Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Nieuwe mogelijkheden voor je Fujifilm X-T2 en X-Pro2

Nog heel even wachten en dan is hij er – Je gratis nieuwe camera! Zonder dat je ervoor de deur uit hoeft en zonder dat het je ook maar één extra cent heeft gekost. Allemaal dankzij de ‘Kaizen’ filosofie die Fujifilm hanteert.

‘Geen nieuwe camera introduceren – maar het bestaande éérst verbeteren’. Daarmee investeer je dus ook ‘duurzaam’ in het ecosysteem van deze camerafabrikant. Door de ‘firmware’ in je camera te updaten krijgt je X-T2 / X-Pro2 feitelijk een grote beurt. Bij een firmware update vervang je namelijk het motorblok van je camera en daarmee kan hij dus weer een extra poosje mee. Laten we daarom in deze blog eens gaan kijken naar de belangrijkste vernieuwingen die in deze update op stapel staan.

UPDATETIJD VOOR JE X-T2 EN X-PRO2

De firmware update die ieder moment beschikbaar kan komen is de éérste voor de Fujifilm X-T2 en de tweede grote update voor de Fujifilm X-Pro2. Zoals je gelezen hebt staan er in totaal 33 vernieuwingen op stapel die in twee delen naar je toe zal komen. De eerste en grootste update van die twee kan ieder moment verschijnen. De tweede update staat gepland voor eind Mei.

De meeste van de vernieuwingen zullen beschikbaar zijn op beide vlaggenschip modellen van Fujifilm de X-T2 en X-Pro2, terwijl andere vernieuwingen cameraspecifiek zullen zijn. Hoe dan ook, iedere nieuwe toepassing is meegenomen en ik ben er zeker van dat het de gebruikservaring van je Fujifilm camera nog verder zal vergroten.

De firmware update zal overigens via deze link  te downloaden zijn.
Voor de Fujifilm X-T2 wordt dit versie 2.00 en voor de Fujifilm X-Pro2 versie 3.0.

Afbeelding: Fujifilm.

DIT IS WAT JE KUNT VERWACHTEN!

Bediening

De nieuwe firmware geeft je camera enkele nieuwe functies, waardoor hij voor nog breder kan worden ingezet. Één van de belangrijkste toevoegingen is bijvoorbeeld de mogelijkheid om voor alle ‘bracketing’ mogelijkheden waarover de camera beschikt nu ook een RAW bestand te verkrijgen in plaats van enkel het JPEG bestand.

Dat betekent dus dat je naast de al bekende AE bracketing nu ook de RAW bestanden krijgt voor alle andere belichtingstrappen die je met de camera kunt maken. Bovendien krijg je straks ook een RAW bestand bijgeleverd wanneer je gebruik maakt van de geavanceerde (digitale) filters die op de camera aanwezig zijn.

Een andere prettige bijkomstigheid is dat de camera, nadat je de nieuwe firmware hebt geïnstalleerd ook gebruik kunt maken van ISO125 en ISO160. Bovendien kun je wanneer je de knop voor de sluitertijd bovenop je camera op stand ‘T’ zet nu verlengen van maximaal 30 seconden tot maximaal 15 minuten. Daarmee wordt het stukken eenvoudiger om opnames te maken met een lange belichtingsduur.

Veel Fujifilm fotografen maken bovendien gebruik van de semi-automatische stand ‘Diafragmavoorkeur’. Dit gebeurt vaak in combinatie met de ‘Auto ISO’ optie die op de camera aanwezig is. Die ‘Auto ISO’ optie wordt nu verder uitgebreid en verbeterd. Je Fujifilm X-T2 en X-Pro2 zal bij het gebruik van ‘Auto ISO’ straks rekening kunnen houden met de ingestelde brandpuntsafstand en op basis daarvan dan de ‘beste’ sluitertijd voor je kiezen. Hiervoor geef  je dan bij deze optie in het menu onder de minimale sluitertijd de waarde ‘Auto’ op.

Autofocus

De autofocusmogelijkheden van beide camera’s zijn al behoorlijk indrukwekkend te noemen — zeker in vergelijk met hun voorgangers — maar het kan altijd beter.

Fujifilm heeft namelijk onder de motorkap nog extra gesleuteld aan het gezichtsdetectie AF systeem. Scherpstellen op gezichten wordt nu nog sneller en nauwkeuriger. Dat komt omdat dit type autofocussysteem nu naast contrastdetectie ook gebruik kan maken van de op de camera aanwezige fasedetectie AF punten. Gezichtsdetectie wordt daardoor een hybride AF systeem en dit biedt je aanzienlijk verbeterde prestaties van deze mogelijkheid om scherp te stellen op gezichten.

Ook diegenen die veel gebruik maken van het continu autofocussysteem — de hendel aan de voorzijde van de camera op stand ‘C’ — zullen profiteren van deze nieuwe firmware. Het autofocus algoritme is weer verder verbeterd. De camera kan nu nog beter scherpstellen op bewegende onderwerpen en ook de vergrendeling voor de autofocus op bewegende onderwerpen is verder verbeterd. Kortom het wordt daarmee nog eenvoudiger om een bewegend onderwerp te volgen én te fotograferen.

Niet alleen bewegende onderwerpen kunnen straks met de camera beter worden vastgelegd, ook onderwerpen die niet bewegen kunnen straks met meer eenvoud worden gefotografeerd.

Zo is er namelijk ook een verbetering doorgevoerd aan ‘Punt AF’, het autofocussysteem dat meestal wordt gebruikt op de camera  in combinatie met de autofocushendel op stand ‘S’. Punt-AF heeft er nu een extra ‘Spot AF’ punt bijgekregen. Daarmee kun je op een nog kleiner gebied scherpstellen. Bij gebruik van Punt-AF heb je straks de mogelijkheid om te kiezen uit zés verschillende instellingen.

Hou er overigens wel rekening mee dat het kiezen van een kleiner autofocuspunt niet van invloed is op de precisie van het AF systeem. Door te kiezen voor een kleiner AF-Punt verklein je enkel het meetgebied waarbinnen er wordt scherpgesteld.

Het stelt je dus enkel in staat om scherp te kunnen stellen op een kleiner detailniveau. Het maakt het autofocussysteem van je camera dus niet sneller óf nauwkeuriger. De nieuwe optie ‘Spot AF’ binnen Punt-AF biedt dus enkel voordeel als er op een zéér klein detail moet worden scherpgesteld.

Mensen die handmatig scherpstellen kennen hem waarschijnlijk al — De mogelijkheid om het autofocuspunt bij vergrootte weergave te verplaatsen — Deze mogelijkheid komt nu ook beschikbaar wanneer de camera wordt gebruikt als de focushendel aan de voorzijde van de camera staat ingesteld op ‘S’ en daarmee dus bij automatisch enkelvoudig scherpstellen.

Voor de videografen onder ons; Ook zij zullen niet teleurgesteld zijn in het gegeven dat je nu opnieuw kunt scherpstellen terwijl de video opname loopt. Dat doe je dan door de sluiterknop half in te drukken, of door op de functieknop te drukken die je hebt ingesteld voor ‘AF-On’.

Afbeelding: Jonas Rask / Fujifilm

Nieuwe functies

De knop ‘Viewmode’ waarmee je kunt instellen ‘hoe’ je naar het LCD scherm of door de Elektronische Zoeker (EVF) kunt kijken wordt verder verbeterd.

Voorheen had je de optie ‘LCD’, waarmee je alleen naar het LCD scherm kon kijken, maar niet door de zoeker. Je hebt de optie ‘Alleen Oogsensor’, waarmee je wel door de zoeker kunt kijken maar niet naar het LCD scherm en je hebt de optie ‘Oogsensor’ die je automatisch laat wisselen. De optie ‘Ooogsensor + LCD’ stelt je in staat om beide te tonen. Net als op een spiegelreflex camera.

Je kunt met deze camera’s een hele opdracht uitvoeren zonder dat je in de gaten hebt dat er géén geheugenkaart in de camera is geplaatst. Stel je voor wat er dan kan gebeuren bij een betaalde opdracht?

Dit risico behoort nu gelukkig tot het verleden! Je kunt de camera nu zo instellen dat deze géén foto’s kan maken als er géén geheugenkaart in de camera is geplaatst. Dat doe je door de optie ‘Fotograferen zonder geheugenkaart’ op ‘UIT’ te zetten.

Één van mijn persoonlijk grootste ergernissen is daarmee met de komst van deze firmware update opgelost. Gelukkig maar, want het ontbreken van deze functie kan je anders duur komen te staan. Na deze update kun je zo’n onfortuinlijke fout voortaan voorkomen.

De Fujifilm X-T2 en X-Pro2 hebben nu ook een optie die al in de Fujifilm GFX aanwezig is;  Je kunt nu auteursrechten toevoegen aan de EXIF data, zodat je gegevens automatisch worden toegevoegd aan iedere foto die je maakt.

Een andere optie die vooral de ‘professionals’ onder ons zal aanspreken is de mogelijkheid om ‘voice memo’s’ toe te voegen. Die optie kun je bijvoorbeeld handig gebruiken als je veel portretten maakt en waarbij je dus eenvoudig even een memo kunt opnemen waarbij je bijvoorbeeld de naam noemt van diegene die je zojuist hebt gefotografeerd. Zo kun je bijvoorbeeld de naam of gebeurtenis eenvoudig bij elkaar houden.

Eindelijk, eindelijk… eindelijk heeft Fujifilm nu de wens van veel gebruikers ingelost. De mogelijkheid om belichtingstrappen te maken met méér dan maximaal 3 opnames. Die beperking is nu eindelijk opgeheven. Het is nu mogelijk om nu een belichtingstrap te maken die bestaat uit maximaal 9 opnames. Bovendien heb je nu de beschikking om de tussenstap te vergroten naar +/- 3 stops.

Als je veelvuldig gebruik maakt van de aanwezige filmsimulaties op de camera, dan zul je waarschijnlijk ook gebruik maken van de 7 verschillende beschikbare voorinstellingen die je kunt samenstellen. Voorheen kon je hier alleen kiezen uit C1 – C7, en was het vaak onduidelijk wat voor profiel er achter de voorinstelling schuil ging. Nu kun je aan deze zeven voorinstellingen een naam verbinden, zodat je eenvoudig kunt zien welke instelling je hebt gekozen.

Afbeelding: Jonas Rask / Fujifilm

VERBETERINGEN VOOR DE FUJIFILM X-T2

Bediening

De eerste nieuwe mogelijkheid die ik hier nu noem is al aanwezig op de X-Pro2. Namelijk de mogelijkheid om het draaiwieltje voor het aanpassen van de sluitertijd volledig uit te schakelen. Deze optie kan handig zijn voor diegene die de sluitertijdknop bovenop de camera gebruikt. Wanneer je na de update per ongeluk aan het wieltje draait pas je daarmee niet ongewenst de sluitertijd aan.

Nieuw is de mogelijkheid om de ISO instelling via het commandowiel op de camera te verzetten. Dat kan zelfs inclusief de ‘verlengde’ opties. Dat wil zeggen je kunt de ISO instelling via het draaiwieltje dus wijzigen van ISO 100 helemaal tot maximaal ISO51200.

Video

De Fujifilm X-T2 wordt ook veel gebruikt door mensen die van de video opties houden. Zelf ben ik niet zo’n videograaf. Dus vragen over deze opties kan ik wat lastiger beantwoorden.

Dat neemt echter niet weg dat ik heb begrepen dat diegenen die van ‘video’ houden de volgende toevoegingen en verbeteringen erg zullen waarderen. Zo kun je nu bijvoorbeeld ook gebruik maken van de de zoeker terwijl je een video aan het opnemen bent. Dit was voorheen niet mogelijk. Een andere nieuwe mogelijkheid stelt je in staat om de ISO waarde te wijzigen terwijl de opname loopt.

Handig is bovendien dat je nu tijdens het maken van de video opname ook het histogram kunt bekijken. Zo kun je de belichting van de opname dus extra goed controleren.  Ook zijn de opnameniveaus voor het maken van audio opnames met een externe microfoon verbeterd. Ruisonderdrukking is bijvoorbeeld verbeterd van -12dB tot 20dB wanneer er een microfoon met preamp wordt aangesloten.

Nieuwe functies

Wie met zijn X-T2 vaak portretopnames maakt, of de camera kantelt naar portrethouding heeft na de update de mogelijkheid om voor de ‘staande’ en ‘liggende’ houding van de camera ieder een aparte startpositie voor het autofocuspunt te selecteren. Bovendien wordt, wanneer de camera in portrethouding wordt vastgehouden,  de informatie achterop het LCD scherm nu ook aangepast aan deze staande houding, zodat het LCD scherm ook op deze manier nu makkelijk is af te lezen.

Voor wie liever de camera handmatig scherp stelt en daarbij gebruik maakt van de ‘dubbele weergave’ optie is er ook goed nieuws. Het tweede ingezoomde beeld zal nu niet meer verdwijnen als je de sluiterknop half indrukt. Zo kun je dus tot aan het afdrukken aan toe de scherpte blijvend controleren.

Afbeelding: Jonas Rask / Fujifilm.

VERBETERINGEN VOOR DE X-PRO2

De belangrijkste verbetering voor de X-Pro2 is de toevoeging van de AF-Custom opties. Het fotograferen van bewegende onderwerpen kon met de X-Pro2 soms wat lastig zijn. Nu is dat ‘probleem’ verholpen, want je krijgt na de update de beschikking over de 5 beschikbare AF-Custom voorinstellingen en daarmee moet het veel eenvoudiger worden om bewegende onderwerpen met je X-Pro2 vast te leggen.  De beschikbare opties op de X-Pro2 zijn exact dezelfde zoals we die ook kennen van de Fujifilm X-T20.

Uiteraard gaat dat vastleggen van bewegende onderwerpen beter als het beeld sneller terugkomt in de zoeker. Gelukkig heeft Fujifilm daar ook aan gedacht en krijg je met deze update ook een snellere weergave van het beeld in de EVF. Het volgen en fotograferen van bewegende onderwerpen moet daarmee ook voor de X-Pro2 niet langer een probleem meer zijn.

WAT WE MOGEN EIND MEI VERWACHTEN?

Zoals Fujifilm heeft gemeld wordt de totale update opgesplitst in twee delen. De eerste update kan ieder moment verschijnen. Voor de tweede update zul je nog even wat extra geduld moeten hebben  Deze komt pas beschikbaar tegen het einde van Mei 2017.

De firmware versie van je camera wordt daarmee verhoogd naar versie 2.10 voor de Fujifilm X-T2 en versie 3.10 voor de Fujifilm X-Pro2. Twee van de verbeteringen die in Mei beschikbaar komen zijn bedoeld voor beide modellen camera’s, terwijl de X-T2 tegen die tijd nog de beschikking krijgt over vier extra functies.

Wijzigingen voor beide modellen

Deze update geeft je straks de mogelijkheid om van de draaiknop achterop de camera een extra functietoets te maken. Dat wil zeggen. Als je het draaiwiel indrukt, kun je daar een extra functie aan toewijzen. Verder kun je straks de EVF iets minder helder zetten door de toevoeging van een -6 en -7 optie. Hierdoor kun je de EVF dus verder dimmen zodat het makkelijker wordt om in een donkere omgeving een compositie te maken.

Veranderingen specifiek voor de X-T2

Tethered fotograferen kan nu alleen als je daarvoor een USB kabel gebruikt. Deze mogelijkheid wordt op je X-T2 straks uitgebreid met de optie om ook draadloos opnames te maken en deze direct via de Wifi mogelijkheid die op je camera zit te verzenden naar een computer.

Daarnaast kun je straks — wanneer je handmatig scherp stelt — de beelden wisselen die je ziet bij de ‘dubbele beeldweergave’. Bovendien krijg je straks de beschikking over enkel extra opties voor de ‘Sluiter AF’ en ‘Sluiter AE’ opties, en waarbij deze gekoppeld kunnen worden aan de keuze voor het type scherpstelsysteem.

Als laatste zal deze update je de beschikking geven over de ‘Alles AF-Instelling’, waarbij je de keuze krijgt over beide AF systemen én de mogelijkheid om het scherpstelgebied te selecteren wanneer het achterste instelwiel gebruikt wordt.

Hopelijk heb ik je zo snel een beetje door de nieuwe mogelijkheden kunnen loodsen die deze nieuwe firmware voor je X-T2 en X-Pro2 te bieden heeft. Heb je hierover nog vragen? Stel ze gerust in de Facebookgroep. Daar beantwoord ik deze graag.

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Featured afbeelding: Jonas Rask / Fujifilm

error: