Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Hands-On Fujifilm X100F
‘The Story Teller…’

Fujifilm heeft afgelopen week de vierde versie van de X100 serie rangefinder gestyleerde compactcamera’s geïntroduceerd; de X100F. Deze serie luxe compactcamera’s van Fujifilm is vooral populair bij reis- en straatfotografen vanwege zijn mooie en onopvallende uiterlijk. De Fujifilm X100F lijkt op het eerste gezicht misschien een kleine upgrade ten opzichte van zijn voorganger. Toch gaan er in deze nieuwe X100F een flink aantal verbeteringen schuil, doordat hij gebruik maakt van nieuwe technologieën, een verbeterde ergonomische bediening en een flink verbeterd autofocussysteem.

De Fujifilm X100F, maakt bijvoorbeeld gebruik van dezelfde 24MP X-Trans CMOS III sensor en autofocussysteem die we ook al terugzagen in de X-Pro2. Bovendien beschikt hij ook over de X-Processor Pro beeld verwerkingsprocessor en daarmee heeft de camera nu ook de beschikking gekregen over een verbeterd autofocussysteem en de fantastische ACROS filmsimulatie.

Afgelopen week was ik bij de introductie van deze camera en vandaar dat ik graag mijn eerste indruk van deze camera met jullie wil delen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Stijlvol, klassiek, slank en uniek

De Fujifilm X100F lijkt in veel opzichten op zijn voorgangers en kan daarom het best gezien worden als een evolutie binnen de X100 serie. Voor wat betreft zijn uiterlijk is het grootste verschil tussen de X100F en zijn voorganger dat de voorkant van de camera nu voorzien is van een handig draaiwieltje in de greep waarmee de sluitertijd kan worden aangepast. Het AF hulplicht en de flitser zijn niet veranderd.

Naast het draaiwiel, zien we de hendel waarmee gewisseld kan worden tussen de hybride optische zoeker, of de volledig elektronische zoeker. Het objectief dat we aantreffen op de X100F is hetzelfde ontwerp dat we ook al zagen op de X100T, de ‘S’ en de originele X100. Dat wil zeggen dat ook de X100F is uitgerust met een ‘vaste’ 23mm (35mm beeldhoek) objectief met een diafragmawaarde van F2.0.

Nieuw is echter de mogelijkheid om de beeldhoek te wijzigen en gebruik te maken van een digitale teleconverter. Hiermee kunnen de JPEG bestanden uit de camera automatisch gecropped worden naar een beeldhoek van 50mm respectievelijk 70mm.

Voor wie niet aan beeldkwaliteit wil inleveren kan ook gebruik maken van de opschroef adapters, waarbij de nieuwe ‘Mark II’ versies automatisch door de camera worden herkend. Er is een adapter voor ‘groothoek’, waarmee de beeldhoek wordt vergroot naar 28mm en die uitermate geschikt is voor het maken van opnames van landschappen en een ‘tele’ adapter met een beeldhoek van 49.5mm, die geschikt is voor alledaagse fotografie of het maken van portretopnames.

Ook de oudere adapters kunnen overigens op de X100F worden geschroefd, maar je moet daarvoor dan wel in het menu aangeven welke adapter je gebruikt. Bij gebruik van de nieuwe ‘Mark II’ versies hoeft dat dus niet en zal de camera zelf automatisch herkennen welke adapter er wordt gebruikt.

Links: Fujinon Groothoek adapter WCL-X100II  Rechts: Fujinon Tele adapter TCL-X100II

Ook de achterzijde van de X100F is aangepakt en opnieuw ontworpen. Het LCD scherm is nu helemaal naar links verplaatst en de knoppen ter linkerzijde bij de X100T, zijn bij de X100F nu rechts naast het LCD scherm geplaatst. Daarnaast heeft de X100F nu net als de X-Pro2 en de X-T2, het handige joystickje gekregen waarmee je heel eenvoudig een ander autofocuspunt kunt selecteren. Door deze wijzigingen toe te passen is de bediening vrijwel gelijk aan die van de X-Pro2 en is het dus ook volledig mogelijk om de camera met één hand te bedienen. Alle knoppen kunnen zo min of meer blind gevonden worden en dat maakt het gebruik van de camera sneller en eenvoudiger.

Het 3.0 inch LCD scherm achterop de camera is dezelfde als die we al kennen uit de X100T en biedt helaas ook geen extra functionaliteit zoals een aanraakgevoelig scherm of de mogelijkheid om het scherm te kantelen. Ook de resolutie is ongewijzigd en telt 1.04 miljoen pixels.

De achterzijde van de Fujifilm X100F (boven), heeft flink wat ontwerpelementen overgenomen van de Fujifilm X-Pro2 (onder), inclusief het handige joystickje om snel van autofocuspunt te wisselen.

De hybride zoeker die in de X100F schuil gaat is daarentegen wel enigszins vernieuwd. Uiteraard beschikt de zoeker over de mogelijkheid om naast de optische zoeker ook gebruik te kunnen maken van de elektronische zoeker, of zelfs van een gecombineerde zoeker waarbij de optisch zoeker rechts onderin kan worden uitgerust met een klein digitaal beeld van hetgeen we door de ‘lens’ kunnen zien. Tot zover niets nieuws ten opzicht van de Fujifilm X100T.

Nieuw is daarentegen de mogelijkheid om de weergave in het kleine pop-up schermpje in de hybride zoeker, van een normale weergave ook te kunnen vergroten naar een vergrotingsfactor van 2.5x of zelfs 6x om zo nog nauwkeuriger te kunnen scherpstellen. Ook is de snelheid waarmee het beeld wordt ververst in de elektronische zoeker verder verhoogt naar 60x per seconde. Voor wat betreft helderheid en grootte van de elektronische zoeker is deze gelijk gebleven met een doorsnede van 0.48 inch (1.2cm) en een resolutie van 2.36 miljoen dots.

De X100F beschikt nu over een geintegreerde ISO knop en belichtingscompensatieknop die via de optie ‘C’ kan worden ingesteld tot ‘+’ en ‘-‘ 5Ev.

Ook de bovenzijde van de camera is vernieuwd. Niet langer hoeven we in het menu te duiken om de ISO waarde aan te passen want de Fujifilm X100F heeft nu beschikking gekregen over een eigen ISO draaiknop die geïntegreerd zit in de draaiknop om de sluitertijd mee aan te passen. Hiermee vertoond de X100F nu een grote overeenkomst met de X-Pro 2.

Het aanpassen van de ISO waarde is eenvoudig. Til de hendel op, verdraai hem tot de gewenste ISO instelling laat de knop weer los. Voor diegenen die deze manier van werken niet prettig vinden, kan de ISO knop ook op ‘A’ gezet worden, waarna in het menu de optie kan worden geselecteerd om de ISO waarde via de draaiknop achterop de camera te wijzigen. Hiermee vervalt dan wel de optie om ‘auto-iso’ te gebruiken.

Veel andere wijzigingen zijn er eigenlijk niet terug te vinden, wanneer we bovenop de camera kijken, alhoewel de knop voor de belichtingscompensatie nu is voorzien van de ‘C’ instelling, waarmee via de draaiknoppen voor- of achterop de camera (al naar gelang de instelling) de belichting van de camera kan worden aangepast van -5Ev tot +5Ev.

De flitsschoen is niet voorzien van een vierde contactpunt en kan daarmee dus niet worden voorzien van de EF-X8 opzetflitser die bij de Fujifilm X-T2 wordt bijgeleverd. Een andere kleine aanpassing is de stereo microfoon die nu net voor de flitsschoen is geplaatst.

Vernieuwd autofocussysteem met tot wel 325 autofocuspunten

Net als de voorgaande modellen uit de X100 serie beschikt ook de Fujifilm X100F over een hybride autofocussysteem, waarbij zowel gebruik wordt gemaakt van fase detectie autofocus alswel contrastdetectie autofocus. Het autofocussysteem van de X100F heeft daarbij overigens een flinke verbetering ondergaan ten opzichte van zijn voorganger. Zo is het aantal beschikbare autofocuspunten gestegen van 49 tot 325. Dat zijn er daarmee net zoveel als in het vlaggenschipmodel vanFujifilm; de X-T2.

Zone AF telt nu in totaal 91 autofocuspunten waarbij kan worden gekozen uit een gebied van 13 verticale rijen en 7 horizontale rijen. Hierbij kunnen de autofocuspunten worden gegroepeerd in een selectie van 3×3, 5×5 of 7×7. Dit maakt het fotograferen van bewegende onderwerpen een stuk eenvoudiger omdat hiermee een onderwerp door de camera beter gevolgd kan worden en komt zo goed van pas bij bijvoorbeeld straatfotografie.

Afbeelding: Greg Theulings – Alle Rechten Voorbehouden

Batterij, Opslag- en aansluitmogelijkheden

Net als zijn voorgangers maakt ook de Fujifilm X100F gebruik van een SD geheugenkaart. De camera beschikt over slechts één kaartslot die bovendien nog van het wat oudere type is. De camera kan verder via Wifi worden verbonden met een smartphone, tablet, of Instax printer. Ook kan de camera via de USB 2.0 poort worden opgeladen of aangesloten worden op een TV doormiddel van een (Micro) HDMI kabel.

Nieuw is dat de X100F nu net als bijna alle andere Fujifilm camera’s uit de X-Serie gebruik maakt van de NP-W126S batterij waardoor het eenvoudig is om de camera gelijktijdig te gebruiken met andere camera’s uit deze serie. Fujifilm claimt dat het mogelijk moet zijn om tot 390 opnames te maken wanneer gebruik wordt gemaakt van de optische zoeker en tot 270 opnames wanneer je gebruik maakt van de elektronische zoeker.

Kleine verbeteringen voor het maken van video’s

Kopers van de Fujifilm X100F zullen deze camera waarschijnlijk niet kopen vanwege zijn videomogelijkheid. Deze is beperkt gebleven tot 1080p met een maximum snelheid van 60 frames per seconde. Het filmen van beelden in 4K is helaas niet mogelijk. De maximaal beschikbare tijd om 1080p te filmen is beperkt tot 14 minuten. Wanneer gebruik wordt gemaakt van een lagere resolutie is het mogelijk om tot 30 minuten te filmen. Voor wie wil kan er ook gebruik worden gemaakt van een externe microfoon, zolang deze beschikt over een 2.5mm aansluiting.

X-Processor Pro voor verbeterde snelheid en verhoogde buffer capaciteit

Naast de nieuwe 24 megapixel sensor waarover de X100F nu beschikt, is de camera ook uitgerust met de X-Processor Pro beeld verwerkingsprocessor zoals we die al kennen uit de X-Pro2 en X-T2. De algehele bediening en de verwerking van de beelden is daarmee enorm verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Volgens Fujifilm is de camera nu binnen een halve seconde gebruiksklaar en kan de camera binnen 0.08 seconde scherpstellen op een onderwerp. De tijd tussen het indrukken van de ontspanknop en het maken van de foto is verder verkort naar slechts 0.01 seconde. Tussen het maken van de foto’s zelf zit nu nog slechts 0.2 seconde.

De X100F is door zijn grotere buffer en hogere verwerkingssnelheid daardoor in staat om tot 8 foto’s per seconde te kunnen maken voor de duur van een langere periode dan voorheen mogelijk was. Als ik Fujifilm mag geloven kan dat tot ongeveer 60 JPEG beelden en ongeveer 25 RAW beelden achter elkaar. Als het aantal opnames per seconde in de camera wordt verlaagd kunnen het aantal beelden dat achter elkaar kan worden gemaakt nog verder worden verhoogt.

Ik heb geen reden om aan deze cijfers te twijfelen, want met de X-Pro2 en X-T2 (die beschikken over dezelfde sensor en processor) kan ongeveer een evenveel aantal beelden achter elkaar worden geschoten.

 

Conclusie

Al met al ben ik in ieder geval aangenaam verrast door deze nieuwste telg binnen de Fujifilm familie en kan deze camera zeker aanraden om eens nader te bekijken wanneer je een goede camera zoekt voor bijvoorbeeld het beoefenen van straatfotografie of kleine (reis)reportages en wanneer je een camera zoekt voor het maken van goede snapshots.

De X100F is een stijlvolle kleine camera waarmee je onopvallend en discreet kunt fotograferen. Het verbeterde autofocussysteem maakt een wereld van verschil en de 24 megapixel sensor is een welkome aanvulling. Kortom De Fujifilm X100F is een camera die erom vraagt om er verhalen mee te vertellen!

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Featured afbeelding: Fujifilm Mediadatabank / J. Rask

error: