Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Hoe lang is een Chinees?

Als kind heb ik het me een lange tijd afgevraagd; ‘Hoe Lang is een Chinees’? Vandaag heb ik het antwoord voor jullie. Als je wil kun je het zelf nameten. “Hoe Lang” is één meter en zesenvijftig centimeter. Zijn échte naam is overigens niet “Hoe Lang” maar “Guangzhou Beike”. Zoveel Chinezen, zoveel namen moeten ze hebben gedacht… Want ik ken deze Chinees ondertussen ook al als “Zomei”, “Andoer”, “Afaith”, “Ravelli”, en onder de meer Oosterse naam “Qinqzhuangshidai” die afgekort ook wel “QZSD” wordt genoemd…

Ik weet het niet zeker, maar het zou mij niet verbazen als deze Chinees nog veel meer namen gebruikt. Één ding hebben ze echter gemeen. Hun achternaam! Die is bij allen gelijk. We hebben het in deze blog over de “Q666C”. Een carbon statief van Chinese makelij die weggaat voor een prijs van nét onder de 100 euro! Wat!!! Een statief van nog geen 100 euro? En dan ook nog ééns van carbon? Kan dat wel wat zijn? In deze blog ga ik het voor je uitzoeken.

EEN ‘CHINEES’ VAN CARBON
ÉN VOOR ONDER DE 100 – KAN DAT ÉCHT WAT ZIJN?

Een goede vraag. Kan dat wat zijn? Huiverig qua dat het uit China komt? Natuurlijk! En zo vreemd is dat ook niet! De meeste statieven van dit kaliber zijn vaak een stuk duurder en carbon statieven zijn vaak minimaal nog eens een keer zo duur dan aluminium statieven. Logisch dus dat je huiverig zult zijn voor een statief voor deze prijs.

In China wordt immers enorm veel ‘meuk’ gemaakt. Het land staat niet voor niets te boek als producent van slechte namaak of andere imitiatietroep. De ‘angst’ dat je voor minder dan 100 euro géén goed statief kunt kopen is daarmee zeker te begrijpen. Vooral omdat je voor deze prijs eigenlijk uberhaubt géén goed statief kunt vinden! Laat staan een carbon statief.

Ik heb de proef op de som genomen. Het risico genomen om dit statief te kopen en wil in deze productreview graag mijn mening geven wat je voor die 100 euro zult krijgen…

“Leuk! of Meuk?” Het antwoord op deze vraag ga ik jullie in deze review geven. Een kleine spoiler wil ik jullie alvast geven… Verwacht niet de kwaliteit van een Gitzo, maar die is dan ook minstens 5 keer zo duur!

PROLOOG

Ha-ha, Ja net als in een goed boek wil ik eerst de spanning nog wat verder opvoeren. Hoe ben ik er toe gekomen om een statief te kopen van nog géén 100 Euro? Het antwoord op die vraag komt voort uit de aanschaf van mijn XF100-400mm F4.5/F5.6 teleobjectief. Een objectief dat nèt geen anderhalve kilo weegt en met mijn Fujifilm X-T2 aan dit objectief gekoppeld kom ik uit op nog nét geen twee kilo.

Het hele doel van mijn overstap van digitale ‘Full Frame’ spiegelreflex camera naar een systeemcamera was uiteindelijk om gewicht te besparen. Niet om extra gewicht met mij mee te zeulen. De 100-400mm is dan ook geen ‘lens’ die ik op alle trips mee zal nemen. Dit is een objectief dat ik vooral zal gebruiken voor die dagen dat ik graag vogels en ‘wilde’ dieren wil fotograferen.

Ik bezit al jaren — op zich — naar volle tevredenheid een Gitzo 1542T (Traveler Mountaineer). Een stevig carbon statief die ik gebruikte in combinatie met mijn Canon en Nikon apparatuur. Best belangrijk om te weten voor deze review, omdat dit mijn referentie zal zijn voor de door mij aangeschafte en hier geteste “QZSD Q666C” carbon statief.

Laat ik voorop stellen dat die Gitzo mij héél goed bevalt, maar dat hij ondanks zijn aanduiding ‘Traveler Mountaineer’, voor mij niet echt onder de categorie compacte statieven valt. Zeker in combinatie met mijn huidige ONA fototas is mijn Gitzo mij gewoon te groot en te lomp om iedere keer mee te sjouwen.

Omdat ik tegenwoordig fotografeer met een compacter en flink lichter systeem, ben ik op zoek gegaan naar een meer bij dit systeem passend statief. Uiteraard waren er voor mij ook een aantal eisen die ik aan dit nieuwe statief wou stellen. De belangrijkste eisen waaraan mijn nieuwe statief moest voldoen waren:

 • Compact: Dat wil zeggen opgevouwen zéker niet langer dan 40cm inclusief kop.
 • Lichtgewicht: Bij voorkeur carbon en zéker niet zwaarder dan mijn huidige Gitzo
 • Duurzaam: Ik wil er net als met mijn Gitzo eigenlijk graag jaren mee vooruit kunnen.
 • Praktisch: Het statief moet met een handige beweging zijn poten los en vast kunnen maken.
 • Stabiel: Het statief moet beschikken over een stabilisatiehaak om hem te kunnen verzwaren.
 • Maximale werkhoogte: Ik ben niet zo groot, maar hij moet toch minimaal tot op ooghoogte kunnen reiken.
 • Minimale werkhoogte: Zo laag mogelijk bij de grond voor het kunnen maken van macro opnames.
 • Aantal secties: Zo min mogelijk.
 • Kop: Mijn nieuwe statief hoeft géén kop te hebben – meegenomen is het altijd.
 • Minimaal draaggewicht: 8+ Kilogram
 • Betaalbaar: Dat wil zeggen; minder dan 300 Euro.
 • Gewenst: Om te bouwen van driepoot, naar monopod.

Zoals je ziet ben ik uitgegaan van een best flink grote lijst aan voorwaarden en wensen waaraan mijn nieuwe statief moest gaan voldoen.

DE SHORTLIST

Net als eenieder ander ben ik eerst eens gaan kijken naar wat de wat bekendere merken te bieden hebben.

De Gitzo viel direct al af. Niet vanwege dat zij geen statief te bieden hebben dat voldoet aan mijn wensen, maar vooral omdat ik deze keer eens géén zin had om méér dan 500 euro neer te leggen voor een statief. Mijn redenering daarbij is vooral gelegen in het gegeven dat een lichter camerasysteem, ook best af kan met een iets minder robuust statief.

De Gitzo Traveler GT0545T, voldeed aan de meeste van mijn eisen, maar kost alsnog 525 Euro. Bovendien beschikt hij niet over de mogelijkheid om er op een eenvoudige manier een monopod van te maken, iets dat mij gewoon erg handig lijkt.

Blijven over: De Manfrotto BeFree die verkrijgbaar is in carbon én aluminium uitvoering. De Benro Tripod Travel mét balhoofd. De MeFoto Roadtrip, De Rollei Compact Traveller No 1. en de voor mij geheel onbekende QZSD Q666C.

De Manfrotto BeFree is verkrijgbaar in twee uitvoeringen een carbon versie en een alumium uitvoering. Toch voldoet dit statief niet geheel aan mijn wensen. Allereerst vind ik de prijs van de carbon uitvoering toch nog net even iets aan de hoge kant én ik had op dat moment al gezien dat er ook statieven beschikbaar zijn die ingeklapt nog net even een vijftal centimeter korter zijn. Bovendien komt dit statief wat schreeuwerig op mij over.

De Rollei Compact Traveler ziet er uit als een leuk statief, maar is niet verkrijgbaar in carbon uitvoering en viel voor mij om die reden af. Voor de soortgelijke reden viel ook de MeFoto Roadtrip af. Bovendien waren beide aluminium statieven duurder en flink zwaarder dan de uiteindelijk gekozen QZSD Q666C.

De Benro Tripod Travel leek mij ook een meer dan prima statief dat lijkt te voldoen aan de door mij gestelde eisen en wensen. De prijs van bijna 240 euro hield mij uiteindelijk tegen. Niet zozeer omdat hij niet binnen het ‘budget’ viel, maar omdat hij wel erg verdacht veel lijkt op de door mij op ebay gevonden QZSD Q666C. Een carbon statief die je voor minder dan de helft van de prijs van deze Benro kunt kopen.

Mijn ‘gut feeling’ zegt mij namelijk dat de door mij gevonden ‘Chinees’ mogelijk weleens exact hetzelfde statief zou kunnen zijn dan deze Benro, maar dan zonder de kosten voor marketing en promotie…. Om die reden heb ik de gok genomen en gekozen  voor de onbekende ‘Chinees’.

Mijn keuze voor de QZSD Q666C – een carbon statief van Chinese makelij – was dus een gok. Een duik in het diepe.

Normaal gesproken niet één die ik snel zou maken. Voor dit soort bedragen en zeker bij de aankoop van een statief zou ik altijd zeggen; “Dan ben je beter af zonder…” Een statief moet licht en stevig zijn. Makkelijk te bedienen. Dat wil zeggen in- en uit- kunnen schuiven en beschikken over een fatsoenlijk balhoofd.

Maar…. op papier en uit het lezen van de vele verschillende reviews op Amazon voldoet die Chinese QZSD Q666C aan al die aanbevelingen. De overgrote meerderheid van de reviews over dit uiterst goedkope statief op Amazon zijn uitermate positief te noemen. Dat heeft mij uiteindelijk doen beslissen om de sprong in het diepe te wagen.

DE QZSD Q666C WAT KUN JE VERWACHTEN?

De QZSD Q666 is voor wat betreft zijn prijs een low-budget, maar tegelijkertijd zéér uitgebreid statief. De belangrijkste mogelijkheden, voor zover je over mogelijkheden kunt spreken bij een statief, zijn het zogenoemde ‘Twist Lock’ systeem, waarbij je via één simpele handelings alle vijf de secties in één keer los, of vast kunt draaien.

De laagste instelhoogte zonder dat de kolom is omgekeerd is zo’n 39 centimeter, geheeld uitgeschoven is de hoogte volgens opgaaf van de fabrikant 156 cm groot. De drie poten staan daarbij op een 75 centimeter uit elkaar. Dat is aan de ene kant prettig omdat je zo niemand in de weg staat, maar maakt dit statief tegelijkertijd wel ietsjes instabieler. Vooral als er een zware last op de kop zal worden geplaatst. Voor een systeemcamera voorzie ik hier overigens absoluut geen problemen mee en daarmee is het dus ook niet iets waarover je jezelf echt zorgen moet maken. Ik ga er in ieder geval absoluut niet wakker van liggen!

De QZSD Q666C koop je inclusief Arca Swiss compatible balhoofd en waterpas. Erg prettig, want daarmee is er een grote uitwisselbaarheid. Zo kun je bijvoorbeeld, wanneer je ook gebruik maakt van een handgrip voor je Fujifilm camera uit de X-serie deze direct koppelen aan dit statief.

De QZSD Q666C is een zogenoemd multi part statief dat bestaat uit drie delen:

 • Driepoot statief
 • Monopod / Eenbeen statief (Je schroeft daarbij één van de poten los)
 • Verlengstuk (tussen de basis van het statief en het balhoofd; dit stuk kun je ook gebruiken om de monopod te verlengen).

Het statief zelf bestaat uit drie uitklapbare poten die je volledig moet omdraaien, om er een driepoot statief van te kunnen maken. Het statief bestaat daarbij uit in totaal vijf secties. Dat is één meer dan ik had gewenst en een compromis dat ik van mijn kant heb moeten maken.

Één van de poten kun je in zijn geheel losdraaien. Superhandig want daarmee kun je het statief dus eenvoudig omtoveren in een monopod, waardoor je hiervoor niet nog eens los hoeft te investeren.

Het spreekt voor zich dat je altijd de keuze moet maken welke van de configuraties je wil gebruiken. Statief of Monopod. De monopod is net als het statief zelf in hoogte verstelbaar, en wanneer je middenkolom losmaakt, heb je een verlengstuk zodat de monopod eenvoudig voor iedere gewenste hoogte instelbaar is en daarmee door vrijwel iedereen kan worden gebruikt. Het bijgeleverde balhoofd is bovendien eenvoudig uitwisselbaar.

HET BALHOOFD

Het balhoofd dat bij deze QZSD Q666C geleverd wordt is naar het schijnt ook los te kopen als de QZSD-02. Dit balhoofd is volledig vervaardigd uit aluminium, is 94mm hoog en 50mm breed. Het gewicht op de weegschaal komt daarbij uit op 365 gram. Het maximale gewicht dat dit balhoofd kan dragen is door de fabrikant vastgesteld op 8 kilo. Het statief zelf is overigens gewaardeerd op een draaggewicht van 15 kilogram! De snelkoppelplaat is Arca Swiss compatible.

Het bijgeleverde balhoofd is verstelbaar in verschillende richtingen. Om hem af te stellen kun je gebruik maken van drie verschillende draaiknoppen. De onderste draaiknop is daarbij bedoeld om de kop om zijn eigen as te laten draaien en daarmee dus te gebruiken wanneer je panorama opnames wil maken. De twee andere knoppen zijn bedoeld om de stugheid te regelen. Handig is dat de kop is voorzien van twee kleine waterpasjes, zodat je snel kunt zien of je camera waterpas staat.

OVERIGE KENMERKEN

Niet meenemen omdat hij te groot, of te zwaar is mag met dit statief nooít meer een excuus zijn! Met een lengte van 35 centimeter en een gewicht van nog geen één kilogram (zonder kop) is dit statief dus uiterst compact te noemen. Bovendien is hij met redelijk gemak aan je fototas of rugzak te koppelen. Dat zie ik als heel prettig en is voor mij de belangrijkste reden geweest waarom ik dit statief heb gekocht.

Verder is dit statief voorzien van een stabilisatiehaak. Die haak is overigens keurig weggewerkt en zie je niet als er géén gewicht aan het statief wordt gehangen. Het is overigens bij ieder carbon statief altijd verstandig om dit wel te doen, omdat een carbon statief van zichzelf al heel licht is. Dat gewicht kan uiteraard gewoon je eigen fototas zijn! Zo maak je een lichtgewicht statief toch stabiel. Hang je tas daarbij zo laag mogelijk zodat het zwaartepunt ook laag zit.

De QZSD Q666C wordt overigens verder geleverd in een opzichtig legerachtig camouflage tasje. Ook is het statief afgewerkt in goudbronze koppelingen met zwart gestreept carbon. Dat goudgekleurde is niet helemaal mijn smaak, maar ach voor die prijs moet je ook niet mopperen en écht heel lelijk is het overigens ook weer niet.

MIJN ERVARINGEN

Eerlijk is eerlijk. Ik heb dit statief nog niet zo heel lang in mijn bezit en mijn ervaringen zijn daarmee vooral gebaseerd op de korte periode waarmee ik er nu mee heb ‘gespeeld’. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat wat ik nu opschrijf ook over enkele maanden nog steeds van toepassing zal zijn. En.. als dat niet zo blijkt te zijn laat ik het jullie ook weten!

De QZSD Q666C wordt zoals gezegd dus geleverd inclusief balhoofd. Beide hebben hun eigen beschermhoes. In de praktijk is de kans denk ik erg klein dat je die hoesjes ooit zult gebruiken. Het is daarmee in mijn ogen dus eigenlijk een zinloze toevoeging. Maar ach, het is tegelijkertijd natuurlijk wel erg netjes en dat is wat me in zijn geheel opvalt aan dit statief. Het hele statief voelt namelijk geenszins goedkoop aan. Zelfs de kleinste details zijn keurig afgewerkt.

De stabilisatiehaak is goed bevestigd aan het statief, maar moet wel worden losgedraaid als je van het statief een bruikbare monopod wil maken. Want het verlengstuk heb je daarvoor absoluut nodig. Het statief is licht en daardoor makkelijk mee te nemen. Iets dat je ook gewoon nu veel makkelijker doet dan voorheen. En wil je alsnog niet sjouwen met een volledig statief dan neem je alleen het monopod gedeelte mee en laat je de rest achter in de auto, waardoor je toch wat extra ondersteuning hebt op het moment dat je dat nodig hebt. En… ik moet zeggen wanneer je met de 100-400mm op stap bent heb je dat absoluut nodig!

Over de bouwkwaliteit ben ik eigenlijk het meest positief verrast! Want, voor nog geen 100 euro verwacht je normaal gesproken geen afgewerkt statief. Voor die prijs verwacht je eigenlijk ‘meuk’. Maar het tegendeel blijkt. Voor dit absurd lage bedrag dat je neerlegd voor een carbon statief krijg je, werkelijk waar, flink wat waar voor je geld. De kwaliteit en afwerking van dit statief is zelfs verbazingwekkend goed te noemen.

Nee, het is geen Gitzo, maar dat zou ook teveel van het goede gevraagd zijn. Maar om eerlijk te zijn… Als men mij in een blinde test zou vragen: “Is dit een statief van Manfrotto, Benro of Siriu?” Dan zou ik absoluut “Ja” hebben gezegd! En om dat te zeggen over een statief dat je dus nog geen 100 euro kost vind ik een hele prestatie. Want voor dat bedrag krijg je in dit geval wel degelijk een deugdelijk statief dat kwalitatief goed is afgewerkt.

Het opzetten en instellen van het statief is overigens eenvoudig. Tegelijkertijd betekent eenvoudig in dit geval niet hetzelfde als snel. Dat komt omdat dit statief bestaat uit 5 secties, en dat betekent dat je over het algemeen minimaal 12 ringen moet losdraaien en weer vastdraaien. Bovendien zul je vaak ook de middenkolom graag nog wat hoger willen zetten. 30 seconden tot een minuut zul je dus al snel bezig zijn voordat je het statief volledig hebt opgezet.

Tegelijkertijd vind ik het wel heel handig dat je één van de poten kunt losdraaien en kunt gebruiken als éénpootstatief. Die optie zie ik dus echt als een toegevoegde waarde. Je hoeft daarbij overigens niet bang te zijn dat deze ene poot het statief instabiel maakt, want hij zit keurig verzonken en verankerd vast waardoor je niet aan stabiliteit inboet.

Nee eigenlijk is er niet echt iets dat mij aan het statief zelf ergert. Ik ben daar eigenlijk verrassend positief over.

Waar ik tegelijkertijd minder positief over ben, is over het bijgeleverde balhoofd. Gelukkig kun je die vervangen en ik zou je aanraden om dat ook te doen wanneer je voornemens bent om dit statief aan te schaffen. Kortom, het is leuk dat je er een balhoofd bijkrijgt, maar mijn ‘ding’ is het niet. De draaiknopjes voelen wat goedkoop bij het draaien en als ik het balhoofd beweeg dan klinkt er een knarsend geluid. Ook draait hij wat stroef. Het balhoofd is dus geen balhoofd van het type ‘fluid head’ en loopt niet zo soepel als dat je van een goed balhoofd mag verwachten.

De specificaties zeggen dat je het balhoofd mag belasten tot maximaal 8 kilogram. Dat geloof ik graag en ik heb op zich ook wel het vertrouwen dat het balhoofd dit gewicht zal kunnen dragen. Stel je dus minder hoge eisen, of heb je geen budget of extra balhoofd liggen dan voldoet het balhoofd prima als ‘startset’, maar zou ik dan zeker op den duur alsnog gaan vervangen.

Waar je wel op moet letten is dat wanneer je de middenkolom uitschuift het statief daardoor wat instabieler wordt. Voor een systeemcamera zoals je Fujifilm camera uit de X-Serie zal dit overigens nooit echt een probleem vormen. Het zwaarste van Fujifilm dat je momenteel op het statief kunt monteren is een gewicht van plusminus 2.5 kilogram. We praten dan over een X-T2 met batterijgrip en de XF100-400mm f4.5/56 met 2.0x extender.

Als je overigens een zwaar objectief gebruikt. Plaats deze dan op het statief en nooit je camera. Tegelijkertijd is het altijd verstandig, dat wanneer er een groot gewicht rust op het balhoofd, je het statief aan de onderzijde verzwaard. Ofwel, maak gebruik van de stabilisatiehaak. Zo hang ik er altijd mijn fototas aan. Hoe lager deze hangt hoe stabieler je statief zal blijven staan.

CONCLUSIE

De QZSD Q666C is een carbon statief dat zéér veel waar voor zijn geld te bieden heeft. Dit statief valt voor mij zelfs onder de categorie ‘Bang for the bucks – Topper’. Jazeker, ik had voorafgaand aan deze review en aan dit avontuur nooit durven zeggen dat je voor minder dan 100 euro een kwalitatieve topper van een statief kunt kopen.

Serieus! Had je mij een maandje geleden gevraagd ‘Zou je het verstandig vinden om een statief te kopen van minder dan 100 euro?’ Dan had ik gezegd dat je hartstikke mesjokke zou zijn. Dat zoiets zonde van je geld is. Maar in dit specifieke geval moet ik toegeven. Ik heb het mis, het kan!

Goedkoop hoeft dus niet altijd duurkoop te zijn. Tegelijkertijd ben ik mij er volledig van bewust dat ik mogelijk bij toeval tegen dit pareltje ben aangelopen.

Ik ben er zelfs van overtuigd dat je dit statief ook gewoon kunt gebruiken als fotografie je professie is. In dat geval zou ik dat overigens wel doen met de kanttekening dat het dan wel zou moeten dienen als ‘tweede’ statief. Het voor het geval ‘dat’ statief. Maar toch!

WAT IK VIND:

WAT IK GOED VIND
 • Stevig en duurzaam carbon fiber constructie (8x lagen)
 • QZSD Q666C is zeer licht en compact
 • Poten zijn individueel verstelbaar
 • Kan super eenvoudig worden omgebouwd tot eenbeenstatief
 • Statief zelf kan tot 15kg dragen (balhoofd max. 8kg)
 • Balhoofd is voorzien van waterpas
 • Wordt zeer compleet geleverd
 • Supergoede prijs/kwaliteitsverhouding
OM TE VERBETEREN
 • Balhoofd is niet ‘je van het’.
 • Voetjes kunnen niet verwisseld worden.

Tegelijkertijd wil ik ook zeggen, dat het leuk is dat je er een balhoofd bijgeleverd krijgt. Maar voor mij heeft het balhoofd niet dezelfde toegevoegde waarde als het statief zelf. Het balhoofd is leuk, aardig, maar valt voor mij niet in dezelfde categorie ‘topper’ als het statief. Heb je nog wat geld over koop jezelf dan in ieder geval een leuke ‘kop’, want dat is wat dit statief eigenlijk verdient.

De QZSD Q66C is ook te koop als aluminium statief. Dat statief gaat schuil onder dezelfde naam, maar mist dan aan het einde de ‘C’. Ik geloof dat de prijs dan ergens ligt rond de 55 tot 60 euro. Ik heb geen idee of je dan een zelfde kwaliteit mag of kunt verwachten dan de carbon versie die ik heb getest.

Heb je echter altijd al een carbon statief gewild en wil je daarvoor niet al teveel Pecunia’s voor neerleggen? Dan is deze QZSD Q666C een goede keus. Deze Chinees zal je dan waarschijnlijk niet teleurstellen.

Het statief dat ik heb gekocht kostte mij 105 dollar (omgerekend ongeveer 98 Euro), inclusief verzending. Daarmee ligt het bedrag rondom wat je maximaal ‘vrij’ mag invoeren.

Er zijn meerdere aanbieders dit dit statief voor nét iets meer of nét iets minder geld aanbieden. Maar ben je geïnteresseerd  om jezelf eenzelfde statief cadeau te doen, dan kun je deze het beste zoeken via ebay of onze ondertussen bekende vriend ‘Ali Express’.

Prijzen vergelijken is in deze verstandig omdat het je nog weleens wat extra’s kan opleveren. Om die reden heb ik bewust niet gezegd via welke ebay winkel ik dit statief heb gekocht.

Mijn ervaring met diverse Chinese winkels voor andere gadgets heeft mij ondertussen geleerd dat als de rating voor de reseller goed is, je eigenlijk altijd geleverd zult krijgen. Kijk ook goed of zij de verzending gratis verzorgen. Als dat namelijk niet het geval is dan komen er zo al snel een paar tientjes bovenop. De verzendkosten kunnen in dit geval dan net het verschil zijn waardoor je wél of geen invoerrechten moet betalen!

Ook via Europese of Amerikaanse webshops zoals Amazon of zelfs Bol. com kun je dit statief zo af en toe vinden. Ook dan is het opletten geblazen, want soms zijn de prijzen dan ineens exorbitant hoog.

BEOORDELING:

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Featured afbeelding: Greg Theulings

error: