Close

06-24226468 webmail@gregtheulings.nl

Nissin i60A reportageflitser en Nissin Air Commander getest.
Waza-ari voor deze kleine Japanse krachtpatser

Toen zo’n goede twee jaar geleden de Nissin i40 uitkwam, was dat zo’n beetje de enige serieuze reportageflitser voor mijn Fujifilm X camerasysteem. Deze kleine en tegelijkertijd toch krachtige reportageflitser werd een groot succes onder vele Fujifilm gebruikers. Dat kwam doordat deze flitser zijn compacte ontwerp wist te combineren met een redelijk flitsbereik en een eenvoudige bediening.

Nu heeft deze Nissin i40 er een grote broer bijgekregen. De Nissin i60A. Een reportageflitser die de beschikking heeft over een geheim wapen. Het Nissin Air Systeem, dat kan worden aangestuurd door de Nissin Air Commander. In deze review ga ik zowel deze Nissin i60A als de Nissin Air Commander bespreken en kijken we naar wat dit systeem Fujifilm gebruikers te bieden heeft. Oh ja, niet geheel onbelangrijk, de combinatie Nissin i60A en Nissin Air Commander, maakt het gebruik van een Cactus trigger geheel overbodig.

Nu Nissin en Fujifilm beide de judomat hebben betreden kan er door beide Japanse firma’s gestreden worden om wie de ‘beste’ reportageflitser heeft.

Flitsen met een en Fujifilm X-serie camera is lange tijd geen echt gelukkige combinatie geweest. Lange tijd moesten we het doen met de wat oudere flitsers van Fujifilm zelf zoals de EF-X20, of de EF-X40. Flitsers die eigenlijk ontwikkeld waren voor een ander camerasysteem dan de huidige Fujifilm X serie camera’s.

Zo’n twee jaar geleden kwam daar langzaamaan wat verbetering in toen Nissin de i40 op de markt bracht. Deze flitser is waarschijnlijk de meest gebruikte flitser onder Fujifilm gebruikers, omdat hij zo lekker compact is. Maar helaas komt deze flitser in vermogen nét wat tekort voor de wat professionelere gebruikers van dit camerasysteem.

Gelukkig is nu er goed nieuws voor de professionele Fujifilm gebruikers. Want niet alleen komt Fujifilm binnenkort op de markt met haar eigen nieuwe EF-X500 reportageflitser. Sinds kort kun je ook kiezen uit de Nissin i60A. Deze reportageflitser van Nissin kan namelijk niet alleen op de normale manier gebruikt worden, maar ook ook draadloos worden aangestuurd via een 2.4 Ghz radioverbinding. Daarvoor heb je dan wel de Nissin Air Commander nodig die je bovenop je camera plaatst om de flitser(s) te kunnen bedienen.

Uitgepakt en uitgestald - Nissin Air Commander voor Fujifilm, Nissin i60A reportageflitser, diffuser en opbergtasje.
Uitgepakt en uitgestald – Nissin Air Commander voor Fujifilm, Nissin i60A reportageflitser, diffuser en opbergtasje.

Het mooie van dit systeem is dat je de flitser(s) niet alleen handmatig draadloos kunt aansturen, maar dat je hem ook op afstand via TTL kunt gebruiken. Hierdoor is de Nissin i60A in combinatie met de Nissin Air Commander een zéér interessant alternatief ten opzichte van wat Fujifilm zelf te bieden heeft. Zeker als je bedenkt dat beide flitsers elkaar in prestaties nauwelijks voor elkaar onder doen.

Een ander positief punt dat ik wil benoemen is dat de Nissin i60A, zelfs wanneer je de Air Commander erbij koopt, nog steeds een flink stuk goedkoper is dan de EF-X500 reportageflitser van Fujifilm zelf. Daarnaast is er toch een niet geheel onbelangrijk punt dat ik graag wil benoemen. De Fujifilm EF-X500 is op het moment van schrijven van deze review nog steeds erg moeilijk verkrijgbaar! Dat is één van de redenen waarom ik nu gekozen heb voor de Nissin i60A als reportageflitser voor al mijn fotografieopdrachten.

Wie de geschiedenis van de Fujifilm EF-X500 een beetje gevolgd heeft weet dat Fujifilm deze flitser begin januari 2016 al heeft aangekondigd, maar dat deze telkens door verschillende technische problemen heeft moeten uitstellen. Zodoende wachten veel professionele Fujifilm fotografen al bijna een jaar op deze reportageflitser zonder veel zicht op het daadwerkelijk verschijnen ervan. In spreekwoordelijke judotermen zouden we Fujifilm daarvoor een ‘shido’ mogen geven.

Daarmee is de Nissin i60A momenteel eigenlijk de enige echte professionele reportageflitser voor het Fujifilm X systeem dat ook daadwerkelijk verkrijgbaar is en als we kijken naar de technische specificaties van beide flitsers komen ze in hun prestaties erg dicht bij elkaar in de buurt. Waarbij de Nissin i60A direct via een radiosignaal over het 2.4 Ghz kanaal kan worden getriggerd via de Nissin Air Commander.

Laten we nu eens wat verder in detail kijken naar wat de Nissin i60A en de Air Commander te bieden heeft voor ons als Fujifilm gebruikers.

Inhoud doos i60A:

 • 1 x Reportageflitser i60A
 • 1 x Opbergtas
 • 1 x Mini Stand
 • 1 x Snelhandleiding (Nederlands Download na registratie)
 • 1 x doorzichtige diffuser

Inhoud doos Air Commander 1:

 • 1 x Reportageflitser i60A
 • 1 x Snelhandleiding (Nederlands Download na registratie)

Uiterlijk en Vormgeving.

De Nissin i60A is volledig gebaseerd op dezelfde ontwerpfilosofie als zijn kleinere en oudere broertje de  i40. Zo is de i60A nog steeds een hele mooie kleine flitser die bijna in je broekzak past en daarmee een ideaal maatje heeft voor je Fujifilm X systeemcamera.

De Nissin i60A is zoals gezegd een compacte flitser die overigens zelfs nog net iets kleiner is dan de nieuwe Fujifilm EF-X500. Al doen beide elkaar voor wat betreft grootte niet veel voor elkaar onder. Deze nieuwe Nissin i60A is overigens wel net iets groter dan de i40, maar dat kan ook niet anders want de i60A heeft flink wat méér vermogen in huis. Ondanks dit iets grotere formaat blijft de Nissin i60A nog steeds een geweldig compacte reportageflitser die je gemakkelijk mee kunt nemen.

Wanneer we de doos openmaken vinden we daarin allereerst een kleine snelgids die je verteld hoe je de i60A moet bedienen. Wie een wat uitgebreidere handleiding zoekt, kan deze downloaden na registratie. Naast de flitser levert Nissin ook een diffuser mee die op een slimme manier in de opbergbuidel is op te bergen. Achterin die buidel voor de flitser vinden we ook nog een standaard waar we de flitser op kunnen monteren. Wanneer we deze standaard omdraaien zien we dat er ook nog een gaatje met een koperen ring is gemaakt waarmee we de flitser op een lampstatief zouden kunnen plaatsen.

Links Nissin i40, Rechts Nissin i60A reportageflitser. Niet heel veel groter, wel véél krachtiger.
Links Nissin i40, Rechts Nissin i60A reportageflitser.
Niet heel veel groter, wel véél krachtiger.

Deze Nissin i60A is overigens vrijwel net zo eenvoudig in het gebruik als de i40. Dus wie deze Nissin i40 al in zijn bezit heeft, zal ongetwijfeld ook snel overweg kunnen met deze uitgebreidere i60A.

Wat wel een beetje jammer is, dat ondanks de diffuser, er verder geen kleurenfilters meegeleverd worden zodat de flitser wat makkelijker gebruikt kan worden bij kunstlicht. Maar voor zover ik weet worden deze kleurengels ook niet meegeleverd bij de nieuwe EF-X500 van Fujifilm.

Kijken we naar de Nissin Air Commander 1, dan zien we dat deze draadloze zender ongeveer net zo groot, of beter gezegd net zo klein, is dan de bij je Fujifilm X-T1 of X-T2 bijgeleverde opzetflitser de EF-X8. De Nissin Air Commander heeft ongeveer de afmetingen van een lucifersdoosje en ondanks dat het een ontsteker is, kun je er geen brandje mee stichten.

De Air Commander beschikt over een groot scherm, drie knoppen en een draaiwiel en is al net zo eenvoudig te bedienen als de flitser zelf. Daar kom ik graag later in deze review nog even op terug, want deze Air Commander is bijna net zo indrukwekkend als de flitser zelf.

 

Prestaties en Communicatie.

De Nissin i60A is een flitser met flinke spierballen! Popeye zou er jaloers van kunnen worden. Zijn richtgetal is 60 op 200mm bij ISO 100. Dat komt, als ik mij niet vergis, overeen met een richtgetal van 50 op 105mm. Voor zo’n compacte flitser is dat een hele grote prestatie. Zeker wanneer we dat vergelijken met bijvoorbeeld de veel grotere Nikon D910, die een richtgetal heeft van 49 bij 105mm op ISO 100.

De oplaadtijd van de Nissin i60A op vol vermogen (1/1) is ongeveer 3 seconden wanneer je volledig opgeladen batterijen in de flitser gebruikt. Wie de optionele powerpack bij deze flitser koopt krijgt daarvoor in ruil echt professionele oplaadtijden voor terug. De oplaadtijd wordt dan teruggebracht tot ongeveer 1 seconde. Daarmee is deze Nissin i60A dus een reportageflitser die zich kan meten aan de Canon 600EXRT en Nikon SB910.

Maar waar deze flitser op uitblinkt in vergelijk met de EF-X500 van Fujifilm zelf is dat de Nissin i60A aangestuurd kan worden door de Nissin Air Commander. Dat is, zoals al eerder gezegd, een radio gestuurde zender die werkt op het 2.4 Ghz kanaal.

De Nissin i60A (rechts) en de Nissin Air Commander voor Fujifilm (links). Compact van formaat.
De Nissin i60A (rechts) en de Nissin Air Commander voor Fujifilm (links). Compact van formaat.

De Nissin i60A beschikt namelijk over een eigen ontvanger die niet alleen handmatig aangestuurd kan worden, maar ook volledig TTL compatible is. Het grote voordeel van een radio gestuurde zender/ontvanger combinatie ten opzichte van een optische trigger is dat deze niet gevoelig is voor zonlicht dat maar al te vaak de communicatie tussen de onderlinge flitsers kan verstoren. Bovendien hoeven de verschillende flitsers zo ook niet in elkaars zicht te staan om afgevuurd te kunnen worden.

Een radio gestuurde oplossing is daarmee heel betrouwbaar en wordt niet beperkt door obstakels. Nissin claimt dat het signaal zelfs door een muur nog steeds meer dan 15 meter bedraagt en in een open veld zelfs tot 30 meter kan reiken. Er zullen weinig fotografen zijn die hun flitser(s) zo ver uit de buurt van hun camera zullen plaatsen en daarmee lijkt mij de reikwijdte  van de Air Commander en i60A meer dan voldoende.

Nissin geeft iedere flitser die door de Air Commander wordt aangestuurd een eigen ‘ID’. Doordat iedere flitser daardoor individueel is te identificeren wordt signaalinterferentie op hetzelfde kanaal voorkomen.

De verschillende flitsers die gebruikt kunnen worden in een opstelling kunnen net als bij de EF-X500 van Fujifilm worden gegroepeerd in maximaal 3 groepen A, B en C. De i60A en Air Commander hebben daarnaast de beschikking over in totaal 8 kanalen. Het signaal dat door de Air Commander en Flitser worden verzonden is overigens niet versleuteld en niet unidirectioneel. Daarmee zal de flitser dus ook geen hoorbaar geluid maken dat deze klaar is voor hergebruik. Dat is misschien een beetje jammer, maar gezien de lage kosten van dit systeem ook niet heel verwonderlijk.

Natuurlijk, zeker in die situaties waarin je snel achter elkaar flitst zou het heel nuttig kunnen zijn als je op de camera of op de Air Commander zou kunnen zien of horen dat het systeem klaar is om opnieuw te flitsen. Jammer, het zit er niet op en zo blijft er in ieder geval wat te verbeteren aan het Nissin Air Systeem.

 

Body en Bouwkwaliteit.

De Nissin i60A is gebouwd van hoogwaardige materialen en voelt stukken minder plastic aan dan de i40, waarvan je soms zou kunnen denken dat hij zomaar zou kunnen afbreken. Dat is bij deze Nissin i60A zeker niet het geval! Alle ruimtes in de flitser worden optimaal gebruikt zonder dat deze daarvoor prestaties hoeft op te offeren. De flitser wordt bij normaal gebruik niet echt heel warm.

Uiteraard is de flitser wel hittegevoelig wanneer je deze vaak achterelkaar en continu op volle kracht laat flitsen. Voor het geval dat de flitser daardoor oververhit zou raken beschikt de i60A uiteraard over een beveiligingssysteem, dat de flitser 10 minuten tot rust laat komen en waarbij de flitser zichzelf uitschakelt. Dit systeem wordt automatisch, na een dertig- tot veertigtal opnames, geactiveerd wanneer de flitser snel achter elkaar op vol vermogen moet flitsen.

De Nissin i60A heeft net als de Fujifilm EF-X500 een intrekbare diffuser om het licht te verspreiden naar 16mm. Verder beschikt de flitser over een witte reflectorkaart die eenvoudig kan worden uitgeschoven en véél steviger is dan het plastic kaartje dat we meestal aantreffen in de meeste andere reportageflitsers waaronder die in de flitsers van Fujifilm zelf. De bediening van de flitser blijft heel nauwkeurig.

De flitser beschikt net als de i40 over een batterijcompartiment dat ruimte moet bieden aan vier AA batterijen. Dat kunnen normale, of oplaadbare batterijen zijn. Die laatste zijn overigens aan te raden omdat dit niet alleen veel beter is voor het milieu maar je jezelf er ook een hoop geld mee kunt besparen. Voor mijn flitser(s) gebruik ik overigens zelf altijd oplaadbare batterijen van het type Eneloop met een hoge laadcapaciteit.

Met deze batterijen is de recycle tijd voor gebruik in vol vermogen overigens een kleine 3 seconden. Zoals ik al eerder heb aangegeven kun je deze tijd ook verkorten wanneer je gebruik maakt van een externe accu die apart verkrijgbaar is. Die externe accu gaat overigens schuil onder de naam Power Pack PS8. Aan de voorzijde van de flitser bevinden zich achter een wit transparant raampje nog een dubbele LED, dat kan dienen als continu licht voor video. Of zoals ik het meestal gebruik, als instellicht. Zodat ik goed kan zien waar de schaduwen vallen op het te fotograferen object. Dit LED licht is instelbaar (tot maximaal 9 stappen) en heeft een Kelvin waarde van 5600ºK. Daglicht dus. Het kleine rode lampje dat knippert wanneer je de flitser draadloos gebruikt is functioneert als extra AF hulplicht.

 

Air Commander.

De Nissin Air Commander is eveneens stevig gebouwd. De knoppen voelen stevig aan, drukken en draaien gemakkelijk. Het schermpje is zeer helder en onder alle omstandigheden goed af te lezen. Ook hier wordt de informatie in kleur weergegeven en net als op de camera is de weergegeven informatie misschien niet heel erg uitgebreid. Het blinkt daardoor wel uit in duidelijkheid en dat is precies wat je wil. De commander wordt overigens gevoed door twee AAA batterijtjes die overal altijd makkelijk verkrijgbaar zijn.

De mogelijkheden van de Nissin Air Commander eenvoudig in zijn bediening, maar less is in dit geval zeker more!
De mogelijkheden van de Nissin Air Commander eenvoudig in zijn bediening. Less is in dit geval zeker more!

Flitskop.

Ondanks dat de Nissin i40 en i60A elkaar in grootte niet veel voor elkaar onderdoen is de flitskop van de Nissin i60A niet alleen wat breder, hij is ook een stuk langer dan die van de Nissin i40. Dat moet ook wel omdat de i60A een langer zoombereik heeft van 24-200mm. Het zoombereik van de i40 is 24-105mm, net als die van de Fujifilm EF-X500 overigens. Het verschil tussen deze Nissin i60A en de de i40 is bovendien dat deze i60A een tot twee keer krachtiger flitsvermogen levert en dat verklaart waarom deze flitskop iets groter is geworden.

Het draaimechanisme van de Nissin i60A is in veel opzichten te vergelijken met die van de i40. De kop op de flitser kan in alle richtingen worden gedraaid. Dat betekent 180 graden linksom én 180 graden rechtsom. In totaal zijn er 12 verschillende richtingen mogelijk in de as richting en 4 stappen verticaal. Uiteraard kunnen deze met elkaar worden gecombineerd, waardoor je het licht op heel veel verschillende manieren kunt richten en daarmee er in iedere situatie wel mee uit de voeten kunt. Door gebruik te maken van de beschikbare bouncekaart kun je het licht ook mooi via het plafond of via een muur laten weerkaatsen, waardoor je het te fotograferen onderwerp prima kunt beschijnen.

Wat ik zelf erg prettig vind is dat de flitskop van de Nissin i60A een stuk steviger aanvoelt dan die van de i40. Niet alleen klikt hij stugger, hij voelt daardoor ook kwalitatief een stuk beter aan. Bovendien is het nu minder bezwaarlijk om een kleine softbox op de flitser te plaatsen omdat je nu ook zeker weet dat de flitskop in de juiste richting blijft staan. Deze Nissin i60A is daardoor veel beter geschikt voor professioneel gebruik!

De Nissin i60A - Flitskop instelbaar in maximaal 10 stappen, van 24mm tot en met 200mm, met de diffuser kan het flitslicht worden uitgespreid naar 15mm.
De Nissin i60A – Flitskop instelbaar in maximaal 10 stappen, van 24mm tot en met 200mm, met de diffuser kan het flitslicht worden uitgespreid naar 15mm.

Knoppen.

De Nissin i60A is een uitermate eenvoudig te bedienen flitser die bovendien héél intuïtief werkt. Hij wordt bedient door slechts een paar knoppen en twee draaiwielen. Daarnaast heeft deze i60A in tegenstelling tot zijn kleine broertje een LCD scherm waarop je in één oogopslag alles kunt aflezen.

Deze informatie in het display is minimalistisch en wordt getoond in kleur. Tegelijkertijd is de getoonde informatie erg beschrijvend. Wat mij positief opviel is dat deze informatie ook goed is te zien in fel zonlicht. Het display licht alleen op wanneer je instellingen wijzigt waarna deze na een aantal seconden weer wordt gedimd. Hierdoor is het display ook niet storend tijdens het fotograferen zelf.

Net onder het schermpje kun je de instelwielen en knoppen vinden waarmee je de flitser bedient. Het status LED dat aangeeft of de flitser klaar is voor gebruikt kan ook gebruikt worden als ‘testknop’ voor de flitser wanneer je hier kort op drukt. Rechts daarvan zit een draaiwiel met drukknoppen die je kunt gebruiken voor instellingen als HSS, de aanpassing voor de belichting of zoomkop wanneer je de flitser in TTL of handmatig gebruikt en de kanaal en groepeninstelling wanneer je de flitser draadloos wil aansturen.

Wanneer je de knop voor HSS even indrukt verschijnt er een H met daarnaast een bliksemschicht. Helaas werkt deze functionaliteit nog niet op je Fujifilm camera, maar Nissin heeft beloofd dat je de flitser binnenkort (gratis) kunt laten updaten voor deze functie door de Greef en Partner in Den Bosch. Wanneer dat exact zal zijn is nog niet bekend.

Nissin wacht daarvoor op de definitieve specificaties van Fujifilm, waardoor we eerst moeten wacht op de beschikbaarheid van de Fujifilm EF-X500, voordat High Speed Sync (HSS) kan worden ondersteund. Het is daarmee voor bezitters van de i60A van belang dat Fujifilm nu eens gaat opschieten met de uitlevering van deze flitser. Daarvoor krijgt Fujifilm voor mij een ‘shido’ om in judotermen te spreken.

Helemaal links zit de andere draaiknop, die knop gebruik je voor de manier waarop je de flitser wil gaan gebruiken. Je hebt daarbij de keus uit de volgende opties:

 • Video licht, bedienbaar in 9 stappen.
 • Sf Optischs Slaafmodus, voor analoge systemen zonder voorflits
 • Sd Optische Slaafmodus, voor digitale systemen met voorflits (zoals digitale camera’s)
 • A, Volledig automatisch flitsen zonder belichtingscompensatie
 • TTL, Volledig automatisch flitsen met belichtingscompensatie
 • Draadloos Groep A
 • Draadloos Groep B
 • Draadloos Groep C

Met de draaiknop rechts op de flitser kun je overigens de belichting aanpassen, wanneer deze staat ingesteld op M van 1/256e naar vol vermogen in stappen van 1/3e Ev en in TTL van -2 tot +2, ook in stappen van 1/3e stop.  Wie gebruik maakt van de Air Commander heeft ook deze functies, zij het dat wanneer de flitser handmatig bedient wordt de vermogensinstelling aangepast wordt met telkens 1 Ev extra lichtopbrengst. Zo telt de belichtingsinstelling via de Air Commander dus in totaal 8 verschillende belichtingsinstellingen.

NIssin i60A voor Fujifilm, Overzichtelijk en eenvoudig in zijn bediening.
NIssin i60A voor Fujifilm, Overzichtelijk en eenvoudig in zijn bediening.

Wanneer je gebruik maakt van de draadloze TTL functionaliteit kun je de flitser via de Air Commander aanpassen in halve stops van -2 tot +2. De zoomkop kan overigens draadloos worden aangepast van 24mm tot 200mm. De bediening van de flitser en de Air Commander is overigens zo eenvoudig en intuïtief dat het mij zou verbazen als fotografen hier moeite mee zouden hebben. Less is more en de bediening van deze flitser is hier een heel mooi voorbeeld van.

 

Dagelijks gebruik.

De Nissin i60A werkt feilloos samen met mijn Fujifilm X-T2 en X-Pro2 en ook op mijn oude X-T1. Maar dat gold eigenlijk ook al voor de Nissin i40. Op zich durf ik zelfs wel te stellen dat deze Nissin i60A net zo goed werkt als een officiële reportageflitser van Fujifilm zelf. Nissin is immers een gerespecteerd Japans merk dat bekend staat als leverancier van kwaliteitsflitsers, net als het Duitse Metz.

Wanneer de flitser op TTL ingesteld staat kun je belichting ook aanpassen op je camera zelf. Dat werkt op zich prima, alhoewel de aanpassing die je in de camera verricht dan niet wordt gereflecteerd op de flitser zelf. Een klein foutje in de firmware dat Nissin denk ik nog een keer moet gladstrijken. In combinatie met de Air commander werkt alles overigens feilloos, zowel handmatig als in TTL aansturing en als je groepen van flitsers aanmaakt kun je deze groepen apart aansturen. Niet alleen in helderheid, maar ook de zoom stand van de flitskop zelf. Dat kun je per individuele flitser doen, maar je kunt ook alle flitsers in een groep in één keer aanpassen.

Bij normaal gebruik zal de flitser niet snel oververhit raken. Ik heb dat in ieder geval nog niet één keer meegemaakt en denk ook niet dat het mij snel zal overkomen, ondanks dat ik de flitser best vaak op vol vermogen heb gebruikt. Overigens beschikt de flitser wel over een beveiligingssysteem, dus mocht je een keer overdadig vaak achter elkaar op vol vermogen flitsen dan kun je er vrij zeker van zijn dat je flitser niet zomaar de geest zal geven.

Wanneer je de flitser echt heel vaak in gaat zetten, bijvoorbeeld omdat je hem wil gebruiken bij de feestavond van een bruiloft, dan raad ik je zeker aan om ook eens te kijken aar de externe accu die voor deze flitser beschikbaar is. Hiervoor gebruik je dan de Nissin Power Pack PS8. Niet alleen hoef je daarmee dan waarschijnlijk geen batterijen te wisselen. De tijd dat je opnieuw kunt flitsen wordt ook verkort tot ongeveer één seconde.

Als je de Nissin i60A op je camera plaatst zal deze actief blijven zolang de camera aanstaat. Wanneer je de camera uitzet, of wanneer de camera in slaapstand gaat zal de flitser nog 2 minuten actief blijven voordat deze ook in slaapstand gaat. Wanneer je de camera weer aanzet, of wanneer je op de sluiterknop drukt zal ook de flitser weer actief worden.

De Nissin i60A gaat ook ondersteuning bieden voor High Speed Sync (HSS) tot op 1/8000e van een seconde op je Fujifilm X camerasysteem, maar daarvoor moeten gebruikers van deze flitser nog wel even geduld hebben.

Ondersteuning voor HSS zal namelijk pas beschikbaar worden gemaakt nadat de Fujifilm EF-X500 beschikbaar zal zijn. Die belofte heeft Nissin reeds gemaakt en ik heb er alle vertrouwen in dat we de flitser binnenkort voor een servicebeurt kunnen opsturen naar de Greef en Partner om hem te laten voorzien van de laatste firmware versie die wel support biedt aan HSS.

HSS is superhandig wanneer je de flitser overdag in het volle zonlicht wil gebruiken als invullicht, of wanneer je de overdag moet flitsen terwijl je eigenlijk heel graag een groot diafragma zou willen gebruiken.

 

Nissin Air Commander.

De Nissin Air Commander die je bovenop je camera schuift kan tot in totaal 24 flitsers volledig draadloos aansturen in maximaal drie groepen, waarbij deze flitsers niet in elkaars zicht hoeven te staan.

De radioverbinding is bovendien in staat om ook het TTL signaal draadloos te verzenden waardoor draadloos flitsen nog gemakkelijker wordt. De Nissin i60A beschikt over een eigen ingebouwde draadloze ontvanger. Je hoeft dus geen extra receiver onder je flitser te plaatsen om draadloos te kunnen flitsen.

Alle wijzigingen die je aanbrengt op de Nissin Air Commander worden direct ook zichtbaar op de flitser zelf. Dus wanneer je een flitser in wel stellen op bijvoorbeeld -1 Ev en een andere flitser handmatig wil bedienen en instelt op 1/64e, dan worden deze wijzigingen ook direct weergegeven op de gekoppelde flitsers.

De Nissin i60A en Air Commander 1 voor Fujifilm. Eenvoudig in zijn functionaliteit, zéér krachtig in zijn kunnen.
De Nissin i60A en Air Commander 1 voor Fujifilm. Eenvoudig in zijn functionaliteit, zéér krachtig in zijn kunnen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

NISSIN I60A – BELANGRIJKSTE SPECIFICATIES

*Mogelijk zijn niet alle functies aanwezig op ieder cameratype.  ** Na firmware update.

CONCLUSIE

Ik denk dat de Nissin i60A een perfecte aanvulling is voor iedere fotograaf die met een Fujifilm X camera fotografeert en regelmatig een flitser nodig heeft. Ook voor strobist fotografen is deze Nissin i60A een uitkomst vooral in combinatie met de Nissin Air Commander die je extra gemak brengt tijden het fotograferen omdat je alles vanaf de commander kunt instellen en daardoor niet steeds heen en weer naar je flitsers hoeft te lopen. De Nissin i60A is een flitser met veel vermogen en daarmee ook geschikt voor het professionele flitswerk.

Het formaat van deze reportageflitser is precies goed om te gebruiken op een systeemcamera. Niet te groot en niet te klein. De Nissin i60A is momenteel zondermeer de beste reportageflitser die het meeste waar biedt voor zijn geld. Koop je daarbij ook nog eens de Nissin Air Commander, dan heb je misschien zelfs wel de beste flitser die er momenteel voor de Fujifilm X-serie verkrijgbaar is.

Ik ben er van overtuigd dat deze flitser door zijn mogelijkheid om ook draadloos TTL te flitsen en straks in combinatie met High Speed Sync voor bijna 100% tevredenheid zal zorgen bij de meeste fotografen die dit systeem ook professioneel willen inzetten.

De kortste flitsduur van deze flitser is bovendien bijzonder snel en vastgesteld door Nissin op 1/20.000e sec. Dat is bijvoorbeeld 2x zo snel als een Canon 580EXII. Met zulke korte flitstijden kun je in een volledig donkere omgeving bijvoorbeeld een vloeistof bevriezen, of andere zéér snel bewegende onderwerpen vastleggen.

Niet geheel onbelangrijk om te vermelden is dat je met deze combinatie dus ook geen Cactus V6II trigger meer nodig hebt om draadloos te flitsen. Want met de Nissin Air Commander voor je i60A of andere Nissin flitser kun je draadloos zowel handmatig als TTL flitsen! HSS (high speed sync) flitsen wordt binnenkort mogelijk gemaakt met een firmware update. Handig voor de echte strobist fotograaf!

WAT IK VIND:

* Na firmware update.

Wanneer je net als ik fotografeert met een Fujifilm camera uit de X-serie kan ik je deze flitser van harte aanbevelen. Mij is deze flitser zelfs zo goed bevallen dat ik er momenteel hard over nadenk om mijn huidige set SB910’s ook te gaan vervangen voor deze Nissin i60A.

Als ik zou moeten kiezen tussen de Fujifilm EF-X500 en de Nissin i60A in combinatie met de Nissin Air Commander, kan ik eigenlijk niet anders concluderen dan dat de Nissin i60A voor zijn geld flink wat te bieden heeft. Vanwege het gegeven dat de flitser van Fujifilm behoorlijk aan de prijs is en omdat het de flitser van Fujifilm ontbreekt aan radio gestuurde draadloze communicatiemogelijkheden staat de flitser van Fujifilm zelf op flinke achterstand ten opzichte van wat de Nissin i60A te bieden heeft, ondanks dat de Fujifilm EF-X500 aan pure functionaliteit wel iets meer te bieden heeft.

Had het hier om een pot Judo gegaan tussen twee Japanse tegenstanders, dan zou ik wel durven te zeggen dat het Waza Ari is voor de Nissin i60A. Deze flitser van Nissin is een echte kleine Japanse krachtpatser die je veel te bieden heeft. Zeker in combinatie met de Nissin Air Commander. Fujifilm heeft op flitsgebied dus, ondanks de EF-X500 nog flink wat goed te maken!

BEOORDELING:

De Nissin i60A is onder andere te koop via Bol.com:

Meer weten over Fujifilm X camera’s?

Ben je al een Fujifilm gebruiker, of zou je graag meer willen weten over Fujifilm X camera’s, dan is er ook een hele leuke Facebook groep die ik onderhoud en waar je lid van kunt worden. ‘Fujifilm X-Serie Vraagbaak en Foto’s‘, is momenteel de grootste Fujifilm X community van de Benelux. Klik op deze tekst om lid te worden van deze groep.

error: