Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Eindelijk zorgeloos HSS flitsen met je Nissin flitser en Fujifilm

Wij Fujifilm gebruikers hebben er lang op moeten wachten. Je geduld werd goed op de proef gesteld. Maar aan al dat lange wachten is nu eindelijk een eind gekomen. Je kunt vanaf vandaag zorgeloos HSS flitsen met je Nissin i60A of je Nissin i40 reportageflitser in combinatie met je Fujifilm X-T2, X-T20 en X-Pro2. Wat ‘HSS’, ofwel High Speed Sync flitsen zo handig maakt en waarom je deze functionaliteit graag op je flitser wilt kunnen gebruiken leg ik je uit in deze blog.

High Speed Sync (HSS) stelt je in staat om een kortere sluitertijd te hanteren dan dat je camera technisch eigenlijk aankan. Om toch te kunnen flitsen met sluitertijden die sneller zijn dan de synchronisatietijd van je camera moet je flitser een trucje uithalen. Dat trucje moet niet alleen aanwezig zijn op de flitser zelf, maar moet officieel ook door je camera worden ondersteund. Daarmee moet dus zowel je camera, als de flitser geschikt zijn om HSS te kunnen flitsen.

WAAROM HSS GEBRUIKEN?

Tegenwoordig kun je met vrij groot gemak fotograferen met hogere ISO waardes als ISO 6400 of zelfs fotograferen op ISO 12800 vormt tegenwoordig eigenlijk geen echt probleem meer. Is een flitser dan eigenlijk nog wel nodig zul je jezelf misschien afvragen? Het antwoord daarop is volmondig: Jazeker!

Je denkt namelijk te traditioneel als je een flitser alleen nodig denkt te hebben als het omgevingslicht onvoldoende is om nog een scherpe en goed belichte opname te kunnen maken. Een flitser kun je namelijk ook goed gebruiken als het licht juist heel helder is zodat je het omgevingslicht kunt overstemmen.

Door gebruik te maken van een flitser kun je extra dimensie geven aan je foto’s. Een flitser kun je onder alle lichtomstandigheden goed gebruiken als je deze goed beheerst. Daarmee kun je een flitser dus ook gebruiken buiten in de volle zon. Een flitser is daarmee dus écht niet alleen bedoeld om foto’s te kunnen maken in een donkere omgeving.

HSS wordt namelijk vaak gebruikt om in de volle buitenzon toch krachtige portretten te kunnen maken met een korte scherptediepte. In tegenlicht situaties, of als de zon heel erg fel schijnt is dat helaas vaak niet zomaar mogelijk. Zoals je wellicht weet moet je voor zo’n korte scherptediepte een groot diafragma gebruiken, om zo een mooie onscherpe achtergrond te verkrijgen.

Afbeelding: © Greg Theulings.

Maar doordat het licht dat op de sensor valt te fel is moet je in die gevallen vaak het diafragma dichtdraaien (hoger f-getal kiezen). Het gevolg van die keuze is dan dat het hele effect van die onscherpe achtergrond daardoor teniet wordt gedaan. Wil je dan toch een groot diafragma behouden om die onscherpe achtergrond te verkrijgen dan zul je dus moeten flitsen om de zon te overstemmen.

Tegelijkertijd is het door die felle zon noodzakelijk om een hele snelle sluitertijd te kiezen. Dat kan vervolgens echter niet, omdat je camera is beperkt door zijn flitssynchronisatietijd. Fotografeer en flits je dan toch met die snellere sluitertijd dan de maximale synchronisatietijd, dan is het resultaat een lelijke zwarte balk over de foto. Een gedeelte van de foto is dan niet gefotografeerd omdat de sluiter zich dan alweer gesloten heeft en waardoor je dus maar een ‘halve’ foto overhoudt.

De truc om dan toch een goed belichte opname te krijgen is door gebruik te maken van High Speed Sync, zodat je daardoor sluitersnelheden kunt verkrijgen die sneller zijn dan de maximale synchronisatietijd van de camera. Zo kun je dan toch flitsen en fotograferen met snelheden van tot wel 1/8000e seconde.

Afbeelding: © Greg Theulings. – Bovenstaande afbeelding laat zien hoe een reguliere sluiter werkt in een systeemcamera en in combinatie met een flits op het eerste gordijn.

De sluiter van een systeemcamera bestaat uit twee lamellen die we in de fotografie ‘gordijnen’ noemen.

(1). Bij een systeemcamera moet de sensor ‘bloot’ liggen om een beeld te kunnen zien door de zoeker of op het LCD scherm op de achterzijde van je camera. Zodra je op de sluiterknop drukt zal het zogenoemde ‘eerste gordijn’ zich sluiten
(2). Dat moet, omdat de camera zich zo kan voorbereiden op het maken van een foto. De belichting moet immers voor de totale opname precies gelijk zijn, van de boven tot de onderzijde van de sensor. Om die reden wordt het eerste gordijn van de sluiter volledig gesloten
(3). Tegelijkertijd betekent dit dat je vanaf dat moment ook niets meer door de zoeker kunt zien. Dit noemen ze ‘blackout’.
(4). Nadat het eerste gordijn helemaal gesloten is start de opname en zal het éérste gordijn weer worden geopend.
(5). De sluiter zal open blijven staan gedurende de opname. De maximale synchronisatietijd is de kortste tijd die de camera erover kan doen om het éérste gordijn volledig van boven naar beneden te trekken. Bij een reguliere flits (na het openen van de eerste sluiter), zal de flits afvuren.
(6). Om de opname af te sluiten zal er nu een tweede gordijn de sensor van boven naar beneden afdekken.
(7). De opname stopt pas op het moment dat het tweede gordijn de sensor volledig heeft afgedekt. In totaliteit is op deze manier de sensor overal gelijk belicht geweest.
(8). Nadat de opname is afgelopen wordt het tweede gordijn weer omhoog getrokken. Pas nadat dit is gebeurt kan de sensor weer belicht worden en kan de zoeker weer worden vrijgegeven voor het beeld.

Wanneer we bovenstaande vergelijken met de werking van een flitser met HSS valt een aantal dingen dingen op. Gedurende stap 4 tot en met 6 zal de flitser korte flitspulsjes afgeven om zo de hele opname gelijkmatig te kunnen belichten. De flitsduur van een HSS opname is veel langer dan bij een reguliere opname. Zie ook het onderstaande voorbeeld.

Afbeelding: © Greg Theulings. – Bovenstaande afbeelding laat zien hoe een sluiter werkt als deze gebruik maakt van een snellere sluitertijd die sneller is dan de maximale synchronisatietijd in een systeemcamera en in combinatie met een high speed flits (HSS).

HSS OP JE FUJIFILM CAMERA HEET AUTOFP

High Speed Sync wordt bij Fujifilm anders aangeduid dan onder de noemer ‘HSS’. Zij noemen deze mogelijkheid bij Fujifilm ‘Auto FP’. Activeer je deze functie op de camera en HSS op je Nissin i60A (of i40), dan wordt, nadat je de flitser daarvoor hebt laten updaten (later hierover meer), zo ingesteld dat het mogelijk wordt om op alle gewenste sluitertijden tot 1/8000e seconde te flitsen.

Let wel; het is mogelijk om te flitsen met een snelle sluitertijd, maar het is dus niet per se noodzakelijk om een supersnelle sluitertijd te gebruiken als je deze optie hebt geactiveerd. Je kunt dus ook fotograferen met een tragere sluitertijd. Bijvoorbeeld op 1/15e seconde.

Als je HSS activeert is het dus geen verplichting, of noodzaak om snelle sluitertijden te gebruiken. Het betekent alleen dat het daardoor mogelijk wordt om ook snellere sluitertijden te gebruiken dan de reguliere synchronisatietijd.

Op je camera kun je deze AutoFP / HSS daarmee dus standaard aanzetten. Sterker nog, ik raad je zelfs aan om dit te doen als je flitser ook geschikt is om te kunnen gebruiken in combinatie met AutoFP op de camera. Het betekent simpelweg dat je vanaf nu op alle gewenste sluitertijden kunt flitsen. Ook als je dus een snellere sluitertijd selecteert dan de maximale synchronisatietijd. Zo voorkom je bovendien dat je foto’s maakt met een overbelichte achtergrond. Gebruik van HSS heeft dus nogal wat voordelen.

HSS HEEFT VOOR- EN NADELEN

Het verschil tussen regulier flitsen met een maximale synchronisatietijd tot 1/250e seconde op bijvoorbeeld een Fujifilm X-T2 en flitsen met High Speed Sync, ofwel flitsen tot 1/8000e seconde is de flitsduur. In tegenstelling tot wat je misschien zult verwachten is de flitsduur bij High Speed Sync niet veel korter bij het selecteren van een hele snelle sluitertijd op je camera, maar juist aanzienlijk langer!

Wanneer je de flitser af ziet vuren zul je het verschil niet zien, maar bij high speed sync werkt de flitser als een soort stroboscoop, waarbij deze heel snel, heel veel korte flitsjes afgeeft. Het voordeel van HSS is dus dat je de flitser kunt gebruiken in combinatie met hele snelle sluitertijden, maar ‘ieder voordeel heb zijn nadeel’.

Uiteraard biedt HSS niet alleen voordelen, er zitten ook nadelen verbonden aan het gebruik ervan in combinatie met hele snelle sluitertijden. Je zult begrijpen dat voor de langere flitsduur er ook veel vermogen nodig is. Dat betekent dus dat de flitser zijn vermogen over een langere tijd moet uitspreiden, zodat de sensor egaal belicht kan worden. Doordat het vermogen van de flitser nu verdeeld wordt over een flink aantal korte flitsjes wordt niet alleen het vermogen, maar ook het bereik beperkt. Hierdoor kun je dus een stuk minder ver flitsen.

Die beperking doet zich overigens alleen voor wanneer je flitst met sluitertijden die korter zijn dan de maximale synchronisatietijd. Ofwel tussen de 1/320e en 1/8000e seconde (bij een Fujifilm X-T20 is dat al vanaf 1/200e seconde). Maak je echter gebruik van langere sluitertijden, dan keert de flitser automatisch terug naar de flitsduur van de normale flitssynchronisatietijd. Dat verklaart ook de naam Auto in AutoFP.

Om die reden kun je de camera en de flitser dus eigenlijk altijd zo instellen dat je gebruik kunt maken van HSS, ofwel High Speed Flitssynchronisatie. Zo hoef je jezelf nooit druk te maken op het moment dat je een snellere sluitertijd nodig hebt dan de synchronisatietijd van je camera.

HSS is daarmee een geweldige oplossing voor flitsproblemen in de volle zon. Het is daarom ook best vreemd dat in de handleiding van je Fujifilm camera AutoFP slechts in één hele korte alinea wordt benoemd.

FIRMWARE CONTROLE

Om HSS te kunnen flitsen moet je flitser ook geschikt zijn om dat te kunnen doen. Ondanks dat Degreef & Partner er alles aan doet om de flitsers die nu in de winkel liggen zo snel als kan te voorzien van de laatste firmware, kan het best zo zijn dat wanneer je een nieuwe flitser koopt deze nog niet geschikt is voor High Speed Sync flitsen.

Ook wanneer je zelf beschikt over een Nissin i40 of i60A en je weet niet zeker of jouw flitser al is geupdate, dan is het verstandig dit even te controleren.

Controle op de firmware versie voer je zo uit:

Zo controleer je de firmware van je Nissin i40 reportageflitser voor je Fujifilm X-serie camera.

Nissin i40.

Om te controleren of jouw Nissin i40 geschikt is voor gebruik in combinatie met HSS. Doe je het volgende:

1. Zet de flitser aan.
2. Hou de Aan/Uit knop ingedrukt en druk op de ‘Pilot’ toets.
3. Wacht plusminus 3 seconden en laat de toetsen los.

Het aantal keer dat het ledje aan de linkerkant knippert geeft de firmware versie aan van de flitskop. Deze moet minimaal 18 keer aan/uit knipperen.

Het aantal keer dat dat het ledje rechts knippert geeft de firmware versie aan van de flitser zelf. Deze moet minimaal 9 keer aan/uit knipperen.

Om de controle van de firmware stop te zetten open je even het deurtje van de batterijhouder.

Zo controleer je de firmware van je Nissin i60A reportageflitser voor je Fujifilm X-serie camera.

Nissin i60A

1. Hou de Aan/Uit knop ingedrukt en druk op de ‘Pilot’ toets.
2. Wacht plusminus 3 seconden en laat de toetsen los.

Het cijfer linksboven geeft de firmware versie voor de flitskop aan. Het cijfer rechtsonder geeft de firmware versie aan voor de flitser zelf. Het cijfer linksboven moet minimaal bestaan uit het cijfer 7 of hoger en het cijfer rechtsonder moet bestaan uit het cijfer 5 of hoger.

Wat je moet doen als jouw flitser nog niet geschikt is voor High Speed Sync flitsen in combinatie met je Fujifilm camera leg ik hieronder uit.

STANDAARD HSS SUPPORT MET DE NISSIN i60A EN NISSIN i40.

Omdat ondersteuning voor HSS bij Fujifilm zo lang op zich heeft moeten laten wachten zijn er momenteel slechts weinig flitsers op de markt beschikbaar die standaard deze mogelijkheid voor flitsen met een snellere dan de maximale synchronisatietijd voor je Fujifilm camera mogelijk maken.

Nissin biedt deze mogelijkheid vanaf nu standaard op de Nissin i60A en Nissin i40 in combinatie met je Fujifilm camera (X-T2, X-T20 en X-Pro2). Het grote voordeel daarvan is dat je geen aparte ‘trigger’ meer nodig hebt, zoals de Cactus V6II. Bovendien heeft Nissin volledig samengewerkt met Fujifilm om HSS werkend te krijgen op haar flitsers. Daarmee kun je er van op aan dat de flitsers van Nissin feilloos zullen werken.

Die ‘gegarandeerde’ werking die je van de Nissin i40 en i60A kunt verwachten, ontbreekt bij de oplossing die Cactus aanbied. Dat komt doordat deze fabrikant van triggers werkt door middel van reverse engineering. Dat wil zeggen, via een trucje probeert men de ‘code’ te kraken, maar omdat dit niet feilloos werkt is de oplossing die Cactus daarmee biedt onvoldoende betrouwbaar in het ‘veld’.

Wie overigens al een flitser van Nissin in zijn bezit heeft moet deze nog wel laten voorzien van de nieuwste firmware. Alleen dan kun je met je Nissin i40 of i60A HSS filtsen. Voor deze update moet je jouw Nissin flitser opsturen naar de importeur ‘Degreef & Partner’ in Den Bosch, die voor jou de nieuwste firmware op je flitser kan plaatsen. Het updaten van je flitser is gratis, met uitzondering van de verzondkosten. Wel je deze update door hen laten uitvoeren, dan kun je hier een aanvraagformulier invullen: http://www.degreef-partner.nl/klantenservice/firmware-update. Deze print je uit en voeg je toe aan het pakketje dat je naar DeGreef & Partner stuurt. Daar streven ze ernaar om je flitser binnen één week terug te sturen.

De flitser zelf stuur je op naar:
Degreef & Partner
De Schorpioen 7
5215MD ‘s-Hertogenbosch

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Koop je rechtstreeks via deze (web)winkels dan ondersteun je mijn website:

CameraTools.nl
Nissin i60A - Fujifilm

CameraTools.nl
Nissin i40 - Fujifilm

 

CameraTools.nl
Panasonic Eneloop Pro Mignon AA 2500 mAh 1x4

error: