Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Review Surface Pro (2017). Gereedschap voor de werkende fotograaf

Vijftien jaar lang ben ik trouw gebleven aan Apple, maar sinds een kleine week ben ik van mijn ‘geloof’ gevallen. Ik heb de sprong in het diepe gewaagd en ben terug naar Microsoft en Windows. Hoe dat voelt? Eng, spannend en uitdagend. Een overstap van Windows naar Mac, daar heb je vast weleens van gehoord. Misschien ben je zelf ook wel iemand die dat de afgelopen jaren heeft gedaan. Maar een overstap van Mac naar Windows? Dat hoor je niet vaak en toch heb ik precies dat gedaan…

WAAROM IK APPLE VOOR MICROSOFT VERRUIL

Waarom? Omdat ik van mening ben dat Apple zich niet meer bekommert over de mensen met een creatief beroep. Zich niet druk meer maakt over het verkopen van computers of het maken van het ‘beste’ operating systeem. Apple is naar mijn mening geworden van (beste) computerbedrijf tot verkoper van gadgets. Tim Cook lijkt daarbij op Dagobert Duck die op de schatkist moet passen. Vreugdevol telt hij enkel nog het geld dat opgeslagen ligt in ‘zijn’ pakhuis.

Maar in tegenstelling tot wijle Steve Jobs is Tim Cook geen visionair. De producten die onder Tim Cook zijn geïntroduceerd zoals de Apple Watch of de nieuwe Apple TV zijn weinig succesvol en weinig innovatief. Tegelijkertijd heeft Apple haar computerdivisie langzaamaan uitgekleed, laten versloffen en ik durf zelfs wel zo ver te gaan door te zeggen dat zij deze heeft verwaarloosd.

Dat begon met het stopzetten van de  verkoop van servers, gevolgd door het stopzetten van de ontwikkeling van professionele software voor creatieve professionals zoals ‘Aperture’ en het introduceren van een uitgeklede versie van Final Cut Pro. Ook Apple’s eigen software pakket ‘Works’ als tegenhanger voor ‘Microsoft Office’, wordt nauwelijks nog doorontwikkeld. Ondertussen is de Mac Mini al sinds oktober 2014 niet meer geupdate. De Mac Pro heeft recentelijk een mini upgrade gehad, maar is eigenlijk sinds 2013 al niet meer bijgewerkt en de laatste iMac moet het – met uitzondering van de videokaart – doen met hardware uit 2015.

Kortom, Apple bekommert zich niet écht meer om haar computers. Tegelijkertijd wordt MacOS nauwelijks beter en is door Apple de koers ingezet om Mac OS als Operating Systeem (OS) steeds meer om te bouwen richting iOS, het mobiele Operating Systeem dat wordt toegepast in hun iPhones en iPads.

De iPad ‘Pro’ is door Apple gepositioneerd als laptop vervanger voor mensen met een creatief beroep zoals illustratoren en fotografen. Tegelijkertijd is er voor de iPad ‘Pro’ geen volledige versie beschikbaar van de Adobe CC suite. Daarmee kan de iPad ‘Pro’ géén volledige versie van Photoshop, Illustrator én Indesign draaien.

Voor wat betreft de kantoormogelijkheden ontbreekt het de iPad Pro aan een goed en professioneel Office pakket met Word en Excel. Daarmee is de iPad ‘Pro’ niet alleen verre van een laptopvervanger, het is een apparaat dat de naam ‘Pro’ eigenlijk niet zou mogen dragen. Het is namelijk geen apparaat dat creatieve professionals kunnen gebruiken voor hun dagelijkse werkzaamheden. Het is enkel het zoveelste ‘gadget’ dat Apple de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd, om door middel van slimme marketing hun gebruikers een rad voor de ogen te draaien.

Video: © Microsoft

Microsoft werd en wordt door veel Apple gebruikers graag belachelijk gemaakt, maar ondertussen hebben deze zelfde Apple gebruikers (nog) niet door dat Microsoft al sinds een een aantal jaar een aantal innovatieve producten op de markt heeft gezet met haar ‘Surface Pro’ en Surface Studio lijn. Microsoft is met deze producten precies in dát gat gedoken dat Apple sinds een aantal jaar voor leeg heeft achtergelaten.

Daar waar Apple professionals met een creatief beroep de afgelopen jaren heeft verwaarloosd, heeft Microsoft juist veel tijd en aandacht gestoken in deze doelgroep door een aantal producten op de markt te zetten die hen helpt hun creatieve beroep met méér efficiëntie uit te kunnen oefenen. De Microsoft Studio Pro als desktop vervanger voor de iMac én als tekentafel voor illustratoren en fotografen voor het bewerken van hun foto’s én de Microsoft Surface Pro Tablet en ‘book’ als vervanger voor de MacBook en MacBook Pro. Kortom producten die de workflow van professionals met een creatief beroep verder verbeteren en zo een uitbreiding vormt van hun creatieve gereedschapskist.

Het gebrek aan innovatie en het verwaarlozen van Apple’s belangrijkste en waarschijnlijk oudste doelgroep – de creatieve professionals – heeft mij doen besluiten om niet langer in het Apple eco systeem te investeren en over te stappen op de Surface lijn van Microsoft.

Uiteraard heb ik daar goed over nagedacht, en het spreekt voor zich dat ik opzie om het betrouwbare MacOS te verruilen voor Windows 10 Pro. Het is niet niks om na 15 jaar MacOS weer Windows te gaan gebruiken. Ik ben er ook van overtuigd dat ik in lang niet alles tevreden zal zijn met wat ik met Windows tegen zal komen. Met name veiligheid en bedrijfszekerheid baren mij enigszins zorgen. Toch weerhoudt het mij er niet van om MacOS in te ruilen voor Windows 10. Dus laten we nu eens snel gaan kijken wat ik heb gekocht en wat ik er momenteel van vind.

Video: © Microsoft

Microsoft Surface Pro (2017) wat is het?

De Microsoft Surface Pro (2017) is de vijfde versie van de hybride laptop/tablet computer die draait op Windows 10. Het is daarmee dus een volwaardige computer die je zowel als laptop als ook als een tablet kunt gebruiken en die je met een tekenpen, toetsenbord, je vingers op het scherm, muis, of trackpad kunt bedienen. Een veelzijdig apparaat dat vooral voor illustratoren en fotografen een uitkomst kan zijn. Een computer dus die vooral gericht is op mensen met een creatief beroep.

Ten opzichte van zijn voorganger(s) heeft de Microsoft Surface Pro weinig uiterlijke veranderingen ondergaan. De meeste veranderingen die deze tablet en laptop combinatie in zich heeft spelen zich af onder de motorkap. Zo is de Microsoft Surface Pro, wat lichter geworden en hebben de wat goedkopere modellen geen ventilator meer nodig waardoor ze volledig stil zijn.

De grootste en belangrijkste wijziging is echter dat de nieuwe Microsoft Surface Pro is uitgevoerd met Intel Kaby Lake processor en Intel Iris Plus graphics processor. Tegelijkertijd biedt deze uitvoering van de Microsoft Surface Pro 20 procent prestatiewinst ten opzichte van zijn voorganger en kan hij ongeveer 40% langer doorwerken op een enkele acculading. Daarmee is deze computer uitermate geschikt voor diegenen die ook onderweg gebruik willen kunnen maken van een ‘krachtige’ computer.

Afbeelding: © Microsoft

ONTWERP

Zoals ik hierboven ook al schreef is het ontwerp van de Surface Pro ten opzichte van zijn voorganger (de Surface Pro 4) weinig gewijzigd. Deze nieuwe Surface Pro is een haar dunner dan zijn voorganger en de hoeken en randen zijn verder iets meer afgerond. Dit heeft als resultaat dat de Surface Pro wat prettiger vasthoud en minder ‘scherp’ voelt.

Net als een MacBook Pro is de behuizing van de Surface Pro gemaakt van zilver gekleurd aluminium. Daar waar je bij Apple op de achterzijde een appel ziet staan, heeft Microsoft op ongeveer dezelfde plaats haar logo staan in luxe uitgevoerd zilver. Hierdoor krijgt de Surface Pro een mooie en professionele uitstraling die je mag verwachten van een premium laptop/tablet. Dit zet deze computer gelijk ook apart van andere computers die Windows draaien. Microsoft heeft daarbij dus goed gekeken naar de afwerking van de producten die Apple op de markt zet. In sommige opzichten voelt deze Surface Pro zelfs beter dan mijn oude MacBook Pro.

De tablet/laptop is verder uitgevoerd met een verstelbare standaard – de kickstand. Daarmee kun je de computer in tablet modus neerzetten om media te consumeren, of neerleggen om er op te kunnen tekenen. Die kickstand in deze nieuwe Surface Pro heeft een nieuw scharnier en kan iets verder dan voorheen opengeklapt worden, tot een maximale hoek van 165 graden om precies te zijn. Ook het gewicht met 787 gram valt mee voor een tablet van dit formaat. Tegelijkertijd moet ik daarbij wel zeggen dat het niet fijn is om hem langdurig in één hand te gebruiken.  Verder is de Surface Pro voorzien 1.6 watt speakertjes die naar voren zijn gericht. Het geluid dat uit deze speakertjes komt kan worden gekwalificeerd als ‘behoorlijk’. De kickstand biedt overigens wel een zeer grote toegevoegde waarde en is bijvoorbeeld iets dat ik mis bij de iPad Pro.

Afbeelding: © Microsoft

Overigens in vergelijk met de iPad Pro is de Surface Pro van Microsoft ongeveer net zo groot of klein naar gelang van wat je zelf van dit formaat vindt. De iPad Pro heeft een schermafmeting van 12.9 inch, maar moet het doen met een grotere zwarte rand om hem vast te houden, terwijl de Surface Pro beschikt over een scherm van 12.3 inch diagonaal, maar juist een veel elegantere rand heeft. Voor wat betreft netto schermoppervlak doen beide eigenlijk niet voor elkaar onder. Zo meet de Surface Pro slechts 29,21×20,07×0,84 cm, dat is dus ongeveer net zo groot als een A4’tje. De resolutie is daarbij overigens 2736×1824 pixels. Dat betekent dus dat de Surface Pro een beeldverhouding heeft van 3:2.

Dit maakt dat de Surface Pro ook eenvoudig gebruikt kan worden als e-reader of om PDF’s op te lezen. Tegelijkertijd betekent dit ook dat wanneer je video op een Surface Pro deze wordt weergegeven binnen een zwart kader. Aan de andere kant is 3:2 ook de beeldverhouding dat gebruikt wordt door de meeste camera’s en daardoor kunnen foto’s juist weer uitstekend op deze tablet/laptop worden bekeken.

Aan de onderzijde van het scherm zit een aansluiting waarmee je het toetsenbord (de typecover) magnetisch kunt koppelen aan de monitor. Zo bouw je de Surface Pro supereenvoudig om van tablet naar laptop. Jammer is wel dat je het toetsenbord er los bij moet kopen. De kosten; 179 euro bovenop de basisprijs van de Surface Pro is daarmee best aanzienlijk. Ook al krijg je daarvoor dan wel een luxe ogend toetsenbord dat is voorzien van Alcantera bekleding.

Ook de tekenpen moet je tegenwoordig los bij de Surface Pro erbij kopen. Goedkoop is deze pen ook niet, want hij kost je maar liefst 110 euro. Daarmee is deze tekenpen dus net zo duur als de ‘pencil’ die je bij de iPad Pro los bij moet kopen.

De tekenpen voor de Surface Pro of stylus zoals hij officieel heet ondersteund overigens 4096 drukniveaus en kan ook onder een hoek worden gebruikt. Verder is de tekenpen voorzien van een rubberen puntje onder en een gummetje aan de bovenkant.

Tekenen gaat eenvoudig en wie al met een Wacom of Cintiq werkt zal snel gewend zijn aan deze manier van werken. Werken met een tekenpen is comfortabel bij het bewerken van je foto’s en bij het tekenen. De pen volgt je hand niet alleen heel snel, hij is ook gewoon superaccuraat. De stylus weegt overigens maar 22 gram, en wanneer je deze niet gebruikt kun je hem makkelijk via een ingebouwd magneetje aan de linkerkant van het scherm plakken.

Het is superjammer dat de accessoires zo prijzig zijn. Want om van deze Surface Pro te genieten waarvoor hij bedoelt is ben je gewoon een klap geld extra kwijt. Een Surface Pro die je louter gebruikt als tablet zou je namelijk dan wel heel erg beperken in het gebruik. Je bent dus min of meer verplicht om deze accessoires er extra bij te kopen. Het is daarmee jammer dat je bij een zo’n dure computer een accessoire als een toetsenbord en een tekenpen niet gewoon ‘gratis’ bijgeleverd krijgt. Microsoft moet hier ongetwijfeld gedacht hebben, wat Apple kan, kunnen wij ook. Jammer van deze Amerikaanse geldrovers mentaliteit, maar het is zoals het is.

De trend in computerland om nieuwe computers uit te rusten met zo weinig mogelijk aansluitingen gaat helaas ook op bij de Surface Pro. Microsoft heeft er voor gekozen om de Surface Pro enkel uit te rusten met één enkele en traditionele USB 3.0 poort en een Mini Display Poort. Dat terwijl USB type-c connectoren nu juist in opkomst zijn. Microsoft heeft wel aangegeven dat er later dit jaar nog een nieuwe magnetische stroomadapter uitkomt waarbij deze zal worden uitgerust met een USB-C adapter. Dan zou de Surface Pro zowel beschikken over USB3.0 als een USB-C poort. Maar voorlopig is het dus nog niet zover. Verder beschikt de Surface Pro nog over een aansluiting voor een hoofdtelefoon.

Wie meer ‘poorten’ nodig heeft kan overigens ook nog een losse desktop dock kopen. Die kost je dan wel weer een kleine 230 euro extra. Hiermee krijg je dan wel onder meer de beschikking over vier usb-poorten, een ethernet-aansluiting en een Mini DisplayPort. Ook is het mogelijk om er een headset of geluidsboxen op aan te sluiten. Ik geloof dat ik zelf liever even wacht op de door Microsoft aangekondigde USB-C connector.

Een van de grote voordelen vind ik dan wel weer dat de stroomvoorziening van de Surface Pro – net als op de oude MacBookPro’s van Apple – gebeurt via een magnetische aansluiting. Als er dus iemand struikelt over de stroomkabel, of wanneer je per ongeluk de snoer wat te strak trekt koppelt de stroomvoorziening automatisch en vanzelf los. Dit heeft mijn oude MacBook Pro vele malen gered van een kortdurende en desastreuze lijnvlucht naar de grond.

Afbeelding: © Microsoft

Wanneer je van plan bent om ook een Surface Pro aan te schaffen is het overigens wel belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over de configuratie. Je kunt achteraf namelijk geen geheugen meer bijplaatsen of de opslagruimte vergroten. De achterzijde van de Surface Pro is overigens wel voorzien van een MicroSD kaartslot. Wie slim is koopt er (later) nog een MicroSD kaart bij om zo de opslagruimte te vergroten. De grootst mogelijke opslagcapaciteit van een MicroSD kaart is overigens momenteel 512GB, maar dat zal ongetwijfeld de komende jaren nog groter worden.

De Surface Pro zelf kun je aanschaffen met 128GB, 256GB, 512GB of 1TB aan standaard opslagcapaciteit. Ik heb zelf gekozen voor de Kaby Lake i7 versie met 16GB werkgeheugen en 512GB opslagcapaciteit. Deze versie is ook uitgerust met een iets krachtigere videoprocessor, de Iris Plus 640.

PRESTATIES

Uitgerust met een ‘verse’ installatie van Windows 10, wordt de Surface Pro uiteraard zonder bloatware of andere onzinnige programma’s geleverd. De Surface Pro start supersnel op en voelt aan als een klein racemonster. Niet één keer heb ik tot nu toe last gehad van vertraging op vastlopertjes.

Door de helderheid van het scherm is deze ook buiten te gebruiken. Voor de fotografen onder ons, zou ik overigens adviseren om de optie om de automatische helderheid te regelen uit te zetten. En om het scherm te kalibreren op 110 tot 120 candella. Dit biedt je de meeste zekerheid dat de kleurechtheid en het contrast zoveel mogelijk overeenkomt met eventuele afdrukken die je van je foto’s maakt.

Niet alleen is deze Surface Pro aanzienlijk sneller dan zijn voorganger, ook de batterijduur is aanzienlijk verbeterd. Zo kan ik mijn Surface Pro zeker een dag gebruiken zonder dat ik deze aan de stroomkabel hoef vast te leggen. Hou er wel rekening mee dat dit uiteraard enigszins subjectief is, want iedereen gebruikt zijn computer anders. Ook zijn de helderheidsinstellingen en het gebruik van Wifi en de belasting van de processor heel bepalend voor de werkelijke accuduur.

De Surface Pro die ik gebruik (een Kaby Lake i7 versie) is uitgerust met een ventilator. Deze hoor je overigens vrijwel niet en gaat eigenlijk alleen aan als je de processor zwaar belast. Bijvoorbeeld tijdens het gamen, of wanneer je de processor zwaar belast met hele specifieke Photoshop berekeningen.  Ik  heb tot nu toe nog géén last gehad van ‘throttling’  gehad waarbij de processor terugschaalt naar een lagere klokwaarde om oververhitting te voorkomen. De ventilator en de aluminium behuizing zorgen dus beide goed voor de koeling van de processor.

Werken met Microsoft Office, Photoshop en Lightroom gaat prima en snel. Zelfs videobewerken is met deze Microsoft Surface Pro mogelijk. Alhoewel ik voor meer en uitgebreide filmbewerkingen eerder een desktop computer voor dit soort zaken zou adviseren.

BEVEILIGING

Uiteraard heeft Microsoft ook gedacht aan een goede beveiliging van de Surface Pro. Daar waar Apple al jarenlang gebruik maakt van een vingerafdrukscanner, maakt microsoft gebruik van een biometrisch ‘slot’ dat werkt op basis van infrarood gezichtsherkenning. Als dat om wat voor reden dan ook een keertje faalt, kun je net als bij je Mac natuurlijk ook gewoon een wachtwoord invoeren.

De IR camera werkt onder normaal daglicht naar behoren en het is een zeer eenvoudige manier van inloggen waar je snel aan went. Tegelijkertijd wanneer er sterke contrastverschillen zijn, bijvoorbeeld door een zeer heldere achtergrond zal de camera je niet herkennen en moet je terugvallen op het invoeren van je eigengekozen pincode. Het inloggen werkt verder handig en ik vind het zelfs fijner en beter werken dan de vingerafdrukscanner die ik gewend ben om te gebruiken met mijn Apple producten. Het zou mooi zijn als Microsoft deze manier van inloggen verder uitbreid, zodat je bijvoorbeeld ook kunt inloggen op websites.

Afbeelding: © Microsoft

ALCANTARA TYPECOVERS

Toetsenborden worden door Microsoft Typecovers genoemd, omdat ze ook het beeldscherm afschermen op het moment dat je het toetsenbord dichtklapt. In tegenstelling tot de vorige generatie typecovers, maakt Microsoft nu gebruik van Alcantara stof. Dit geeft het toetsenbord een luxueus uiterlijk. Maar toegegeven je moet er ook van houden. Want de wat velours bekleding kan het ook wel een beetje hoerig doen lijken. Zeker als je kiest voor rood of blauw. Het toetsenbord wordt overigens verlicht in de kleur van de typecover. Dus wanneer je kiest voor rood, dan zal, naar wat ik heb gehoord, ook de verlichting onder de toetsen wat rood licht weerschijnen.

Er is overigens niet bespaard op het toetsenbord zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij de iPad Pro. De toetsen slaan lekker aan en het toetsenbord voelt ook niet gammel. Doorveren doet het toetsenbord ook nauwelijks waardoor je een prima type ervaring hebt. Ook wanneer je net als ik gewoon gewend bent om met tien vingers te tikken. Doordat het toetsenbord iets scheef staat voelt het toetsenbord bovendien erg ergonomisch aan.

Rechtstreeks op de schoot typen gaat overigens wel wat lastig, maar dat vind ik ook bij een reguliere laptop zo. Om die reden gebruik ik eigenlijk altijd een schoottafeltje waar ik mijn laptop op plaatste en nu dus mijn Surface Pro.

Afbeelding: © Microsoft

WAT IK VIND:

EINDOORDEEL

De Microsoft Surface Pro is voorzover ik nu kan zien een prima vervanger voor mijn oude MacBook Pro. Microsoft is met deze hybride tablet en laptop precies in het gat gedoken dat Apple voor leeg heeft achtergelaten en is een prima stukje gereedschap voor professionals met een creatief beroep.

Doordat er een Intel Kaby Lake i7 processor in de Surface Pro schuil gaat die bovendien voorzien is van een wat krachtigere videochip, de Iris Plus 640 zit het met Photoshop, Illustrator en Indesign ook wel goed. En, als het goed zit met Photoshop, dan zit het uiteraard ook goed met Lightroom. Mijn gereedschapskist is dus niet uitgekleed door de aanschaf van de Microsoft Surface Pro (2017).

De Microsoft Surface Pro blijft de ‘gouden’ standaard als het gaat om hybride laptops en tablets. De prijs is zeker navenant en komt zelfs dicht in de buurt van wat je ook voor een Apple laptop moet betalen. Die kunnen echter geen gebruik maken van een touchscreen, noch bieden zij de mogelijkheid om het scherm te gebruiken als tekentablet. Daarvoor zul je dan opnieuw in de buidel moeten tasten met de aanschaf van een Wacom Cintiq. Met de Microsoft Surface Pro heb je dat alles in één enkel apparaat ondervangen.

Het feit dat je een toetsenbord en de tekenpen apart bij moet kopen is zeker een kleine domper op de feestvreugde, omdat beiden een noodzaak zijn om te genieten van alle mogelijkheden die de Surface Pro je te bieden heeft. Dat is dus zeker jammer, maar wie een iPad Pro aan zou schaffen komt van dezelfde koude kermis thuis. Bovendien draait deze geen volwaardig Operating Systeem zoals de Surface Pro van Microsoft dat wel doet.

En windows? Dat is naar mijn idee behoorlijk op orde. Na 15 jaar Apple gebruiker te zijn geweest heb ik tot nu toe nog niet één keer terug verlangd naar MacOs.

Daarmee wil ik maar zeggen dat Microsoft met Windows 10 Pro een heel eind richting Apple is gekropen. Mijn angst voor hard- en software problemen blijkt onterecht. Beveiliging is natuurlijk wel een issue voor Windows machines, maar met een goede virus- en malwarescanner is dat ‘probleem’ grotendeels snel opgelost.

Mijn voorlopige conclussie is in ieder geval dat ik mijn Mac nog geen dag heb gemist en dat de Surface Pro voor mij een volwaardige vervanger is voor alles wat ik met een computer wil. Dat wil zeggen. De Microsoft Surface Pro is een prima stukje gereedschap voor de werkende creatieve professional. Of je nu fotograaf, illustrator of vormgever bent met de Surface Pro kun je méér dan prima uit de voeten.

BEOORDELING:

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Featured afbeelding: Microsoft

error: