Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Fujifilm introduceert X-E3 lookalike meetzoeker systeemcamera met touch AF, Bluetooth en verbeterde AF prestaties

Fujifilm introduceert vandaag de nieuwe Fujifilm X-E3, een lookalike meetzoeker camera met “Touch AF” en verbeterde AF prestaties. Een camera die met zijn 24.3 megapixel X-Trans* sensor en 4K video mogelijkheid in staat is om uitstekende beelden te maken. Dankzij de X-Processor Pro beeldprocessor levert hij de mooiste kleuren zoals je die alleen van Fujifilm kunt verwachten.

De Fujifilm X-E3 is de eerste camera uit de X-Serie die beschikt over bluetooth®**. Hierdoor kun je als fotograaf nu nog eenvoudiger en je foto’s delen en uploaden naar je smartphone of tablet. Doordat bluetooth® maar heel weinig stroom verbruikt hoef jij je als fotograaf geen zorgen te maken over verminderde prestaties van de batterij.

Het LCD scherm aan de achterzijde van de camera beschikt over een aanraakgevoelig scherm, waarmee je zowel kunt scherpstellen met behulp van “Touch AF”, of kunt kiezen voor het maken van de foto met behulp van “Touch Shot”. Uiteraard kun je als fotograaf ook met behulp van het aanraakgevoelige scherm zelf aangeven waar in het kader moet worden scherp gesteld. Nieuw voor wat betreft de mogelijkheden voor het gebruik van het aanraakgevoelige scherm zijn enkele nieuwe gebaren zoals knijpen en het uit elkaar bewegen van twee vingers om op de foto in- en uit te zoomen. Daarnaast krijg je nu ook de mogelijkheid om op het scherm te tikken. Dit maakt het gebruik van het aanraakgevoelige scherm nog eenvoudiger.

Het autofocusalgoritme is nog verder verbeterd voor het volgen van bewegende onderwerpen, waardoor je met de X-E3 met grote eenvoud ook actieopnames kunt maken. Door het luxueuze uiterlijk en de eenvoudige bediening van de X-E3 is deze camera niet alleen begerenswaardig, maar vooral een genot om ermee te fotograferen of filmen.

Afbeelding: © Fujifilm

Fujifilm X-E3 – Belangrijkste kenmerken

Klein, compact en licht.
Praktisch in het gebruik en makkelijk om mee te nemen.

Voor wat betreft het ontwerp van de X-E3 is Fujifilm uitgegaan van het design van zijn voorganger. De gedachte van een kleine, compacte en lichtgewicht camera met verwisselbare objectieven met de kenmerken en vormgeving van een moderne meetzoekercamera is bij de X-E3 gehandhaafd gebleven.

Dit maakt dat deze camera bij uitstek geschikt is voor het fotograferen van alledaagse zaken, portretten, straat- en reisfotografie. De X-E3 is Fujifilms’ lichtste camera uit de X-Serie en weegt slechts 337 gram inclusief batterijen en geheugenkaart. Door zijn compacte formaat en vormgeving is het bovendien een camera die je met plezier vasthoudt.

De hoek waaronder je het LCD scherm kunt bekijken is bovendien aanzienlijk verbeterd, waardoor je het ‘klapschermpje’ niet echt zult missen. Tijdens de persbijeenkomst heb ik dit zelf kunnen testen en ik moet inderdaad toegeven, dat je vanuit iedere hoek het scherm goed kunt blijven zien. Je weet zo dus eigenlijk altijd wel wat je gaat fotograferen. Het aanraakgevoelige scherm helpt je bovendien met scherpstellen op het punt waar jij dat wilt!

De bovenkant van de camera kent twee draaiknoppen, één voor het instellen van de sluitertijd en de andere voor het regelen van de belichtingscompensatie. Deze knoppen zijn vervaardigd uit aluminium en geven daardoor het gevoel van kwaliteit goed weer. De stevig verdraaibare knoppen zorgen ervoor dat een instelling niet per ongeluk wordt gewijzigd. Dat deze knoppen extra weerstand kennen merk je ook goed terug aan de aan/uit knop, die je nu niet zomaar meer per ongeluk op ‘aan’ zet terwijl je de camera in je tas stopt.

De knop voor de belichtingscompensatie heeft nu ook een ‘C’ positie gekregen, waardoor je de belichtingscompensatie tot -5 en +5 stops in stappen van 1/3e stop kunt wijzigen. Dit vergemakkelijkt de bediening van de camera. De X-E3 is ook uitgerust met een hendel om de camera op ‘automaat’ te zetten. Hiermee kunnen eenvoudig diverse ‘scenes’ gekozen worden zoals ‘nacht’, ‘portret’, ‘sport ’of andere scenes waarbij de camera automatisch de meest optimale instellingen selecteert voor het beste resultaat.

Afbeelding: © Fujifilm

Uitstekende beeldkwaliteit, snelle responstijd en een verbeterd AF algoritme voor het fotograferen van bewegende onderwerpen.

De X-E3 beschikt over een 24,3 Megapixel APS-C X-TransTM CMOS III sensor en de X-Processor Pro beeldverwerkingsprocessor. Tezamen dragen zij zorg voor een uitzonderlijk goede beeldkwaliteit en doordat de beeldprocessor die schuilgaat in de X-E3 aanzienlijk sneller is dan zijn voorganger kent de camera een zeer snelle responstijd.

De 24,3 Megapixel X-TransTM sensor kent een groot autofocusgebied dat is uitgerust met fasedetectie autofocus en kent een verder verbeterd AF algoritme, waardoor de camera binnen 0,06 seconde*3 kan scherpstellen. Verder beschikt de camera over de mogelijkheid om tot wel 5 beelden per seconde te maken.

Als fotograaf hoef je ook niet lang te wachten, want met een opstarttijd van o,4 seconde, is hij al klaar voor gebruik. Dat betekent dat wanneer je de camera aanzet terwijl je hem optilt hij klaar is voor gebruik nog voordat je hem voor je oog kunt houden. Snel is hij ook want de tijd tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van de foto bedraagt slechts 0,050 seconde terwijl de X-E3 in staat is om iedere 0,25*4 seconde een foto te maken.

Doordat de camera nu beter dan voorheen onderwerpen kan herkennen is de X-E3 in staat om bewegende onderwerpen twee keer zo snel te volgen dan voorgaande modellen*5. Bovendien is de X-E3 in staat om bewegende objecten te volgen die de helft kleiner zijn dan tot voorheen mogelijk was.

Afbeelding: © Fujifilm

Verbeterde connectiviteit door middel van draadloze Bluetooth® technologie

Dit is de eerste camera uit de X Serie die beschikt over Bluetooth®, een standaard voor draadloze communicatie waarmee een verbinding met een smartphone of tablet veel makkelijker tot stand kan worden gebracht dan voorheen. Dat maakt dat het overzetten van afbeeldingen door middel van de “Fujifilm Camera Remote” app nu nog eenvoudiger is dan ooit tevoren.

Verbeterde en meer intuïtieve bediening van het aanraakgevoelige scherm

Het 3-inch aanraakgevoelige LCD scherm aan de achterzijde van de camera beschikt over een hoge resolutie van wel 1,04 Megadot. Wanneer het aanraakgevoelige scherm wordt geactiveerd, kunnen er de volgende functies mee worden uitgevoerd:

[ Tijdens het bedienen van de camera ]

  • Focus gebied selecteren: tik op het scherm de plaats aan waar moet worden scherp gesteld.
  • Touch Shot: Tik op het scherm waar moet worden scherpgesteld en maak de foto.

 

[ Terugkijken ]

  • Swipen: Door een vinger over het scherm te bewegen, kan door de afbeeldingen worden gebladerd.
  • Dubbel Tikken: Door tweemaal snel achter elkaar op het scherm te tikken wordt er ingezoomd rondom het aangegeven scherpstelpunt.
  • Slepen: door bij een ingezoomde afbeelding de vinger over het scherm te slepen, kan al ingezoomd andere delen van de foto worden bekeken.
  • Spreidbeweging van twee vingers (Pinch out): door de duim en wijsvinger uit elkaar te bewegen kan handmatig worden ingezoomd.
  • Knijpen van twee vingers (Pinch in): Door de duim en wijsvinger naar elkaar toe te bewegen wordt er uitgezoomd en worden uiteindelijk de 9 voorgaande foto’s getoond.

 

  • Alle mogelijkheden van het aanraakgevoelige scherm worden uitgeschakeld, wanneer deze optie in het menu worden uitgezet.

De camera beschikt – als het aanraakgevoelige scherm is geactiveerd – ook over de mogelijkheid om voor-ingestelde functies op te roepen door kort op het scherm een kleine veeg naar boven, beneden, links of rechts te maken. Het is ook mogelijk om via een veeg over het scherm het autofocuspunt te verplaatsen terwijl er door de zoeker wordt gekeken. Deze mogelijkheden kunnen worden ingesteld in het menu waar alle gebaren voor het touchscreen worden geactiveerd.

Afbeelding: © Fujifilm

Hoge resolutie en UHD 4K video opnames

De X-E3 kan zowel video opnames maken in ‘Full HD’, als in ‘4K’, waarbij uiteraard ook gebruik gemaakt kan worden van de diverse filmsimulaties waarover de camera beschikt. Via de HDMI uitgang kunnen opnames ook worden weggeschreven naar een externe recorder. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een externe microfoon.

Klaar voor gebruik in combinatie met wel 25 hoogwaardige Fujinon objectieven voor ultieme uitwisselbaarheid.

Het Fujifilm X-Serie systeem bestaat momenteel uit al 25 objectieven, waaronder het vandaag eveneens aangekondigde Fujinon XF80mm F2.8 R LM OIS Macro objectief. Daarmee kan een zeer groot scala aan verschillende fotografische onderwerpen worden vastgelegd, van ultra-groothoek, naar super-tele.

Binnen de XF lens line-up zijn bovendien vijf ‘snelle’ objectieven met vast brandpuntsafstand beschikbaar. Deze objectieven brengen de allerbeste denkbare beeldkwaliteit, waardoor de X-E3 in staat is om perfecte beelden te leveren. Optionele accessoires zoals adapters voor objectieven van weleer en macro-ringen vergroten de fotografische mogelijkheden.

De Fujifilm X-E3 zal naar verwachting eind september 2017 beschikbaar komen voor een prijs van €1299,- inclusief XF18-55mm F2.8-F4 R LM OIS. Als ‘Body Only’, zal hij waarschijnlijk in het winkelschap liggen voor een prijs van €899,-.

 

*1 X-Trans is een geregistreerd handelsmerk van FUJIFILM.
*2 Het bluetooth® handelsmerk en logo zijn geregistreerde handelsmerken van Bleutooth SIG, inc. En onder licentie in gebruik door FUJIFILM.
*3 FUJIFILM onderzoek gebaseerd op CIPA richtlijnen is uitgevoerd met de X-E3 in combinatie met de FUJINON XF16-55mm F2.8 R LM WR.
*4 MF instelling.
*5 FUJIFILM X-Serie digitale camera’s met X-TransTM CMOS III sensor en X-Processor Pro (September 2017).

Afbeelding: © Fujifilm

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

error: