Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

XF23mm F2 een perfecte ‘lens’ voor straat- en reportagewerk

De Fujinon XF23mm F2 is alweer een tijdje verkrijgbaar en daardoor ook alweer een tijd in de handen van menig X-enthousiast en fotograaf die hem gekoppeld heeft aan zijn FUJIFILM camera uit de X-Serie. Ook dit objectief van FUJINON wordt weer goed ontvangen, maar laten we eens kijken waar dit objectief nu precies staat in de XF ‘lens’ lineup.

Afbeelding: © Jonas Rask.

Een objectief ontwikkelen is zo eenvoudig nog niet. Het is namelijk aan een heel productmanagement- en ontwikkelteam om te kijken wat voor objectief en welke karaktereigenschappen een bepaald XF objectief mee moet krijgen.

Zo kijken ze bij FUJIFILM uiteraard ook goed naar wat de concurrentie beschikbaar heeft in zijn line-up en vinden ze feedback van fotografen bovendien heel belangrijk om te zien welke wensen er leven. Door goed te luisteren naar wat fotografen willen kunnen ze zo al het ‘goede’ combineren in ieder nieuw uit te brengen objectief.  Zo ontstaat er een objectief met uitstekende optische eigenschappen verpakt in een esthetisch mooi uiterlijk, waardoor ieder Fujinon objectief zijn eigen karakter krijgt.

De XF23mm F2 R WR kan echter geclassificeerd worden als een ‘speciaal geval’. De ontwikkelaars moesten daarvoor namelijk buiten hun gebaande paden denken. Het analyseren van wat de concurrentie beschikbaar heeft was daarbij niet voldoende. Voor dit objectief moesten ze zich bij Fujinon ook focussen op de interne componenten, om zo een klein, licht en toch lichtsterk objectief te ontwikkelen.

Zoals je waarschijnlijk weet beschikt Fujifilm immers al over een XF23mm F1.4 R en is ook de Fujifilm X-100 serie uitgerust met een objectief dat beschikt over dezelfde brandpuntsafstand. Tot het moment dat de Fujinon XF23mm F2 werd aangekondigd werd dit objectief door veel X-serie fotografen zelfs al als “XF23mm F2” bestempeld.

Ieder objectief kent echter zijn eigen karakter en het product ontwikkelteam moest dus goed nadenken hoe dit nieuwe XF23mm F2 objectief zich kon onderscheiden van wat al beschikbaar was.

Allereerst, en misschien ook wel het meest voor de hand liggend, moest de XF23mm F2 R WR een méér dan uitstekende ‘lens’ worden. Een objectief dat scherp is tot in de uiterste hoeken en bovendien moest het gaan beschikken over een mooie scherptediepte. Door zijn grote beeldhoek, moet dit nieuwe 23mm objectief ook nog eens alle informatie goed kunnen weergeven. Voor gebruikers van de Fujifilm X-Pro2 mocht deze ‘lens’ bovendien het beeld van de optische zoeker niet teveel blokkeren, zodat het objectief een perfecte partner is bij het gebruik ervan voor straatfotografie en reportagewerk.

Afbeelding: © Jonas Rask.

Laten we dit objectief daarom eens vergelijken met de beeldkwaliteit die wordt verkregen met de XF23mm F1.4. Wie dit objectief kent weet dat de XF23mm F1.4 het beeld aan de voor en achterzijde van de scherptediepte heel anders weergeeft wanneer deze wordt gebruikt op F2.0.

De XF23mm F2 is inderdaad in staat om grote hoeveelheden informatie weer te geven. De XF23mm F1.4 daarentegen geeft een meer dynamische diepte, wat wordt veroorzaakt door de grote doorsnede van het objectief. Het kan immers helemaal geopend worden tot F1.4.

Afbeelding: © Jonas Rask.

De XF23mm F2 heeft tegelijkertijd een heel ander karakter gekregen dan de X100. Wanneer we dit objectief dus vergelijken met het 23mm objectief dat schuil gaat in de X100 serie zien we dat deze in de X100 een wat zachter beeld geeft wanneer deze volledig open wordt gebruikt, of wanneer een onderwerp van zeer dichtbij wordt gefotografeerd. Pas bij een meer geknepen diafragma zien we dat de X100 scherpere beelden produceert.

De XF23mm F2 daarentegen geeft daarentegen juist een veel constanter resultaat en heeft zelfs een uitstekende scherpte wanneer hij ‘vol open’ wordt gebruikt.

Afbeelding: © Jonas Rask.

Het mag geen verrassing zijn dat de XF23mm F1.4 R een rijkere bokeh en een betere scherptediepte kent wanneer deze vol open wordt gebruikt in vergelijk met de F2.0 versie. De XF23mm F1.4 R is immers een stop lichtsterker. Tegelijkertijd maakt dit de f1.4 versie groter en zwaarder.

Dat zijn dus afwegingen die je tegenover elkaar zult moeten zetten wanneer je de aankoop van een 23mm objectief overweegt.

Belangrijk is bovendien het gegeven dat de XF23mm F2 weerbestendig is waardoor hij ook in wat ruigere weersomstandigheden zijn werk goed kan blijven doen wanneer hij wordt gekoppeld aan een eveneens weerbestendige body. Hij behoudt bovendien een mooie scherptediepte en is prettig compact en licht van gewicht. Daarmee is de XF23mm F2 is een perfecte aanvulling op de reeds beschikbare 23mm objectieven die FUJINON haar fotografen te bieden heeft.

Zo is de XF23mm F2 R WR ook een mooie aanvulling op zijn broers, de XF35mm F2 en XF50mm F2.0 die zo tezamen een mooie familie vormen van lichte en weerbestendige objectieven.

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

error: