Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Het Apparatuur Aankoop Syndroom,
beter bekend als ‘G.A.S’ en hoe het te onderdrukken

Beste fotografie fans – Dit is mijn eerste echte blog voor dit nieuwe jaar. Dus ook dit jaar hoop ik te komen met veel nieuwe informatie, weetjes en tips. Nieuwe plannen zijn gemaakt of worden momenteel gesmeed. Één ding is zeker; Ook dit jaar wordt ongetwijfeld weer een jaar vol nieuwe fotografische uitdagingen. Ieder nieuw jaar is ook een goed moment om iets te verbeteren of om nieuwe uitdagingen te zoeken. Als mens, fotograaf, of stijl.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Zoals jullie allemaal weten ben ik een ‘Fujifilm man’ in hart en nieren. Sommigen noemen mij zelf ‘Dokter Fuji’ of ‘Mister Fujista’. En ik moet toegeven, voor mijn manier van werken, voor mijn fotografie en mijn stijl past mij dit merk erg goed. Hun camera’s hebben iets speciaals en ze brengen bij mij het gevoel van controle over mijn apparatuur weer terug. Ik voel mij met mijn Fujifilm apparatuur weer fotograaf. En in deze blog wil ik het graag hebben over apparatuur. Want 2017 is voor Fujifilm begonnen met heel veel nieuwe mooie camera’s.

 1.  Fujifilm GFX Systeem
  Een volledig nieuw digitaal middenformaat camerasysteem, uitgerust met een 50 megapixel sensor dat later dit jaar zal bestaan uit een systeem met in totaal dan al 6 prachtige objectieven. Een systeem dat zoveel DNA bevat van de huidige Fujifilm X-serie, dat menig fotograaf ook naar dit nieuwe camerasysteem zal verlangen.
 2. Fujifilm X-T20
  Een nieuwe compacte systeemcamera voor enthousiaste amateurfotografen, dat beschikt over vrijwel alle features van de professionelere Fujifilm X-T2 inclusief een geupdate autofocussysteem en 4K video, maar dan voor bijna de helft van het geld.
 3. Fujifilm X100F
  Een kleine compacte camera met vast 23mm objectief en een ‘snel’ diafragma van f2.0, waardoor deze camera eigenlijk gewoon een mini uitvoering is van de Fujifilm X-Pro2.
 4. Fujinon XF 50mm F2.0
  Een nieuwe compacte en weerbestendig objectief met vaste brandpuntsafstand van 50mm. Daarmee ideaal voor portret- of algemene fotografie doeleinden. Dit objectief vormt overigens zo ook nog eens een prachtig trio samen met de 23mm f2.0 en 35mm f2.0.
 5. Fujifilm X-Pro2 – Graphite Edition
  Een nog eleganter ogende uitvoering van de populaire Fujifilm X-Pro2. Een camera met de looks van een meetzoekercamera vanwege zijn hybride optische en elektronische zoeker, wat hem perfect maakt voor portret-, reportage- en straatfotografie. Of voor die fotografen die onopvallend hun werk willen doen.
 6. Fujifilm X-T2 – Graphite Silver Edition
  Een Fujifilm X-T2 die in deze kleurstelling net even luxer overkomt, maar met dezelfde mogelijkheden als de originele X-T2.

Als fotografie liefhebber, kan het haast niet anders dan dat hier je hart sneller van is gaan kloppen. Het nieuws dat Fujifilm bracht was misschien niet helemaal onverwachts, maar bracht wereldwijd wel een hoop bewondering en voor sommigen misschien zelfs wel een diep gevoel van verlangen naar deze nieuwe apparatuur.

In deze blog wil ik het juist hebben over dat verlangen naar nieuwe apparatuur, want ‘A.A.S’, ofwel het ‘Apparatuur Aankoop Syndroom’ is een heuse welvaartsziekte, met de kenmerken van een verslavingsziekte. Het onderdrukken van A.A.S is zo makkelijk nog niet. Natuurlijk, ook ik zal zo beginnen met de drie volgende dooddoeners en die bij velen ongetwijfeld wel bekend zullen zijn. Het ergste is misschien nog wel dat ze ook nog eens heel veel waarheid bevatten.

 • Een nieuwe camera maakt je geen betere fotograaf (maar geeft je vaak in technisch opzicht wel betere beelden).
 • Een nieuwe camera met meer megapixels kan leiden tot meer noodzakelijke uitgaven. Denk daarbij aan de extra aanschaf van harde schijven voor de opslag van je foto’s of mogelijk zelfs een nieuwe computer om die grotere bestanden sneller te kunnen bewerken.
 • Ken je eigen fotografische limieten, want ook al maakt de camera in technisch opzicht betere beelden. Als jij zelf over onvoldoende ervaring beschikt zal zelfs de beste camera toch teleurstellende beelden leveren. Een camera is slechts een stuk gereedschap. Alle technische kennis over fotografie waarover je beschikt en je creativiteit zijn alleen beschikbaar in jou eigen hoofd. Het is aan jou als fotograaf om die beide eigenschappen zelf over te brengen in het eindresultaat; de foto.
 • A.A.S is alleen te bestrijden als je dat zelf ook écht wil. Het is een keuze die je bewust moet maken. Als je budget ontoereikend is, dan is dat misschien makkelijk – vanuit budgetair oogpunt – maar is dat ‘verlangen’ nog niet zo makkelijk uit je hoofd te krijgen. De verleiding blijft lokken, en ik spreek hier gedeeltelijk uit eigen ervaring.

Iedereen kent de gedachte wel;

Gaaf! Die nieuwe camera is uit
en dat nieuwe lensje is ook wel erg mooi
om in de collectie op te nemen.
Ów ik zou dit zoooo graag willen hebben!

Bestaat er iets om tegen deze gedacht wat te doen?

Ik zeg “JA!

Tegelijkertijd zeg ik. Het is niet eenvoudig. Maar er zijn voor mij zeven belangrijke punten die ik in mijn achterhoofd houd om A.A.S te onderdrukken en om mijn aandacht van al die nieuwe ‘geile’ apparatuur te verleggen naar zaken die op de langere termijn belangrijker zijn. De punten die ik noem staan niet op volgorde van belangrijkheid. Dat kan immers voor iedereen anders zijn. Wat belangrijker is, dat ze allemaal belangrijk zijn en een rol spelen om je te verlossen van A.A.S en om je uiteindelijk een beter mens en fotograaf te maken.

Afbeelding: Fujifilm Mediadatabank / J. Rask

Minder is méér!

Uiteraard zou ik het kunnen laten bij alleen de titel van dit blokje tekst om die woorden kracht bij te zetten, maar dan begrijp je misschien toch niet helemaal wat ik hiermee bedoel. – Van minder apparatuur wordt je uiteindelijk creatiever – Je moet dan immers je doel bereiken met minder middelen. Dat vraagt om meer van je eigen creativiteit.

Want als je apparatuur in technische zin misschien wat minder kan betekent dat je zelf moet gaan nadenken, je harder voor een foto zult moeten werken of op zoek moet gaan naar een andere benadering om een bepaald onderwerp zo te fotograferen dat het wel mogelijk is. Dat maakt vervolgens het beste in je los. Je innoveert, je wordt origineler en creëert in plaats van dat je imiteert.

Richt je aandacht op één ding tegelijkertijd

Geen mens kan multitasken, hoe goed ze ook zeggen daarin te zijn. Het is helaas voor ons mensen echt onmogelijk om op exact dezelfde tijd twee verschillende taken uit te voeren. Het één zal altijd voor het ander moeten gaan. Multitasken is een term uit de computerindustrie en is prachtig wanneer er meer efficiëntie moet worden bereikt, maar ‘snel, snel, snel’, is dodelijk voor wie perfectie nastreeft.

Binnen de fotografie is het juist belangrijk dat je let op de details en daar moet de aandacht naar uitgaan. Het perfectioneren van het beeld, de compositie en het opdoen van kennis en ervaring kost domweg tijd. Nieuwe apparatuur versnelt dat proces niet en daarmee maakt nieuwe apparatuur ook geen mooiere foto’s. Sterker nog, wanneer je steeds opnieuw een nieuwe camera moet leren kennen vertraagd dat zelfs het proces om jezelf te verbeteren.

Op je schouder zit altijd een duiveltje en een engeltje

Geloof me maar, je ziet ze niet, maar ze zijn er echt. Ik durf te wedden dat je ze kent. De gedachte dat de ene helft tegen je zegt ‘Mooi hè, koop het nu maar’, terwijl de andere helft van je gedachte zegt ‘Niet kopen, veel te duur. Je kunt dat geld wel beter besteden’, of; ‘Niet kopen, je hebt het niet echt nodig’.

De gedachte dat je iets moet kopen komt vaak voort uit het gegeven dat je denkt dat je met die nieuwe apparatuur ook nieuwe wegen in kunt slaan met je fotografie. Maar vraag je dan wel af of die gedachte écht wel klopt. Zo heb ik op zolder nog een heel duur carbon videostatief liggen, waarvan ik voor mijzelf overtuigd was dat ik dat ooit zou oppikken. Na bijna drie jaar weet ik wel beter. Het gaat er nooit van komen. In het maken van video’s ligt niet mijn hart. En zo heb ik boven op zolder nog wel meer spullen liggen (zoals een complete studioflits set) die ik ooit heb gekocht, maar niet of nauwelijks gebruik.

Het ‘niet’ kopen van nieuwe apparatuur kan je niet alleen flink wat geld besparen. Het kan ook voor je werken in je ontwikkeling als fotograaf, want met minder apparatuur moet je wederom creatiever omspringen met hoe jij een bepaalde fotografische opdracht wil uitvoeren.

Afbeelding: © Greg Theulings

Investeer in ervaring, workshops en boeken

Wanneer je eerlijk naar jezelf kijkt weet je zelf ook wel dat nieuwe apparatuur je geen betere fotograaf zal maken. Een foto maken zal er hooguit wat eenvoudiger door worden. Het is daarom beter om in jezelf te investeren. Door het opdoen van kennis en ervaring wordt je een betere fotograaf of beeldbewerker.

Want door het volgen van workshops en het lezen van boeken en blogs, geeft je vaak veel extra achtergrond informatie. Extra gereedschappen die je vervolgens in kunt zetten tijdens het uitvoeren van een nieuwe fotografie opdracht. Of dat nu voor jezelf is of voor een klant. Met die extra kennis wordt het vaak makkelijker om een foto te maken die je eerst niet kon maken, zonder dat je daarvoor nieuwe apparatuur nodig had. Puur omdat je meer inzicht hebt gekregen hoe jij je fotografische doel kunt bereiken.

Wees tevreden met wat je bezit

Ik weet het, dat klinkt als een dooddoener, maar het is oh zo waar! Tevreden zijn met wat je al bezit vraagt vaak om een mentale training van jezelf. Het is niet makkelijk jezelf te overtuigen dat je eigenlijk helemaal geen nieuwe apparatuur nodig hebt en dat alles wat je wil, je nu met je huidige apparatuur, mogelijk ook gewoon al kunt maken.

Wanneer je dat bij jezelf herkend, weet je dat je die nieuwe apparatuur waarschijnlijk alleen wil hebben van een paar nieuwe mogelijkheden, meer megapixels of een extra knopje dat je zo handig lijkt. Waarom ben je dan ontevreden over wat je al bezit? Je was toch ook blij met die nieuwe camera toen je hem kocht. Een ander kijkt misschien wel op tegen de apparatuur die jij bezit en moet het met minder doen en toch maakt hij ‘betere’ foto’s. Vraag jezelf dan of hoe dat komt en investeer in een cursus of workshop in plaats van in nieuwe apparatuur. Dat komt je fotografie dan waarschijnlijk beter ten goede dan een nieuwe camera.

Vergelijk jouw apparatuur niet met apparatuur
die anderen in hun bezit hebben

Vergelijken van jouw apparatuur met die van een ander leid tot helemaal niets. Het heeft totaal geen toegevoegde waarde. Ik zie soms prachtige foto’s die gemaakt zijn met een iPhone, of met een instapcamera. Ik gebruik professionele apparatuur, maar dat wil absoluut niet zeggen dat ik daarmee ook de betere fotograaf ben.

Ik heb het al eerder gezegd en zeg het nu nog maar eens. De camera is slechts een stuk gereedschap. De fotograaf staat achter de camera en hij of zij is het die de compositie bepaald en het moment kiest. Als zijn of haar inzicht beter is, omdat diegene het licht beter kan lezen, of een creatievere inslag heeft, dan komt dat ten goede aan de foto en is dat slechts voor een klein gedeelte te danken aan de apparatuur.

Sprekend uit ervaring bestaat een goede landschapsfoto bijvoorbeeld voor zo’n 65% uit de fantastische locatie waar je naar toe bent gereisd en het op dat moment beschikbare licht. 15% uit de compositie die je voor ogen hebt. Zo’n 10% uit je eigen bewerkings skills  en voor slechts 10% uit de apparatuur waarover jij beschikt.

Hoop dat ik je daarmee uit de waan helpt dat apparatuur heel veelzeggend zou zijn voor het resultaat van de foto.

Nieuwe apparatuur verschenen?
Sla de berichten erover gewoon even over!

Zodra er nieuwe apparatuur verschenen is staan de fotografie websites vol met informatie over deze apparatuur en ook op sociale media valt er tegenwoordig niet aan te ontkomen. Uiteraard willen de camerafabrikanten graag dat jij deze informatie leest. Het is immers bedoeld om je lekker te maken. Zij willen je graag overhalen om een nieuwe aankoop te doen.

Als je weet dat je gevoelig bent voor nieuwe apparatuur en je er inderdaad lekker mee gemaakt wordt, is het misschien voor jou verstandig om juist die berichten dan even over te slaan. Ik weet het, dat is moeilijk. Want je zult er altijd mee worden geconfronteerd en ik zelf maak mij er ook schuldig aan om jullie te voorzien van zoveel mogelijk nieuws. Maar omdat A.A.S. veel weg heeft van een verslaving is de verleiding om iets nieuws te willen kopen, net na het uitkomen van nieuwe apparatuur vaak groter dan wanneer een product al langer op de markt is.

Vaak neemt dat verlangen af, naarmate de tijd verstrijkt. Stel je gerust met de gedachte dat die nieuwe camera vaak niet heel veel meer doet, dan wat je nu ook al met je camera kunt doen. Neem genoegen met wat je hebt. De tevredenheid zit in de bewondering voor je foto’s niet in je apparatuur.

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

Featured afbeelding: Fujifilm Mediadatabank

error: