden te leveren van de allerhoogste kwaliteit.

Prachtige macro opnames dankzij een vernieuwd AF systeem

Door toepassing van een zwevend scherpstelsysteem dat is opgedeeld in twee lensgroepen – een voorste scherpstelgroep en een achterste scherpstelgroep – kunnen beide apart worden aangestuurd waardoor er onafhankelijk van de afstand tot het te fotograferen (of te filmen) onderwerp nauwkeuriger kan worden scherpgesteld. Bijkomend voordeel is dat abberatie nog beter kan worden onderdrukt.

De slede waarover het AF systeem glijdt is opnieuw ontworpen waarbij gebruik wordt gemaakt van keramische kogellagers. Hierdoor kan dit lenselement met een grotere precisie worden verplaatst en waardoor er nog nauwkeuriger kan worden scherpgesteld.

Het objectief kent een volledig intern scherpstelsysteem waardoor de lengte van het objectief altijd gelijk is. Hierdoor hoeft de fotograaf niet bang te zijn dat een te fotograferen onderwerp per ongeluk kan worden aangeraakt, of kan schrikken door het uitschuiven van het objectief.

Afbeelding: © Fujifilm.

OIS met Shift Shake onderdrukking

De “XF80mm F2.8 R LM OIS WR” is voorzien van een nieuw optisch stabilisatie systeem (OIS), dat dankzij de anti ‘shift-shake’* functionaliteit een enorme bijdrage levert aan een verbeterde beeldkwaliteit bij het maken van macro opnames.

‘Hoek’ bewegingen worden verminderd door gebruik te maken van een gyroscopische sensor en de ‘shift’ bewegingen worden onderdrukt door een sensor met acceleratormeter. De beeldstabilisatie is daardoor uiterst effectief en kent een stabilisatie van tot wel 5 stops (conform CIPA richtlijnen).

Afbeelding: © Fujifilm.

Snelle en stille autofocus

De scherpstellens wordt aangedreven door een snelle en stille lineaire motor waardoor het te fotograferen onderwerp nooit wordt gestoord ongeacht de afstand tot het onderwerp.

Weer en stofbestendig, vorstbestendig tot -10o Celsius;
vuilafstotend door een fluorinecoating

Dit objectief bevat 11 water en stofwerende afdichtringen, waardoor dit objectief ook in barre weersomstandigheden met vertrouwen kan worden gebruikt. Door toepassing van een fluorinecoating wordt water op het voorste lenselement afgestoten en kan vuil geen grip krijgen waardoor vlekken eenvoudig kunnen worden verwijderd.

Afbeelding: © Fujifilm.

Ook bruikbaar in combinatie met de 1.4x en 2.x teleconverter

Dit “XF80mm F2.8 R LM OIS WR Macro” objectief kan ook worden gebruikt in combinatie met de 1.4x (XF1.4X TC WR) of de 2.0x (XF2X TC WR) teleconverter. Hierdoor wordt een telefoto macro objectief verkregen.

Bij toepassing van de 1.4x converter komt het bereik van de “XF80mm F2.8 R LM OIS WR Macro” uit op 112mm F4.0, waardoor er een beeldhoek ontstaat die vergelijkbaar is als die van een 171mm objectief op een digitale 35mm camera. Wanneer de 2.0x converter op dit XF80mm objectief wordt geplaatst wordt het bereik zelfs verlengd tot 160mm F5.6 en verkrijgt de fotograaf die werkt met een FUJIFILM camera uit de X-Serie een beeldhoek die vergelijkbaar is met een 244mm objectief dat geplaatst is op een digitale 35mm camera. De vergrotingsfactor wordt daardoor zelfs 2:1. Je kunt onderwerpen daardoor dus 2x zo groot in beeld krijgen dan dat zij in werkelijkheid zijn!

Ondersteuning

De volgende FUJIFILM camera’s uit de X-Serie moeten worden voorzien van een nieuwe firmware update om het AF systeem van dit objectief te kunnen gebruiken. Deze firmware update staat gepland om eind september 2017 te worden vrijgegeven en kan dan vanaf de volgende URL worden gedownload.

Camera modellen: X-Pro1/X-E1/X-M1/X-A1/X-A2/X-E2/X-E2S/X-T1/X-T10.

Website: http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/fw_table.html

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

error: