Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Pluto de slimme ‘trigger’ voor je camera

Wat is de beste trigger voor mijn Fujifilm camera? Dat is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld en tot voor kort was het antwoord eenvoudig. De ‘Triggertrap’ bood het meeste waar voor zijn geld. Voor slechts drie tientjes had je een geweldig uitgebreide trigger die je via je smartphone kon bedienen. Maar helaas… Triggertrap is niet meer!

Dus wat nu? Wat kies je als de ‘beste’ slimme afstandsbediening voor je camera  ineens niet meer verkrijgbaar is? Dan ga je op zoek naar een alternatief en die heb ik voor je gevonden. De ‘Pluto’ trigger is de nieuwe ‘triggerhappy’ koning!
Wat hij allemaal kan en hoe hij mij bevalt dat lees je hier…

Honderdzeventien Euro, dat is wat de Pluto trigger je kost als je die wil gaan gebruiken in combinatie met je Fujifilm camera. Maar dat bedrag is toch veel hoger, dan wat de ‘Triggertrap’ kostte, hoor ik je denken? Ja dat klopt!

Maar voor die €117,00 euro krijg je op papier ook flink meer opties en mogelijkheden inclusief de mogelijkheid om te triggeren via laser of omgevingslicht. De tweede trigger die op mijn shortlist stond — de MIOPS — kost je, met zijn €239,00 euro zelfs nog eens één keer zoveel!  Dat werd mij te gortig en daarom heb gekozen om te investeren in de Pluto. In deze review ga ik voor je ontdekken of de Pluto inderdaad iedere cent waard is die hij je kost.

PLUTO – WAT IS HET, WAT KAN HET?

De Pluto trigger is een slimme en supersnelle draadloze camera onstpanner die je ook via je smartphone kunt bedienen. De app die je daarvoor nodig hebt werkt zowel via een iPhone als een Android telefoon.

Één van de mooie dingen van deze trigger is dat hij werkt via ‘Bluetooth’. Dat is niet alleen een stuk zuiniger in het batterijverbruik dan Wifi, maar ook véél eenvoudiger in het gebruik. Daarmee werkt de Pluto trigger dus volledig draadloos.

Voor een flink aantal functies hoef je alleen maar de gegevens vanaf je telefoon naar de Pluto te zenden. De Pluto kan daarna volledig zelfstandig zijn programma afwerken. De app om de Pluto aan te sturen kun je daarna gewoon afsluiten.

Dat betekent dus dat je jouw telefoon gewoon kunt blijven gebruiken voor andere dingen, terwijl de Pluto de foto’s voor je maakt. Omdat de Pluto geen LCD scherm heeft zoals de MIOPS bijvoorbeeld wel heeft, kun je de Pluto zo instellen dat je kunt zien dat hij in een programmamodus is geplaatst.

De standaard intervalo opties van de Pluto.
De standaard intervalo opties van de Pluto.

Uiteraard is de Pluto ook in staat om gebruikt te worden als ‘normale’ afstandsbediening voor je camera. Je hoeft dus geen gebruik te maken van alle slimme functies waarover de Pluto bezit, maar je loopt dan wel veel mis. Als ‘normale’ (draadloze) afstandsbediening beschikt hij uiteraard net als veel reguliere triggers over een uitgebreide set met diverse intervalofuncties — een afstandsbediening die een X aantal foto’s om de Y seconden maakt) of voor een ander doel gebruikt kan worden (bulb, timer) —.

Maar de sterkste kant van de Pluto is dat hij ‘slim’ is. Zo is hij veelzijdig inzetbaar en kent hij heel veel trucjes. Je kunt de Pluto bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van tijdopnames zodat je timelampsefilmpjes kunt maken. High Dynamic Range (HDR) fotografie, voor het maken van video opnames, als lichttrigger, waarbij hij kan reageren op veranderingen in omgevingslicht of onweersflitsen en op basis van het onderbreken van een laserstraal. De laser wordt zelfs meegeleverd!

Daarnaast kan de Pluto ook triggeren op basis van geluid en trillingen. En… alsof dat nog niet genoeg is kun je hem zelfs laten reageren op beweging. Door de ingebouwde PIR (infrarood) sensor kan hij namelijk ook reageren op basis van verplaatsing van warmte.

Dit is wat je aantreft in de doos

In totaal beschikt de Pluto over 24 verschillende mogelijkheden om de camera een foto, of foto’s, te laten maken. Bovendien kan de Pluto ook nog eens dienen als trigger voor je flitser.

De verschillende extra calculatoren die in de app schuil gaan.
De verschillende extra calculatoren die in de app schuil gaan.

Oh, had ik al gezegd dat de Pluto ook nog een aantal extraatjes heeft?
Zoals een scherpte-diepte calculator, een calculator voor de zonnestand, een ND filter calculator die ook nog kan dienen als trigger en een rekenoptie voor de liefhebbers van het fotograferen van de sterrenhemel.

De Pluto trigger is overigens niet alleen voor je Fujifilm camera te gebruiken. Je kunt hem namelijk aansluiten op meer dan 300 verschillende cameratypes. Dat betekent overigens wel dat je daarvoor dan wel de juiste kabel moet gebruiken. Maar dat spreekt eigenlijk voor zich. Voor je Fujifilm camera uit de X-serie kun je kiezen voor de kabel met de naam ‘E3’.

KLEIN EN INDRUKWEKKEND

De Pluto is géén enorme knoeper van een trigger die je bovenop je camera schuift (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de MIOPS). Nee, de Pluto heeft slechts het formaat van een lucifersdoosje. Daardoor past hij perfect bij je Fujifilm camera. Bovendien past hij zo ook gewoon nog eens heel eenvoudig in je fototas en dus zul je hem zo eigenlijk altijd bij je hebben.

Klein en indrukwekkend. Dat is de beste omschrijving die ik van de Pluto kan geven. Je ziet direct dat hij boordevol technologie zit. In totaal gaan er in de kleine Pluto zo’n 12 verschillende sensoren, ontvangers, knoppen en poorten schuil en bovendien krijg je er ook nog eens een laser bij.

In werkelijkheid is de Pluto niet groter dan een lucifersdoosje

Toch schrikt hij je niet af. Dat komt door zijn zachte karakter. Het materiaal waar de Pluto van gemaakt is voelt namelijk bijzonder prettig aan. Dat maakt dat hij je niet bang maakt om hem te gaan gebruiken.

De Pluto wordt niet gevoed door AA batterijen. In plaats daarvan kun je hem opladen via de ingebouwde USB poort. De Pluto is voorzien van een accu met een redelijke levensduur. Het voordeel daarvan is dat je de batterijen ook niet kunt vergeten… Tegelijkertijd is dit natuurlijk ook een nadeel. Want, als de accu leeg is dan kun je deze dus ook niet zomaar even vervangen. Dat betekent dus wel dat je goed voorbereid op pad moet gaan.

PLUTO AAN – OPEN APP – KLAAR…

Dat is de manier waarop de Pluto werkt. Serieus! Dit is echt alles wat je hoeft te doen om met de Pluto aan de slag te gaan. Eenvoudiger dan dit kan het niet! Je hoeft er naast het downloaden van de app werkelijk niets extra’s voor te doen.

Met de bijgeleverde flitsvoet die je in de Pluto schroeft kun je de Pluto overigens eenvoudig op de flitsschoen van je camera plaatsen. Daarna plug je de kabel aan de ene kan in de Pluto en aan de andere kant in de audio poort van je Fujifilm camera.

Wanneer de app op je telefoon staat, hoef je daarna alleen nog maar de Pluto aan te zetten en de app te openen. Hij wordt daarna automatisch gevonden en gekoppeld met je telefoon. Geen gepiel met knopjes en geen gedoe met het opzetten van een ingewikkelde Wifi verbinding. Zo eenvoudig kan het écht zijn. Wat een verademing!

MIJN ERVARING – THE GOOD

Wat zijn mijn ervaringen tot nu toe met de Pluto? Over het algemeen zijn die eigenlijk behoorlijk positief met her en der een kanttekening waar ik nog wel wat verbetering zie.

Op pad met de Pluto vind ik vooral veel plezier in het gebruiken van de verschillende intervalometer opties. Het gebruik ervan is kinderlijk eenvoudig en alle aanwijzingen, zoals bijvoorbeeld wanneer je de camera op ‘bulb’ moet zetten, staan redelijk goed aangegeven op het scherm in de app. Dus wanneer de Pluto even niet werkt is dat niet omdat de trigger hapert, maar omdat, in mijn geval, ik vergeten ben om de camera om te zetten naar bijvoorbeeld de ‘bulb’ stand.

Een korte timelapse omgezet naar een bewegende GIF

Wat ik ook heel goed vind werken is de timelapse optie. Het instellen ervan in de app is goed doordacht en werkt erg intuïtief; Geef op over hoeveel minuten je in totaal een opname wil maken. Voer het aantal te maken opnames in en de app rekent vervolgens voor jou uit om de hoeveel seconde er een foto zal worden gemaakt.

De verschillende opties om timelapse opnames te maken. Bij vrijwel iedere functie kun je ook gebruik maken van 'bulb ramping'.
De verschillende opties om timelapse opnames te maken. Bij vrijwel iedere functie kun je ook gebruik maken van ‘bulb ramping’.

Wil je zelf dit soort filmpjes maken? Hou er dan rekening mee dat je 24 opnames nodig hebt voor 1 seconde ‘film’. Voor 10 seconde aan filmmateriaal heb je dus minstens 240 opnames nodig! Dat betekent voor je Fujifilm camera – extra batterijen mee!

De app beschikt ook over een zogenoemde ‘bulb ramping’ optie zodat je ook kunt inspelen op zonsopkomst of zonsondergangen. Met die functie kun je er dus voor zorgen dat de serie opnames die je maakt mooi gelijk belicht kunnen blijven.

Ook voor diegenen die graag de sterrenhemel fotografeert zijn er veel opties aanwezig. Deze heb ik (nog) niet zelf uitgeprobeerd, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook dit uitstekend werkt met de Pluto op je camera.

Het ND Filter gereedschap in de app maakt het je gemakkelijk de juiste sluitertijd te vinden.

Een andere optie die ik zéér bruikbaar vind is het ND filter gereedschap. Wanneer je overdag een foto wil maken met extra lange sluitertijden, zul je daarvoor een grijsfilter moeten gebruiken. Die zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Maar het is niet altijd even makkelijk om uit je hoofd de juiste sluitertijd erbij te berekenen voor het verkrijgen van een goed belichte opname.

Het ND filter gereedschap helpt je hierbij; Stel de camera op de juiste belichting in. In de app voer je vervolgens exact dezelfde sluitertijd in zoals je die ook hebt ingevoerd op de camera. Selecteer welk type grijsfilter je gaat gebruiken en de app rekent vervolgens voor jou uit hoe lang de sluiter zal openstaan op het moment dat je het ND filter voor je lens hebt geplaatst.

Plaats nu het grijsfilter voor je lens. Schakel de camera over op de ‘bulb’ stand. Je bent nu klaar om de foto te gaan maken. Dat doe je gewoon door op het scherm van je telefoon te tikken. – Super handig!!!

Een opname met een lange sluitertijd in combinatie met een 10ND filter

Leuk vind ik vooral de verschillende slimme sensoren waarover de Pluto beschikt. Vooral de optie om de Pluto ‘af te vuren’ op geluid en licht zijn daarbij bijzonder goed geïmplementeerd.

Je kunt de Pluto bijvoorbeeld laten reageren op veranderingen in het omgevingslicht. Zo kun je hem bijvoorbeeld laten triggeren op het moment dat je het licht in je studio uit doet. Dat kan ook als het licht een bepaald lichtniveau bereikt heeft.  Er zijn veel verschillende manieren waarop je deze functie zelf naar eigen idee kunt inzetten.

Ook de optie in combinatie met de laser is een leuke manier om creatief met de Pluto aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld voor het fotograferen van uiteenspattende lampen, ballonnen of kerstballen. De meegeleverde laser is echter niet heel sterk en als er veel omgevingslicht is zal de Astro hierop alsnog niet goed reageren. Om dit probleem op te lossen zul je het licht moeten dempen of fotograferen in een donkere ruimte.

Alle sensoren werken met een drempelwaarde
Gelukkig kun je in de app aangeven wat de drempelwaarde moet zijn waarop de Pluto moet/kan reageren. Dat gaat op voor iedere sensor die in de Pluto huist.

Het heeft mij even wat tijd gekost om te zien hoe dit precies werkt. Om jou de moeite te besparen wil ik het je daarom graag even uitleggen hoe het werkt.

Een voorbeeld met de lasersensor.

Wanneer je de app opent, kun je uit het menu kiezen met welk type sensor je aan de slag wilt gaan. Neem bijvoorbeeld de laser. Zodra je deze optie opent, zie je twee ronde schijven met daarin een oranje streep. De binnenste ‘streep’ is de regelaar. De buitenste is de gemeten waarde. Om te beginnen is het altijd verstandig om de regelaar eerst op ‘O’ te zetten door deze helemaal naar links en beneden te schuiven. Je zult zien dat de oranje streep van de buitenste ring evenredig kleiner wordt.

Nu schuif je de stip van de binnenste ring naar boven, net zo lang totdat de buitenste streep net tot aan het driehoekje reikt dat je bovenin de app ziet staan. Je hebt daarbij een hele kleine marge. Maar je hebt nu de drempelwaarde voor het gebruik van de sensor correct ingesteld.

Als de sensor nu onder die drempel of juist over die drempel heen gaat kan er een foto worden gemaakt. De camera mag hierbij uiteraard niet in ‘standby’ staan. — Zet de optie in je camera voor automatisch uitschakelen dus tijdelijk uit! — Wanneer je nu op de ‘play’ knopt drukt in de app, zal je Pluto worden geactiveerd en wacht hij op het ‘commando’ om te triggeren.

Je kunt in de app ook aangeven of de camera of flitser nog even moet wachten voordat hij iets moet doen. Bijvoorbeeld om het beoogde effect beter in beeld te krijgen.  Die wachttijd kun je opgeven in milliseconden (ms), seconden (s) of in microseconden (ms). Zo kun je dus heel exact je timing bepalen.

Wanneer je de laser direct aansluit op de Pluto, kun je hem zelfs automatisch uit laten gaan als het signaal wordt onderbroken. Zo kun je dus voorkomen dat de laserstraal op je foto staat!

Hou er overigens rekening mee dat je een laser NOOIT direct op de sensor van je camera moet richten. Dit kan de sensor van je Fujifilm camera onherstelbaar beschadigen. Ook wanneer je geen foto maakt, maar de camera wel beeld geeft. De sensor van een systeemcamera ligt namelijk altijd open en bloot. Oppassen dus!!!

Wanneer je dus een opstelling gaat maken waarbij je de laser wil gebruiken zorg er dan in ieder geval voor dat je de camera niet eerder aanzet dan dat de opstelling helemaal gereed is.

De laser is een supercoole gadget die bijgeleverd krijgt bij de aanschaf van je Pluto.
Let op: Statief wordt niet meegeleverd.

Ook leuk is dat je de Pluto ook als trigger voor je flitsers kunt gebruiken door gebruik te maken van de sync kabel die bij de Pluto wordt meegeleverd. Zo kun je bijvoorbeeld ook je flitser en camera laten afgaan op het moment dat de ingestelde sensor in de Pluto het commando krijgt om te reageren.

Een optie waar ik ook heel erg naar uitkijk om uit te proberen is de mogelijkheid om onweer vast te leggen. Je zult begrijpen dat het nu, zo vroeg in het voorjaar, bijna nooit onweert dus moet ik nog wat langer wachten om deze functie op de Pluto uit te proberen. Maar ik ben vol vertrouwen dat dit helemaal goed gaat komen.

De sensoren voor geluid, trillingen, infrarood en licht werken allemaal soortgelijk als die aan de besproken laseroptie. Ze zijn één voor één leuk om te gebruiken en ze zullen allemaal stuk voor stuk een beroep doen op je creativiteit. Met al die functies en mogelijkheden die de Pluto je te bieden heeft, verkoopt het ding zichzelf.

Er zijn meer dan 24 verschillende mogelijkheden waarop je de Pluto kunt laten triggeren, plus de optie om zelf nog een heel scala aan sensoren toe te voegen. Ook is het mogelijk om verschillende instellingen te combineren met een ‘Als dit’ , ‘Dan dat’ optie. Zo worden de mogelijkheden van de Pluto nog verder uitgebreid. Je zult dus niet snel uitgespeeld raken met de Pluto in de fototas.

Een situatie waarin de sound of lasertrigger een uitkomst kunnen bieden.

 – THE BAD

Nu je dit alles gelezen hebt zul je misschien denken, zijn er dan geen dingen die beter kunnen? Natuurlijk zijn er die! Geen enkel product is volmaakt en zo is ook de Pluto niet helemaal volmaakt.

Laat ik beginnen met de handleiding. Die ontbreekt grotendeels. In de doos zit een kaart waarmee je snel de app kunt vinden in de desbetreffende downloadstores, maar daar houdt het wel een beetje mee op. In de app zelf worden overigens alle functies wel besproken, maar is het helaas niet altijd bij iedere functie even duidelijk hoe hij precies werkt. Gelukkig werkt de app grotendeels intuïtief en spreken de meeste zaken voor zichzelf. Het is dus allemaal geen onoverkomelijk probleem en daardoor valt dit punt meer onder de categorie ‘ongemak’.

Een tweede puntje dat ik ‘slordig’ vind is dat er geen ‘moderne’ camera’s uit de Fujifilm X-Serie worden benoemd. Je bent daardoor toegewezen om te kiezen voor de Fujifilm X100. Ik zou graag zien dat ze bij Pluto óf de lijst aanvullen met de laatste camera’s van Fujifilm of gewoon de optie ‘Fujifilm X100’ vervangen door ‘Fujifilm X-Series’.

Wat ik bijvoorbeeld ook minder goed vind aan de Pluto is de implementatie van de HDR functie. Je kunt deze alleen gebruiken als de camera ingesteld staat op de ‘Bulb’ stand. Op zich niet erg, maar de kortste insteltijd in de app is slechts 1/20e seconde. Daarmee kun je de HDR functie dus eigenlijk alleen gebruiken in combinatie met een lange sluitertijd en dat vind ik jammer. Zeker omdat de mogelijkheden voor bracketing opnames met je Fujifilm camera al zo lastig is.

De mogelijkheid om ‘druppels’ te fotograferen voegt voor mij niets toe. Het is natuurlijk leuk dat de app en de trigger je deze mogelijkheid kan bieden. Maar om deze optie te gebruiken moet je een speciale druppelaar kopen. Dat zie ik mijzelf niet snel doen en daarom zal ik deze functie waarschijnlijk nooit gaan gebruiken.

De optie ‘Smile’ is leuk bedacht, maar de uitvoering ervan vind ik dan weer minder. Beter gezegd het werkte bij mij niet. Nu hecht ik geen waarde aan die optie en dus kan ik me er ook niet echt druk om maken, maar voor diegenen die de Pluto hiervoor willen gebruiken is dat misschien wel een probleem. Datzelfde gaat overigens ook op voor de functie waarbij je de Pluto kunt laten triggeren door het woord ‘Pluto’ te roepen. Mij is het niet gelukt de camera hier succesvol op te laten reageren…

Over het algemeen gesproken ben ik zeer tevreden over de Pluto met name omdat hij lekker klein is en over zoveel verschillende features beschikt. Je creatieve gereedschapskist wordt er zeker door uitgebreid en ik zie met deze trigger ook echt een toegevoegde waarde. De bijbehorende app is redelijk eenvoudig in zijn gebruik, maar soms is de uitleg over een bepaalde functie iets te karig, vooral in combinatie met de slimme sensoren.

De belangrijkste minpunten van de Pluto:
Geen eenvoudig verwisselbare batterij én een bijgeleverde Amerikaanse stekker.

Wat ik ook jammer vind is dat de bijgeleverde oplader in de doos voor de Amerikaanse markt is bedoeld. Had dan de oplader weggelaten, of vervang de lader voor een correct model dat je wel in een Europees stopcontact kunt stoppen. Een oprechte misser.

Overigens is het gelukkig ook geen onoverkomelijk probleem want de USB kabel om de Pluto en de laser op te laden wordt gelukkig wel gewoon los meegeleverd. Daarmee kun je de Pluto dus gewoon via je computer, je eigen USB lader, of door middel van een powerbank opladen.

Dat je de accu niet 1-2-3 kunt wisselen is jammer en je moet hopen dat hij niet stuk gaat. Voor dat laatste geval kun je gelukkig wel een vervangende accu bij Pluto kopen. Ze vragen daar bovendien niet de wereld voor. Het openmaken van de Pluto schijnt dan wel weer wat lastig te zijn. Hopelijk is het allemaal niet snel nodig.

 – THE UGLY

Het ‘lelijke’ nieuws over de Pluto is dat je goed voorbereid op pad moet gaan. Nu ben je als Fujifilm gebruiker wel gewend dat al die elektronica veel stroom gebruikt. Zo weet je dat je altijd extra batterijen mee moet nemen omdat je niet voor verrassingen wil komen te staan. Zo ook de Pluto in combinatie met je telefoon.

Zorg er dus voor dat je jouw telefoon vol opgeladen meeneemt en dat ook de Pluto is opgeladen voordat je op pad gaat met je camera.

Er is immers niets vervelender dan dat je op je fotolocatie aankomt om er dan achter te komen dat je telefoon of je Pluto leeg is. Om die reden raad ik je ook aan om eens te kijken naar zo’n USB Powerbank, zodat je altijd nog wat extra stroom achter de hand hebt. Niet alleen handig voor deze trigger, maar ook als je telefoon leeg raakt. De Pluto kun je overigens ook via zo’n powerbank opladen.

Avondopname genomen met een wat langere sluitertijd in combinatie met een gradueel ND filter.

WAT IK VIND:

CONCLUSIE

De €117,00 euro die de Pluto trigger je kost is — wanneer je een uitgebreide en slimme trigger voor je Fujifilm X-serie camera zoekt — naar mijn idee heel goed besteed. De Pluto is lekker klein, weegt nauwelijks wat en daardoor kun je hem makkelijk in je fototas meenemen.

De app zit goed in elkaar en werkt heel stabiel, zo heb ik geen crashes ervaren en is deze bovendien redelijk intuïtief in het gebruik. Een aantal opties vind ik wat minder bruikbaar, maar dat neem ik op de koop toe. Mijn algehele indruk is goed en ik zie veel mogelijkheden in het gebruik ervan.

De ‘laser’ vind ik een leuke extra gadget. De sensoren voor geluid, licht, trillingen en infrarood, maken de Pluto compleet. Als totaalpakket is de Pluto een geweldig leuke trigger met lekker veel mogelijkheden om je er creatief mee te kunnen uiten.

Is deze Pluto trigger voor iedereen geschikt?
Nee, dat denk ik niet. €117,00 blijft natuurlijk veel geld en als je alleen een intervalometer zoekt, kun je net zo goed kiezen voor een reguliere trigger die een dergelijke functionaliteit ondersteund.

Tegelijkertijd, als je op zoek bent naar een uitgebreide cameratrigger met lekker veel mogelijkheden en die ook nog eens boordevol slimme functies en instellingen zit. Een cameratrigger die je creativeit zal prikkelen. Of een draadloze trigger die zeer eenvoudig via je smartphone te bedienen is. Dan is de Pluto eigenlijk ergens ook wel weer een koopje!

Zeker in vergelijk met de MIOPS, die je dubbel zoveel kost en eigenlijk niet meer functionaliteit te bieden heeft.

Ik had het al gezegd en ik sluit deze review dan ook graag af met de woorden. De Pluto is een slimme en eenvoudig te bedienen draadloze trigger voor eindeloos veel fotoplezier.

BEOORDELING:

Geïnteresseerd in de Pluto Trigger?

De Pluto trigger is niet in Nederland verkrijgbaar, maar wanneer je een creditcard hebt of een paypal account is het niet erg moeilijk om de Pluto te kopen. Gebruik daarvoor de onderstaande knop om naar de website van Pluto Trigger te gaan.

Naar PlutoTrigger.com
Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

error: