Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

More Power – The game is on! De Nissin PS8 powerpack voor Sony getest.

Huh? Wat? Greg ben je wel goed wijs geworden? Jij als Fujifilm man een apparaat dat geschikt is voor een Sony testen? Wees gerust heren en dames, het is niet wat het lijkt. En nee ik ga ook geen game console testen, maar de Nissin PS8 battery power pack voor het leveren van stroom aan de Nissin reportageflitsers. De Sony versie van deze battery pack werkt namelijk ook gewoon op de Fujifilm versie van de i60A en Di700A. Waarom het gebruik van een battery pack handig is en wat ik van deze Nissin PS8 vind lees je in deze blog!

Fotograferen in de buitenlucht of op locatie met reguliere reportageflitsers in plaats van met grote studiolampen is tegenwoordig heel normaal. Het aantal ‘strobist’ fotografen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Gedeeltelijk omdat reportageflitsers de afgelopen jaren flink aan vermogen hebben gewonnen, maar vooral doordat veel fotografen het beu zijn om hun grote studiolampen en de bijbehorende superzware accu’s overal mee naar toe te slepen.

Het grote voordeel van het gebruik van reportageflitsers is immers niet alleen dat ze zo lekker compact zijn, maar ook omdat deze flitsers gewoon werken op AA batterijen. Goede batterijen zoals die van Eneloop zijn uitstekende batterijen voor gebruik in combinatie met reportageflitsers. Het nadeel van AA batterijen is echter dat de recycle tijd – de tijd om voldoende vermogen op te bouwen voor de volgende flits – best veel tijd kost.

Drie tot vier seconden wachten tussen iedere opname lijkt op zich niet lang, maar kan voor een professionele fotograaf toch best behoorlijk frustrerend zijn. Bovendien is het vervelend als je tussendoor op locatie steeds batterijen moet wisselen. Denk maar eens aan die trouwpartij die je verslaat. Je zult altijd zien dat net op het belangrijkste moment de batterijen van je flitsers ‘traag’ werken. In die gevallen is het gebruik van een Battery Power Pack zoals de Nissin PS8 een uitkomst! Je zit daarmee nooit om stroom verlegen en bovendien kun je er hele korte recycle tijden mee verkrijgen.

DE NISSIN PS8 POWER PACK WAT KUN JE VERWACHTEN?

De Nissin PS8 Power Pack is zoals al gezegd eigenlijk niets meer of minder dan een externe voeding voor je reportageflitsers. Een draagbare ‘voeding’ met een eigen accu. Direct na het uitpakken voel je al dat dit power pack van Nissin is gemaakt van zeer deugdelijke materialen. De knoppen op het apparaat en de bijgeleverde kabel zijn solide en gemaakt en geschikt om er veelvuldig gebruik van te maken. Duidelijk geen speelgoed.

Ondanks dat de behuizing is gemaakt van plastic, is de clip waarmee je deze powerpack bijvoorbeeld aan je broeksriem kunt hangen gemaakt van metaal. Zo kun je er dus zeker van zijn dat er niets kan gebeuren en ik heb er alle vertrouwen in dat deze lang mee zal gaan.

Voor wat betreft het gewicht is hij uiteraard zwaarder dan 4 AA batterijen. Tegelijkertijd is 710 gram voor een accupack nog steeds niet gigantisch veel. Zeker niet als je kijkt hoeveel vermogen je ervoor terug krijgt en hoe vaak je ermee kunt flitsen op één enkele acculading. Vind je het vervelend om deze powerpack aan je broeksriem te hangen? Geen probleem, er wordt namelijk ook een schouderband en schoudertas meegeleverd. Zo is hij altijd en in iedere situatie makkelijk mee te nemen. Bovendien kun je hem altijd nog aan het lampstatief hangen als je offshoe werkt.

Afbeelding: © Greg Theulings.

De Nissin PS8 Power Pack heeft de beschikking over twee stroom connectoren, waardoor je dus één of zelfs twee flitsers tegelijkertijd kunt voeden. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je twee reportageflitsers samen koppelt om extra vermogen te krijgen. Iets dat handig van pas kan komen als bijvoorbeeld de zon overstemt moet worden.

De Nissin PS8 wordt overigens geleverd met één kabel voor het aansluiten van één flitser, wil je dus een tweede flitser aansluiten, dan zul je dus nog een extra losse kabel moeten bijkopen.

Wanneer we bovenop de Nissin PS8 Power Pack kijken zien we dat de stroomknop 4 posities kent. ‘Uit’, ‘Low’, ‘Medium’ en ‘High’. Wanneer je de powerknop naar hoog draait zal de Power Pack meer vermogen leveren, waardoor de recycle tijden flink worden verkort. Tegelijkertijd vraagt deze instelling ook meer van de accu en de flitskop.

Flink vaak snel achter elkaar flitsen zal altijd warmte produceren. Afhankelijk van de flitser die je gebruikt kan het dan zijn dat de flitser zichzelf in zijn veiligheidsmodus plaatst. Je kunt een flitser in zo’n geval dan pas weer gebruiken als hij voldoende is afgekoeld.

Gebruik deze stand op de Power Pack dus alleen als je weet dat jouw flitser goed overweg kan met hele korte recycle tijden, of alleen wanneer je kortstondig hele korte recylce tijden nodig hebt. Als iets minder snelle recycle tijden voor het type fotografie dat jij beoefent ook voldoende is, dan kun je beter de instelling ‘Medium’ of ‘Low’ kiezen.

Denk nu niet dat een Power Pack zo geen voordeel oplevert, want dat doe het zeker wel! Wanneer je de PS8 instelt op medium is de recycle tijd slechts 20% tot 30% trager dan op zijn hoogste vermogensstand. Stel je de Powerpack in op ‘LOW’, dan is de PS8 ongeveer 60% trager dan op zijn hoogste vermogensstand.

Lijkt je dit veel verlies? Bedenk dan wel dat zelfs in de laagste vermogensstand de recycletijd van je flitser nog steeds zo’n 2 keer sneller is dan wat je zou behalen met reguliere AA batterijen.

Afbeelding: © Greg Theulings.

Nissin claimt zelf dat de recylce tijd op vol vermogen ongeveer een halve seconde zal bedragen. Dat kan iets meer of minder zijn, omdat dit afhankelijk is van de flitser die je gebruikt. In combinatie met mijn Nissin i60A’s, zal de recycle tijd inderdaad liggen rondom de 0.5 seconde. Daarmee is de totale recycletijd van mijn reportageflitsers bij gebruik in combinatie met de Nissin PS8 zeker 4 tot 6 keer sneller dan zonder Power Pack.

De Nissin PS8 Power Pack is op één acculading in staat om tot ongeveer 550 flitsen op vol vermogen te kunnen leveren. Uiteraard is de PS8 voorzien van een indicator die aangeeft hoe ‘vol’ of ‘leeg’ de accu is die in deze battery pack moet worden geplaatst. Als het vermogen is teruggelopen tot 30% van het accuvermogen zal de stroomindicator op de accu van groen naar rood kleuren.

In de testen die ik met dit powerpack heb uitgevoerd merkte ik dat wanneer de accu indicator van kleur veranderde van groen naar rood. De recycle tijd terugloopt naar dat van het niveau van de instelling ‘Low’ die op dit accupack beschikbaar is.

De accu die je in PS8 schuift is eigenlijk een soort van cartridge. Verwisselen gaat snel en is heel eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is de beveiliging weg te schuiven en vervolgens de knop op de powerpack in te drukken om de cassette te ontkoppelen. Dit is een goed doordacht ontwerp zodat je op deze manier heel snel de powerpack kunt navullen met een reserve accu.

De accu is overigens gemaakt om zo’n 500 keer volledig te ontladen en weer op te kunnen laden. Uiteraard is dat niet iets dat ik zo kan testen, maar waarbij ik moet afgaan op de door Nissin opgegeven specificaties.

Een ander handigheidje waarin de Nissin PS8 Powerpack is voorzien, is de USB poort. Dat is superhandig omdat je zo ook andere apparaten met behulp van dit powerpack kunt opladen. Zo kon ik mijn iPhone wel tot 3 keer opladen op één enkele acculading. De laadtijd van de accu voor de PS8 bedraagt overigens 2 uur. Ook je Fujifilm X-T2 kun je zo via de USB poort tot ongeveer 3x opladen met deze PS8.

Afbeelding: © Greg Theulings.

Verder is de powerpack voorzien van een beveiliging tegen oververhitting. In het geval dat de accu te warm zou worden schakelt de Powerpack zichzelf uit, waardoor er nooit nare dingen kunnen gebeuren. Je kunt de powerpack dan pas weer gebruiken als deze voldoende is afgekoeld. Voor Nederland zal dat probleem van oververhitting zich waarschijnlijk niet zo snel voordoen, tenzij je deze misschien voluit in de volle zon zou hangen.

Misschien handig om nog te weten is dat de tas die wordt meegeleverd weerbestendig is waardoor deze accupack ook gebruikt kan worden als het weer wat tegenzit. Het spreekt voor zich dat in dat geval ook de te gebruiken flitser en je camera weerbestendig moet zijn om te kunnen fotograferen.

CONCLUSIE

Samengevat is deze Nissin PS8 een hoogstaande deugdelijke Power Pack die slim en goed is ontworpen. Zo kun je er tot 2 flitsers tegelijkertijd mee voeden en is hij in staat om de recycletijden tot slechts 1/4e van wat je normaal met reguliere AA batterijen zou behalen. Het wisselen van de accu is een eitje en voor noodgevallen kun je deze powerpack ook gebruiken om bijvoorbeeld via de aanwezig USB poort er je camera mee op te laden, of je telefoon te voorzien van een beetje extra stroom. Ik heb deze Nissin PS8 Powerpack nu een tijdje in mijn bezit en kan iedereen die wat extra ‘sap’ voor zijn flitsers nodig heeft aanraden om deze Nissin PS8 op je shortlist te plaatsen.

Wil je eerst meer informatie over deze Nissin PS8 Powerpack, dan kun je dat doen via de website van Degreef & Partner uit Den Bosch die de importeur is van de Nissin flitsers en accessoires: http://www.degreef-partner.nl/nissin-power-pack-ps-8.html. Je kunt daar ook eenvoudig zoeken welke dealer de PS8 Powerpack verkoopt.

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Koop je rechtstreeks via deze (web)winkels dan ondersteun je mijn website:

error: