Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Zes nieuwe mogelijkheden voor je Fujilm X-T2 – Ferme waren Versie 2.10

Toen Fujifilm eind maart met versie 2.0 de eerste 27 uitbreidingen voor je X-T2 heeft uitgebracht hadden ze al beloofd dat deze Kaizen update voor je camera in ‘Mei’ nog verder zou worden uitgebreid met 6 extra functies. Vandaag is het zover. Vanaf nu kun je het vervolg van deze Kaizen update als versie 2.10 downloaden.

Ik heb het geluk gehad dat ik van Fujifilm deze update al een paar dagen eerder mocht uitproberen, zodat ik jullie vandaag direct wegwijs kan maken met de nieuwe mogelijkheden die je camera er sinds vandaag bij heeft gekregen. Wat er allemaal nieuw is en hoe het werkt? Dat lees je hier…

1. Draadloos Tetheren

De éérste uitbreiding die je vanaf vandaag kunt gebruiken is de mogelijkheid om draadloos tethered te fotograferen. Dit betekent dus dat er geen USB kabel meer nodig is en je de foto direct in Lightroom kunt tonen gelijk nadat deze door jou is gemaakt.

In de gebruikte ‘tether’ software geef je aan of je een RAW, een RAW + JPEG of alleen een JPEG bestand wil doorsturen vanaf de camera naar de computer. Hou er wel rekening mee dat dit behoorlijk wat stroom kost.  Het aantal foto’s dat je per acculading kunt maken wordt er dus behoorlijk mee verkort!

Bovendien is de snelheid van het overzetten van je foto’s behoorlijk beperkt doordat de Wifi verbinding van je camera slechts beschikt over Wifi 802.11N. De dataoverdracht is daarmee niet sneller dan maximaal 54 megabit per seconde, ofwel ongeveer 6 Megabyte per seconden. Het duurt daardoor al snel 2 seconde voordat een JPEG bestand getoond kan worden en al snel tussen de 5 á 10 seconden voordat een RAW bestand zichtbaar zal zijn op de computer. Schiet je dus meerdere foto’s snel achter elkaar dan is deze functie voor jou waarschijnlijk weinig toepasbaar.

Ik heb deze optie niet kunnen testen omdat er voor zover mij bekend is ook een nieuwe versie van de tether plugin voor Lightroom noodzakelijk is. Het is dus niet zo dat je zomaar zonder enige moeite nu je foto’s draadloos kunt overzetten naar je computer. Het is mij in ieder geval niet gelukt om zonder de plugin foto’s draadloos over te zetten naar de computer.

2. De ‘Alles’ AF instelling

Een eveneens helemaal nieuwe mogelijkheid is om het commando draaiwiel (achter)op je camera te gebruiken voor het veranderen van de autofocus functionaliteit.

Na het updaten van de camera kun je vanaf nu in het menu onder de AF/MF instellingen via de optie ‘Scherpstelling‘ kiezen voor de optie ‘Alles’. Wanneer je deze optie in het menu hebt geselecteerd kun je via het draaiwiel op de camera niet alleen de ‘AF Modus’ wijzigen maar ook de grootte van het autofocuspunt en AF gebied.

Dat wil dus zeggen dat je via het draaiwiel op de camera kunt kiezen uit ‘Enkelpunt AF’, ‘Zone-AF’ en ‘Wide Area Tracking AF’. Tegelijkertijd kun je de AF-puntgrootte of de grootte van het AF-Gebied/Veld wijzigen.

Mijn mening over deze nieuwe functie is verdeeld. Aan de ene kant is het fijn dat je alle AF opties onder de draaiknop tot je beschikking hebt, maar tegelijkertijd vind ik het persoonlijk wat vervelend dat je eerst alle AF-Veldgroottes moet doorlopen voordat je een volgende AF modus kunt selecteren.

Voor mij persoonlijk werkt een andere mogelijkheid om hetzelfde te realiseren beter. Hier kom ik later in deze blog nog op terug.

3. Gescheiden AF/Ontspanknop voor scherpstel instelling ‘S’, ‘C’ en ‘M’ en gescheiden belichtingsvergrendeling.

Deze nieuwe functie in firmware versie 2.10 is vooral handig voor die fotografen die graag gebruik maken van backbutton focus, maar waarbij ze voor de verschillende (auto)focusmogelijkheden zoals ‘S’ Enkelvoudige Focus, en ‘C” Continu Focus een gescheiden controle willen hebben over de werking van de sluiterknop en de belichtingsvergrendeling.

Je kunt vanaf nu aangeven hoe de ontspanknop moet reageren wanneer je enkelvoudige focus of continu focus hebt geselecteerd op de camera. Zo kun je de werking van de ontspanknop voor ieder van deze scherpstelmechanismen apart instellen.

Half indrukken van de ontspanknop kan daarmee worden uitgeschakeld of juist worden ingeschakeld (standaard instelling). Hierdoor zal het autofocussysteem van de camera dus juist wel of juist niet reageren wanneer je de ontspanknop half indrukt.

Hetzelfde kun je doen voor de belichtingsvergrendeling waarbij deze juist wel óf juist niet vergrendeld bij het half indrukken van de ontspanknop in combinatie met de focushendel op ‘S’ en/of ‘C’.

Je stelt deze mogelijkheid in onder het menu “Steeksleutel -> Toets-/Schijfinstellingen -> Sluiter AF” De opties zijn: Aan (standaard) of Uit waarbij je de autofocusfunctie bij het half indrukken van de ontspanknop uitschakelt.

De belichtingsvergrendeling bij het half indrukken van de ontspanknop zet je ‘Aan’ of ‘Uit’ in het menu via “Steeksleutel -> Toets-/Schijfinstellingen -> Sluiter AE

Deze laatste optie kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer je gebruik maakt van ‘Focus Recompose’ in combinatie met de spotmeter voor het meten van de belichting.

4. Wisselen tussen ‘Dubbele Weergave’.

Deze optie klinkt misschien wat cryptisch, maar voor wie regelmatig handmatig scherpstelt zal deze optie ongetwijfeld handig zijn. Een van de mogelijkheden om het onderwerp door de zoeker of achterop het scherm te bekijken is via de ‘dubbele weergave’, waarbij je een groot venster hebt met het totale overzicht van het beeldkader en een klein schermpje dat een 100% weergave weergeeft rondom het scherpstelpunt.

Deze nieuwe optie stelt je in staat om deze beelden om te wisselen, waarbij je nu dus in het grotere scherm de 100% weergave kunt bekijken en in het kleinere scherm een weergave krijgt van het totale beeldkader. Door de beelden om te wisselen kun je dus nog nauwkeuriger scherpstellen wanneer je gebruik maakt van de dubbele weergave terwijl je wel overzicht behoudt over de totale compositie.

Het wisselen van de weergavevensters doe je via het menu:
Steeksleutel -> Scherm Set-Up -> Instellen Dubbel Scherm“.

5. Extra (Fn) Functieknop op draaiwiel.

Je Fujifilm X-T2 beschikt nu al over 8 verschillende knoppen waaraan je een bepaalde functie kunt toewijzen. Daar komt nu nog een extra knop bij. Je kunt vanaf nu namelijk ook een functie toewijzen aan het indrukken van het achterste draaiwiel. Daarmee komt het totaal aantal functietoetsen nu uit op in totaal wel negen stuks! Voorafgaand aan deze update had ik niet verwacht dat ik dit de allerbeste toevoeging zou vinden van deze firmware update.

Het is nu super eenvoudig om door een druk op de achterste draaiknop een instelling op je camera te wijzigen, door even aan het wieltje te draaien. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of er is wel een mogelijkheid die voor jou zal werken. Deze optie biedt je volop keuze om de bediening van je camera te vergemakkelijken.

VOLOP KEUZE

Het is lastig een keuze te maken welke functie je aan deze toets wil toewijzen. Standaard staat deze ingesteld voor de ‘Zoom’ optie om de scherpte te kunnen controleren. Een draai aan het instelwieltje doet daarbij verder niets.

Omdat de meesten van ons de camera waarschijnlijk gebruiken in combinatie met één van de autofocusopties ‘C’ of ‘S’, is dit waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende keuze. Mede doordat het autofocussysteem op je camera al heel nauwkeurig werkt is het eigenlijk niet noodzakelijk om voor iedere foto de scherpte te controleren.

Het is naar mijn idee daarom slimmer deze toets ergens anders aan toe te wijzen. Bijvoorbeeld voor:

Scherpstelling; Dat wil zeggen dat, wanneer je voor de optie ‘scherpstelling’ kiest je heel snel en eenvoudig de scherpstelmodus kunt wijzigen van bijvoorbeeld Enkelpunt-AF naar Zone-AF of Wide Area Tracking AF.

Deze methode werkt voor mij stukken prettiger dan de ‘Alles’ AF instelling, omdat je hierbij niet door alle mogelijkheden hoeft te scrollen om bij een volgende AF-modus uit te komen. Een druk op het instelwiel en een draai is voldoende om de keuze te wijzigen.

Deze instelling is bijzonder handig wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van ‘Continu Focus’ waarbij de hendel voorop de camera op ‘C’ staat.

Voor bewegende onderwerpen schakel je zo snel over naar bijvoorbeeld ‘Zone AF’ en voor meer statische opnames schakel je snel terug naar ‘Enkelpunt AF’.

Moet je onverhoopt toch de veldgrootte of de AF-Punt grootte wijzigen, dan doe je dat door een drukje op de joystick te geven en vervolgens een draai aan het instelwiel.

AF-Custom; Ben je sportfotograaf en staat je camera daardoor dus vrijwel altijd ingesteld op Continu Focus in combinatie met Zone-AF, dan kan het bijvoorbeeld heel handig zijn om deze nieuwe functieknop toe te wijzen aan de AF-Custom instelling.

Zo kun je dan heel snel wisselen tussen de verschillende voorgeprogrammeerde (of eigengemaakte) aangepaste autofocus programma’s waarover je camera beschikt. Een druk op het wiel en een draai aan het wieltje is dan voldoende om je keuze te wijzigen.

Gezichts- en Oogherkenning; Ben je portretfotograaf, dan ik mij voorstellen dat je het instelwiel gaat gebruiken in combinatie met de optie ‘Gezichts- en Oogherkenning. Zo kun je deze functionaliteit snel aan en uit zetten, of wisselen tussen herkenning op het linker- of rechteroog.

De JPEG fotograaf; Maak je graag gebruik van de verschillende filmsimulaties waarover je camera beschikt, dan kun je deze optie gebruiken om supersnel te wisselen tussen de verschillende filmsimulaties. Handig wanneer je bijvoorbeeld vaak wisselt tussen kleuren- en zwart/wit opnames.

Heb jij jouw filmsimulaties gewijzigd en opgeslagen als ‘Instelling op maat’? Geen probleem, dan ken je in plaats van ‘filmsimulatie’ de optie ‘Kies instelling op maat’ toe aan het instelwiel. Op die wijze kun je dan snel jouw eigen gewenste voorkeursinstelling kiezen.

Uiteraard kun je ook je eigen voorkeur toekennen aan het instelwiel, maar deze opties liggen voor mijzelf het meest voor de hand. Voorlopig heb ik deze mogelijkheid zelf toegekend aan de functie ‘Scherpstelling’.

6. Lichtintensiteit EVF wijzigen.

Deze functie is niet nieuw. Je kon altijd al de helderheid van de EVF wijzigen. Nieuw is wel dat je de helderheid van de elektronische zoeker nu nog donkerder kunt zetten.

Fujifilm heeft de optie -6 en -7 toegevoegd, waardoor de zoeker nu in zelfs de donkerste omstandigheden niet meer te helder aanvoelt en je dus niet wordt afgeleid door een te heldere zoeker.

Er is ook een firmware update beschikbaar voor de Fujifilm X-Pro2 naar versie 3.10. Die update bestaat uit het toevoegen van de hierboven genoemde functies vijf en zes.

Updaten van de ferme waren voor je camera is overigens heel eenvoudig en doe je zo:

Het bijwerken van de firmware is eenvoudig!

 • Zorg ervoor dat je een volle batterij in je camera gebruikt!
 • Formatteer een SD kaart in je camera.
 • Zet de camera uit en verwijder de SD kaart.
 • Stop de SD kaart in je Windows PC of Mac.
 • Download de laatste firmware op de website van Fujifilm.
 • Kopieer / Sleep het firmware bestand naar de SD kaart.
 • Verwijder de SD kaart na het kopieren uit je computer.
 • Stop de SD kaart in je camera; ‘Gebruik Sleuf 1’.
 • Zet de camera AAN, terwijl je de Disp/Back toets ingedrukt houdt.
 • Volg de instructies op de camera.
 • Update éérst je camera, daarna pas eventuele objectieven!
 • Wees geduldig, raak geen knoppen aan tijdens het update proces.
 • Zet de camera NIET uit, voordat dit gevraagd wordt!
 • Als de melding komt ‘Zet camera Uit’ is de firmware update uitgevoerd.

 

De firmware voor je camera kan hier gedownload worden:

Fujifilm X-T2:
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xt2/index.html

Fujifilm X-Pro2: 
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/x/xpro2/index.html

 

 

Of via de overzichtspagina waarbij je zelf je keuze zult moeten maken:

http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/fw_table.html

Selecteer het model van jouw camera!

Veel plezier met de nieuwe updates!

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Featured afbeelding: Fujifilm Mediadatabank / J. Rask

error: