Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Fujifilm X-T20 aan de tand gevoeld
Kleine krachtpatser met spierballen

Het is een druk jaar geweest voor Fujifilm en ook 2017 is begonnen met een flink aantal productaankondigingen van deze camerafabrikant. Zo heeft Fujifilm iets meer dan een week geleden, naast een aantal andere camera’s, de Fujifilm X-T20 aangekondigd.

Net als in 2015 toen de Fujifilm X-T10 werd geïntroduceerd, is ook de Fujifilm X-T20 volgestopt met een flink aantal van de technische hoogstandjes die ook schuilgaan in het huidige vlaggenschip model van Fujifilm; de X-T2. In deze hands-on preview ga ik kijken hoeveel camera je krijgt voor je geld!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

De Fujifilm X-T20 is net als zijn voorganger een kleine en compacte digitale systeemcamera met retro spiegelreflex look die de Fujifilm X-Serie zo populair heeft gemaakt. De X-T20 is daarmee niet alleen een hele mooie camera om te zien, maar is bovendien een kleine en betaalbare krachtpatser.

Daarmee is deze camera van Fujifilm ook binnen het handbereik van wat minder financieel draagkrachtige (amateur)fotografen. Laten we daarom maar eens snel gaan kijken wat de Fujifilm X-T20 je zoal te bieden heeft:

Grootste verschillen Fujifilm X-T20 en zijn voorganger de X-T10:

 • 24.3 megapixel X-Trans sensor versus een 16.3 megapixel X-Trans sensor.
 • 4K video versus video in Full HD.
 • Verbeterd autofocussysteem.
 • 91 autofocuspunten ten opzichte van 49 autofocuspunten.
 • 3 inch LCD scherm met 1040 megadots ten opzichte van een 3 inch LCD scherm met 920K dots.
 • Touchscreen.
 • ACROS zwart/wit filmsimulatie toegevoegd.

SENSOR EN PROCESSOR

Een van de grootste verschillen van de Fujifilm X-T20 ten opzichte van zijn voorganger is de verbeterde resolutie. De nieuwe sensor van de X-T20 telt nu 24.3 megapixels zonder daarvoor in te hoeven boeten aan de kwaliteit van het beeld. Zelfs op hogere ISO waardes weet de de Fujifilm X-T20 door toepassing van nieuwe technologieën beter te presteren dan zijn voorganger. Zo kun je dus volop genieten van een hogere resolutie en een nog beter beeld.

De sensor die in de X-T20 schuil gaat is overigens dezelfde als die we terugzien bij het huidge vlaggenschip model; de Fujifilm de X-T2. Hierdoor ben je dus niet meer gebonden aan een maximale ISO waarde voor je RAW files tot 6400 ISO, maar kun je nu kiezen tussen ISO 200 en 12.800. Je kunt deze bovendien nog eens digitaal versterken tot 51.200 ISO of een onderwaarde selecteren van ISO 100. Bovendien zijn door toepassing van koper in plaats van aluminium de ruisprestaties van de X-T20 verder verbeterd.

Doordat de Fujifilm X-T20 ook de beschikking heeft gekregen over de X-Processor Pro beeldverwerkingsprocessor is de opstarttijd van de camera nog verder verkort tot 0,4 seconde. De camera is daarmee dus gebruiksklaar voordat je deze bij je oog kunt houden. Verder is hierdoor de tijd verkort die er zit tussen het indrukken van de sluiterknop en het maken van de foto. Dit gebeurt nu binnen vijfhonderdste van een seconde. Wat niet is verandert ten opzichte van zijn voorganger is het aantal beelden per seconde dat de X-T20 kan maken. Deze is gelijk gebleven met 8 beelden per seconde.

AUTOFOCUS SYSTEEM

 • 325 autofocus punten
 • 49 fase-detectie AF punten
 • 91 AF gebieden binnen bij gebruik van zone AF.

Het autofocussysteem van de Fujifilm X-T20 is één van de punten waar Fujifilm zwaar op in heeft gezet. Automatisch scherpstellen is daarom ook geen enkel probleem meer met de X-T20 en daarmee is het grootste ‘probleem’ van zijn voorgangers de X-T1 en X-T10 eigenlijk volledig opgelost.

Scherpstellen gaat nu supersnel en kan nu al binnen 0.06 seconde gefixed zijn. Daarnaast is het aantal autofocuspunten flink uitgebreid van 49 in de X-T10 naar 91 in de X-T20, die bovendien, wanneer de camera op AF-S staat ingesteld kan worden uitgebreid naar in totaal 325 autofocuspunten. De 49 middelste autofocuspunten maken gebruik van fase detectie. Handig bij het fotograferen van bewegende onderwerpen.

Wanneer gebruik wordt gemaakt van ‘Zone-AF’, kun je verschillende autofocuspunten koppelen tot één groot autofocuspunt. Zo kan de zone bestaan uit 9 (3×3) of 25 (5×5) autofocuspunten. Bij bewegende onderwerpen kun je een onderwerp zo beter binnen het ‘scherpstelkader’ of beter gezegd de ‘zone’ houden. Voor nog betere prestaties kun je als fotograaf bovendien kiezen uit vijf verschillende vooringestelde autofocus scenario’s. Zeker in combinatie met de fase-detectie autofocuspunten en in combinatie met schakelaar voor op de camera op continu focus (AF-C) is het volgen en fotograferen van bewegende onderwerpen daarmee eigenlijk heel eenvoudig geworden.

Het ontbreekt de Fujifilm X-T20 overigens aan het handige joystickje zoals we die kennen op de X-T2 en waarmee je snel een autofocuspunt kunt selecteren. Daarentegen beschikt de Fujifilm X-T20 juist wel weer over een aanraakgevoelig touchscreen, waarover de X-T2 dan weer niet beschikt. Één van de voordelen van het aanraakgevoelige schermpje is bijvoorbeeld dat je zo in ‘live view’ modus heel eenvoudig achterop het scherm kunt tikken om zo aan te geven welk scherpstelpunt gebruikt moet worden. Je kunt zelfs na het aantikken van het scherm de camera automatisch laten scherpstellen en afdrukken.

VIDEO

Een van de meest aangename verrassingen van de Fujifilm X-T20 is dat hij kan filmen in UHD resolutie, ofwel een 4K video optie heeft. Dat kan de camera met een snelheid van maximaal 30 frames per seconde en in een bitrate van 100Mbps. Opnames kunnen extern via de HDMI poort worden gestreamd of opgeslagen op een SD kaart. Naast opnames in 4K kan de camera ook opnames maken in Full HD 1080P met een snelheid van 60 frames per seconde. De opnametijd per scene is overigens beperkt tot 10 minuten. Een leuke bijkomstigheid is dat de verschillende filmsimulaties waarover de camera beschikt ook kunnen worden toegepast bij het maken van video’s. Daarmee is het dus niet nodig om dure software te gebruiken voor het monteren van video’s, maar kan dat nu ook gewoon met iMovie of andere software die meer geschikt is voor huis-tuin-en-keukengebruik.

ELEKTRONISCHE ZOEKER EN LCD SCHERM

De Fujifilm X-T20 is een systeemcamera die slechts de vorm heeft van een spiegelreflex. Daardoor beschikt de camera over een elektronische zoeker (EVF). Deze zoeker heeft een doorsnede van 1.2cm en een resolutie van 2.36 megadots. Hierdoor zullen de beelden die je door de zoeker ziet superscherp worden weergegeven. De vertraging is bovendien nog verder teruggebracht naar slechts vijfduizendste van een seconde en met een verversing van 60x per seconde zul je nauwelijks merken dat je te maken hebt met een elektronische in plaats van een optische zoeker. Om stroom te besparen beschikt de camera bovendien over een oogsensor, zodat de elektronische zoeker alleen actief is wanneer je door de zoeker kijkt.

Aan de achterzijde is de camera voorzien van een 3 inch LCD scherm met een resolutie van 1.04 miljoen dots. Dit scherm kan net als de Fujifilm X-T1 omhoog en omlaag geklapt worden. Bovendien is dit scherm aanraakgevoelig zodat je menig functie van de camera ook met de hand achterop het scherm kunt bedienen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het terugkijken van de foto’s waarbij je met de gebruikelijke vingergebaren kunt in- en uitzoomen, of door de foto’s heen kunt bladeren. Deze functie werkt naar mijn idee erg goed en prettig.

Afbeelding: © Greg Theulings.

Afbeelding: © Greg Theulings.

IN GEBRUIK

 • Magnesium topplaat en bodem
 • Een tikkie groter en zwaarde dan de X-T10
 • Niet weerbestendig

Wanneer je kijkt naar de vormgeving en ergonomie van de X-T20 zul je zo op het eerste gezicht weinig veranderingen zien. Ze lijken als twee druppels water op elkaar. Nou ja, er is wel verschil te zien, maar ze vallen niet direct op. Zo is de handgreep ietsjes meer aanwezig en voelt ook de plek waar de duim rust nu iets prettiger aan dan bij zijn voorganger. Hierdoor is de camera lekker stevig vast te houden, zonder dat je bang hoeft te zijn hem zomaar te laten vallen. Door zijn aangename gewicht van net geen 400 gram (inclusief batterij en geheugenkaart), is de camera bovendien makkelijk overal mee naar toe te nemen. Een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen tegenwoordig een systeemcamera boven een spiegelreflex camera prefereren.

De onder- en bovenkant van de camera zijn vervaardigt uit duurzaam aluminium, wat de camera niet alleen een robuust uiterlijk geeft. De camera krijgt er ook een flink luxueuzere uitstraling van. Een belangrijk kenmerk van de Fujifilm X-serie camera’s ontbreekt uiteraard ook niet aan de X-T20. De ‘analoge’ knoppen bovenop de camera maken deze camera voor wat hij is. Een camera die prettig en eenvoudig te bedienen is. Zo kun je heel eenvoudig de sluitertijd instellen of het diafragma wijzigen door aan de diafragmaring op het objectief te draaien.

Het ontbreekt de X-T20 aan een knop om de ISO waarde te wijzigen. Daarentegen is de oude ‘videopnameknop’ van de X-T10 nu vervangen door een functietoets waar je zelf een functie aan kunt toewijzen. Om een video opname te maken kun je daarvoor nu gebruik maken van een hendel waaronder ook andere camerafuncties op zijn ondergebracht. De belichtingscompensatieknop beschikt nu over een nieuwe functie. De ‘C’ functie maakt het mogelijk om belichtingscompensatie in te stellen via het draaiwiel voor op de camera. Dat kan nu van -5 tot +5 Ev in stappen van 1/3e stops.

Verder is de X-T20 in zijn gebruik of vormgeving niet zo heel anders dan de bediening zoals we die al kennen van de X-T10. De nieuwe menustructuur is overzichtelijk gebleven en komt nog steeds heel vertrouwd over. Je merkt wel goed dat alles sneller is geworden en daarmee blijft de Fujifilm X-T20 een perfecte camera voor beginners en de wat gevorderde gebruikers die graag ook wat op hun budget willen letten. Daarmee is de X-T20 een camera die je veel genot zal verschaffen in bediening en gebruik.

OVERIGE FUNCTIES

Al bijna niet meer de moeite van het vermelden waard, omdat we draadloze dataoverdracht via Wifi al bijna standaard is op vrijwel alle nieuwe camera’s beschikt de Fujifilm X-T20 hier dus ook over. Met een speciale en gratis app van Fujifilm kun je de camera zo ook vrijwel volledig op afstand bedienen.

De X-T20 kan overigens ook via zijn USB 2.0 aansluiting worden opgeladen. Zo hoef je dus bijvoorbeeld niet steeds de batterij uit de camera halen om hem op te laden. Op één volle acculading moet het volgens opgave van Fujifilm mogelijk zijn om tot ongeveer 350 opnames te maken.

Verder is de X-T20 voorzien van een elektronische sluiter waarmee je opnames kunt maken tot 1/3200e seconde. Ook toegevoegd zijn handige hulpjes als focus assist, digital split screen en alle filmsimulaties zoals we die ook al kennen uit de Fujifilm X-T2 en X-Pro2, waaronder de prachtige ACROS filmsimulatie voor zwart/wit opnames.

Afbeelding: © Greg Theulings.

Afbeelding: © Greg Theulings.

OORDEEL

De Fujifilm X-T10 was destijds al een perfecte kandidaat voor die mensen die willen overstappen van digitaal spiegelreflex naar een systeemcamera en die daarbij hun budget niet al te ver willen optrekken. Met de komst van de Fujifilm X-T20 is de kloof tussen digitaal spiegelreflex en een systeemcamera nog verder gedicht.

Door zijn gunstige prijs past hij binnen vrijwel ieder zijn budget, terwijl de mogelijkheden van de camera nog verder zijn uitgebreid. Het autofocussysteem van de X-T20 is zoveel beter geworden dat het nog maar weinig mensen teleur zal stellen. Door zijn 4K videomogelijkheid kun je er bovendien prima mee filmen in de allerhoogste resolutie en door toevoeging van een aanraakgevoelig scherm is de bediening van de camera nu nog eenvoudiger en sneller geworden.

Toegegeven de Fujifilm X-T20 is wat duurder dan zijn voorganger, maar daar staat tegenover dat je ook flink meer camera voor je geld krijgt en in vergelijk met het vlaggenschip model de Fujifilm X-T2, heeft de X-T20 uitzonderlijk veel te bieden, waarbij je dan met recht kunt zeggen dat de X-T20 zeer scherp is geprijsd voor zijn kunnen.

De camera voelt bijzonder goed in de hand, het autofocussysteem is snel en eigenlijk altijd spot-on. Het fotograferen van bewegende onderwerpen zal voor de meesten nu geen probleem meer hoeven te zijn. De verschillende voorinstellingen voor het autofocussysteem maken het gebruik ook nog eens veelzijdiger. Bovendien is de X-T20 bijzonder makkelijk in het gebruik. In vergelijk met de Fujifilm X-T10 is deze nieuwe Fujifilm X-T20 een flink grotere stap voorwaarts dan op het eerste oog misschien lijkt.

Het aanraakgevoelige scherm maakt het makkelijk om van scherpstelpunt te wisselen, of om even in te zoomen om de scherpte te controleren. Voor wie dit allemaal niet wil en liever een wat ouderwetsere bediening heeft, kan het aanraakgevoelige scherm uiteraard ook worden uitgeschakeld. Oh, en natuurlijk heeft hij een ‘neusbeveiliging’ waardoor je instellingen niet per ongeluk kunt wijzigen doordat je neus tegen het LCD scherm drukt wanneer je door de zoeker kijkt.

Kortom, de Fujifilm X-T20 is een heel uitgebreide camera in zijn mogelijkheden en zal daardoor veel (aspirant) fotografen aanspreken of die fotografen die op zoek zijn naar een vervanger voor hun huidige spiegelreflex camera. De Fujifilm X-T20 kan bovendien ook prima dienen als tweede camera.

Voor wie de Fujifilm X-T2 net even te duur is, moet zeker kijken naar deze X-T20, want de mogelijkheden van beide camera’s komen voor een groot gedeelte overeen en is daardoor heel breed inzetbaar.

De X-T20 is een camera die geschikt is voor vrijwel alle fotografische situaties. Ik ben er vrij zeker van dat kopers van de X-T20 veel plezier zullen beleven aan deze systeemcamera van Fujifilm. De X-T20 is in mijn ogen dan ook een kleine krachtpatser met flinke spierballen.

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Featured afbeelding: T. Kayo

error: