Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Het perfecte ‘plaatje’ plan je met The Photographer’s Ephemeris

Of het nu winter, lente, zomer of herfst is. Goed licht is alles bepalend voor een goede foto. Als we puur naar de essentie kijken heeft een goede foto weinig te maken met de gebruikte camera of de lens die we op de camera hebben geschroefd. De wijze waarop het licht op een te fotograferen onderwerp valt, de kleuren (of juist het ontbreken ervan) en de compositie zijn allesbepalend voor de beleving van een opname.

Veel natuur- en landschapsfotografen wachten om die reden vaak op de gouden of blauwe uurtjes om zo gebruik te maken van het beste licht van de dag. Niets is vervelender als landschapsfotograaf om op een locatie te arriveren waar je slechts weinig tijd hebt om na te denken over de compositie van je opname, of om op de locatie aangekomen pas te zien dat je toch net de verkeerde plek hebt uitgekozen voor het maken van de foto zoals jij die in gedachte had.

Om een ‘goede’ foto te maken van een bepaalde omgeving helpt het dus als je vooraf al wat hebt kunnen plannen. Want hoe meer informatie je vooraf al hebt verzameld, hoe eenvoudiger je het jezelf kunt maken op de locatie zelf.

Met dat gegeven in het achterhoofd heb ik mijn ‘gereedschapskist’ uitgebreid met een aantal apps voor op op mijn iPhone. De belangrijkste apps om mijn landschapsfotografie te plannen doe ik met “The Photographer’s Ephemeris” en de daarvan afgeleide app “Photo Transit”.  Van de eerstgenoemde app is ook een Android versie beschikbaar, maar van Photo Transit ben ik daar minder zeker van.

Beide apps samen geven mij alle informatie die ik nodig heb om een fotoshoot te plannen. Het maakt daarbij eigenlijk niet veel uit of het daarbij gaat om een foto van een landschap of om een portretopname.

Wanneer je voorafgaand aan het maken van een opname wil weten hoe de zon staat. Hoe laat hij opkomt, en ondergaat, of hoe de zon, of de schaduw op een bepaald tijdstip van de dag op een onderwerp valt. Of, wanneer je wilt weten wat de maanstand is en waar hij opkomt of ondergaat. Dan is de Photographer’s Ephemeris een uitkomst. Tegelijkertijd helpt Photo Transit je juist bij de ‘perfecte’ beelduitsnede en lenskeuze. Met beide apps samen kun je dus een perfecte planning maken van de opname en hoe jij die in gedachte hebt.

De lijst met mogelijkheden van beide apps is zelfs zo groot dat ik niet eens alle mogelijkheden gebruik die er mogelijk zijn. Dat is mooi, want dat betekent dat er goed over zijn mogelijkheden is nagedacht en dat ieder type fotograaf zijn weg er waarschijnlijk mee weet te vinden.

Afbeelding: © Greg Theulings.

The Photographer’s Ephemeris

Voor mijzelf is het voldoende als ik weet waar het licht vandaan komt, hoe laat de zon, of de maan opkomt en hoe laat deze weer ondergaan. Ik gebruik de Photographers Ephemeris dus niet voor astronomische waarnemingen, zoals de stand van de sterren, of om te zien hoe de melkweg aan de nachtelijke hemel staat. Maar voor wie dat wel graag wil gebruiken bestaat deze mogelijkheid dus ook.

Superhandig vind ik het gebruik van de verplaatsbare spelden (voor camerapositie en onderwerp) en de mogelijkheid om de zonsopkomsten en ondergangen op een bepaalde datum in de toekomst te kunnen bekijken. Datzelfde kan uiteraard ook met de maanstand, en dat op iedere locatie op deze wereld waar je dat maar van weten wil. Zo kun je heel exact plannen op welke datum je een bepaalde opname kunt maken.

Het verplaatsen van de spelden doe je door op het scherm van je telefoon te tikken, waarna je de speld over het scherm kunt verplaatsen en weer kunt neerzetten op de exacte locatie waar jij dat wil. Zo kun je dus heel precies bepalen waar jij je camera wil plaatsen ten opzichte van het te fotograferen onderwerp.

Het verzetten van de datum werkt op een soortgelijk intuïtieve manier. Door bovenin het scherm op de datum te klikken kun je snel en eenvoudig de datum wijzigen, waarna je voor de ingegeven dag gelijk zult zien waar en hoe laat de zon of de maan opkomt en weer ondergaat. Door met je vingers te ‘sliden’ over de tijdbalk kun je de exacte zonnestand zien voor dat bepaalde moment.

Een andere handige optie is om bepaalde locaties op te slaan ter referentie. Er is geen beperking op het aantal locaties dat je wil vastleggen, dus je kunt de lijst met fotolocaties zo lang maken als jij zelf wil.

Wanneer je de app voor het eerst opent op je smartphone, lijkt de hoeveelheid informatie op het scherm in eerste instantie misschien wat overweldigend. Zodra je echter deze app wat langer gebruikt dan valt het eigenlijk allemaal wel mee, en kun je eigenlijk niets anders zeggen dat het eigenlijk toch een goed doordachte interface heeft.

Helemaal bovenin het scherm treft je alle informatie aan die betrekking heeft op de tijd en de datum. Je kunt daarbij kiezen tussen de actuele tijd of een datum en tijd naar keuze.

Onder deze balk met tijdsaanduiding zie je de kaartinformatie. Je kunt daarbij kiezen uit een satellietfoto, of diverse kaarten met topografische informatie. Je kunt hier ook een specifieke locatie opgeven waar je naartoe wil.

De oranje en gele lijnen die je ziet geven aan waar de zon opkomt en weer ondergaat. Hetzelfde geldt voor de blauwe en grijze lijnen. Die geven aan waar de maan opkomt en ondergaat.

Onder de landkaart, of het satellietbeeld zie je een balk met golfjes. Die golfjes geven aan hoe laat de zon op komt en hoe hoog of laag de zon of de maan staat. Door met je vinger over deze balk te bewegen kun je de tijd en zonnestand voor- en achteruit  spoelen.

Aan de rechterkant van het scherm zie je een legenda. Deze kun je gebruiken voor het plaatsen van de spelden. De speld met de rode kop is de speld voor de camera. De speld met de grijze kop is bedoeld om aan te geven waar het onderwerp moet staan, of welke richting je uit wil fotograferen. Door te wisselen van legenda, kun je ook nog extra lagen toevoegen. Erg handig is bijvoorbeeld de laag met informatie over lichtvervuiling. Dat is bijvoorbeeld handig als je opnames wil maken van de sterrenhemel.

De app ‘The Photographer’s Empheris’ gebruik je dus vooral voor het bepalen van de zon- en maanstand op een bepaald tijdstip. De ‘Photo Transit’ app helpt je met het bepalen van de lenskeuze.

Afbeelding: © Greg Theulings.

Photo Transit

Terwijl TPE alweer een tijdje bestaat en je er misschien zelfs al eens over gehoord had, heeft ontwikkelaar niet stilgezeten.  Nieuw is namelijk de “The Photographer’s Transit”, dat afgekort Photo Transit wordt genoemd.

Deze app is op dezelfde leest geschoeid als ‘The Photographer’s Ephemeris’, waarbij je via Google Maps een locatie kunt kiezen en je vervolgens in iedere richting laat kijken die jij zelf wenst. Het verschil tussen ‘Photo Transit’ en ‘TPE’ is dat Photo Transit je laat kiezen welke lens je wil gebruiken in combinatie met je camera.

Het mooie van deze app is dat je niet gebonden bent aan een lijstje met voorkeursinstellingen, maar dat je zelf kunt opgeven welke camera je gebruikt.

Voor mijn Fujifilm camera’s heb ik bijvoorbeeld een profiel gemaakt ‘Fujifilm X-T2 / X-Pro2’ en daarbij gekozen voor het APS-C formaat dat Fujifilm gebruikt voor deze camera’s.

Vervolgens kun je zelf een lijst maken met welke objectieven je gebruikt. Zo heb ik de XF10-24mm toegevoegd, de XF16mm, XF23mm, XF56mm, XF90mm en de XF100-400mm.  De app rekent voor jou uit wat het zichtveld is voor camera en de gekozen lenscombinatie.

Het mooie van deze app is dat jij je geen zorgen meer hoeft te maken of je wel de juiste lenzen bij je hebt voor de foto die je wil gaan maken. Vooral handig als je bijvoorbeeld nog een eind moet wandelen voordat je op de locatie bent waar je de foto wil gaan maken.

Door deze app te gebruiken kun je dus ook heel makkelijk bepalen wat je wel of niet mee hoeft te nemen in je fototas. Als dan ieder grammetje minder gewicht telt, is dat mooi meegenomen. Je weet immers voorafgaan aan de te maken foto al of de lens die je wil gaan gebruiken voldoende bereik heeft voor de geplande opname.

Afbeelding: © Greg Theulings.

Een andere mooie optie in deze app, is de mogelijkheid om hoogteverschillen te kunnen zien. Voor Nederland is dat misschien niet zo heel erg belangrijk, maar als je in het buitenland foto’s wil maken, dan kan dat toch erg handige informatie zijn. Deze informatie helpt je dan bijvoorbeeld beter te zien hoe de schaduw valt op een bepaalde heuvel of een cliff.

Erg handig is bovendien de optie om door middel van streetview al een impressie te krijgen van de te maken foto. Je kunt daarbij zelfs de beeldhoek aanpassen aan de gebruikte lens. Uiteraard moet deze locatie dan wel door Google Streetview zijn bezocht.

Net als bij de TPE kun je ook hier je gegevens opslaan om zo je eigen favoriete lijstje te maken, of waarschijnlijker om zo verschillende trips te kunnen plannen. Hieronder kun je zien hoe de app werkt en wat hij zoal kan.

Uiteraard, kun je alle informatie ook uitwisselen met TPE, zodat je beide programma’s samen kunt gebruiken als één hulpmiddel om het perfecte ‘plaatje’ te plannen.

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

error: